Bugetul de stat pe 2019, votat în Parlament. Schimb de replici între Daniel Suciu și Robert Sighiartău

Holistic

Legea bugetului de stat pe 2019 a fost votată vineri de Parlament, la cinci zile după ce a intrat în dezbatere. Bugetul a fost aprobat cu 275 de voturi ”pentru” şi 122 ”împotrivă”. S-au înregistrat şi două abţineri. După ce va fi supusă controlului de consituţionalitate, legea bugetului de stat pe 2019 va fi trimisă la Preşedinţie, pentru promulgare.

USR a propus un amendament prin care majorarea alocaţiilor pentru copii să fie susţinută prin tăierea banilor de la Ministerul Dezvoltării, din programul PNDL, nu din creşterea deficitului bugetar de la 2,55% la 2,76% din PIB, aşa cum prevede amendamentul adoptat joi. Amendamentul USR a fost respins. PNL nu a susţinut modificarea propusă de USR.

Liderul deputaţilor PSD, Daniel Suciu, secretar general adjunct al partidului, a spus că nu se pot lua banii de la bugetul asigurărilor sociale pentru alocaţiile pentru copii: ”Stimaţi colegi de la PNL, nu mai există niciun economist din PNL care să explice că nu poţi lua bani de la bugetul asigurărilor sociale şi să îi muţi în bugetul de stat pentru plata alocaţiilor? Sunt lucruri complet diferite, interzise prin lege. Dacă într-adevăr vă doriţi să măriţi alocaţiile, aceasta este singura soluţie. Lansez o provocare: dacă într-adevăr vă doriţi mărirea alocaţiilor, sunt foarte curios dacă preşedintele dumneavoastră va ataca bugetul la CCR sau ni-l va trimite înapoi. Ce este mai important pentru dumneavoastră, serviciile secrete sau alocaţiile? Stimaţi colegi de la USR, nu i-aţi putut convinge pe colegii de la PNL să voteze acest amendament. Recunoaşteţi că banii veniţi prin PNDL înseamnă un program de succes. Data viitoare înţelegeţi-vă între dumneavoastră. Dacă nu votați Legea bugetului pe 2019 vom spune și noi că votați împotriva măririi alocațiilor”.

Secretarul general al PNL, deputatul Robert Sighiartău, i-a transmis lui Daniel Suciu: ”Măi Daniele, dar populist ai mai devenit, mă, de când stai lângă Dragnea, mă. Daniele, din 2012 guvernați, istoria e în defavoarea voastră, n-ați făcut nimic, ați mințit populația. Lăsaţi-o mai uşor cu populismul, măcar acum închideţi gura”, a spus el.

Daniel Suciu i-a răspuns: ”Domnule deputat Robert Sighiartău, chiar dacă suntem tineri, hai să păstrăm totuşi formula de politeţe că suntem în Parlamentul României, nu cu ”măi” sau cu ”băi”. Nu primesc lecţii de moralitate de la un om care s-a opus din toate puterile plafonării dobânzilor pentru IFN-uri. Câţi bani ai făcut, domnule deputat, de pe spatele românilor şi al bistriţenilor cu dobânzi nesimţite? Vrem să votăm majorarea alocaţiilor, dar nu se poate face acest lucru prin amendamente demagogice. Aceasta este realitatea”.

Robert Sighiartău a replicat: ”Lucrul pe care trebuie să îl audă toţi românii este că PNL a majorat alocaţiile, voi aţi încercat tot felul de tertipuri pentru a anula majorarea alocaţiilor. Dacă nu sunteţi în stare să faceţi majorarea alocaţiilor, plecaţi, că venim noi la guvernare”.

”Niciodată!”, i-a spus vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache.

Parlamentul a decis joi, la propunerea deputatului PNL Robert Sighiartău, PNL, că alocaţiile copiilor vor fi majorate de la 1 martie 2019. Astfel, copiii de până la 2 ani vor primi câte 300 de lei pe lună, faţă de 200 de lei cât era alocaţia până în prezent, iar cei de până la 18 ani vor primi 150 de lei pe lună, faţă de 84 de lei cât primeau până acum. Amendamentul a fost revotat după ce a fost schimbată sursa de finanţare, liderul PSD, Liviu Dragnea, apreciind că amendamentul făcut de PNL a fost ”demagogic” întrucât avea o sursă de finanţare care îl făcea de neaplicat. Conform lui Dragnea, deficitul bugetar creşte, astfel, la 2,76% de la 2,55% cât a fost estimat iniţial.

Aici înregistrarea video a ședinței (disputa din Parlament, la min. 10 în Video 1).

Ministerul Muncii a anunțat că a elaborat proiectul de ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru majorarea alocaţiilor pentru copii, acesta fiind lansat în dezbatere publică şi urmând să intre într-o şedinţă viitoare a Executivului.

Potrivit proiectului de OUG, articolul 3 din Legea 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins: „(1) Cuantumul alocaţiei de stat pentru copii se stabileşte astfel: 300 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap; 150 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art. 1 alin. (3); 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap”. Totodată, este introdus un nou alineat conform căruia „Cuantumul alocaţiei de stat pentru copii, prevăzut la alin.(1) se majorează prin hotărâre a Guvernului”.

Potrivit Ministerului Muncii, se modifică şi alineatul (1) al articolului 58 din Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificările şi completările ulterioare, şi va avea următorul cuprins: „(1) Copiii cu handicap, inclusiv copiii cu handicap de tip HIV/SIDA, beneficiază de alocaţie de stat în condiţiile şi în cuantumul prevăzut de lege”. Acelaşi proiect de OUG prevede că modificările se aplică începând din 1 martie.

Președintele României, Klaus Iohannis, consideră că bugetul adoptat astăzi de Parlament ”arată dispreţul total al coaliţiei majoritare faţă de aşteptările românilor”.

Comentarii

 1. Ioana Muresan

  Asa!!
  Nicioadata nu am stat in alocația Copilului meu…NICIODATĂ…o mărire de 65 de lei este binevenită, dar insuficientă…tocmai am realizat ieri o creștere a salariului de 700 de lei…cei care nu vad aceste creșteri,și trăiesc doar din amărâta aia de alocație,și sunt implicit probabil asistați social, sunt total lipsiți de caracter,și plini de ipocrizie..Bravo guvernarea PSD…
  PNL NU AM UITAT TAIERILE DE 25% SI NU VOI UITA…

  (-35)
  • Bigu

   Niciun liberal nu a votat bugetul de stat, practic au votat împotriva măririi bugetului Ministerului Muncii, exact cum au cerut ei prin acel celebru amendament.
   Acum vin cu o propunere ca sa iasă și ei in fata ca doar alegerile…

   (-17)
  • Cosmin

   A vota un Nu pt varianta Ta nu e deloc o incurajare a viitorului copiilor Romaniei. O discutie in parametrii etici si morali , o decizie comuna ar fi cu adevarat un sprijin pt copii. A vota impotriva unui buget,care cuprinde o majorare e de-a dreptul ….. Down

   (4)
  • Geta

   Nu e vorba ca depinzi de acei BAni, doamna draga! E vorba despre o anomalie, despre o suma infinit de mică pentru un copil, mai mică decât cea alocată unui pușcăriaș. E o tâmpenie sa te gândești doar la asistații social . Poți sa economisești alocația dacă nu vrei sa cumperi pampers! Sigur copilul îți va multumi peste ani

   (2)
 2. Ioana

  Din toată povestea asta ne putem da foarte bine seama cât de incapabil ar fi PNL la guvernare. Să ne ferească Dumnezeu de așa ceva! Pe lângă faptul că nu sunt capabili să facă absolut nimic în afară de faptul de a practica o opoziție mizerabilă și de joasă speță, căutând mereu așchia din ochiul celuilalt, mai au și nerușinarea să se învârtă în așa măsură încât, pentru „a da bine” în peisaj, să-și asume ceva ce nu au făcut. Știm cu toții că în politică se fac jocuri și jocuri, dar cel al PNL e cu totul mizerabil.

  (-14)
 3. Katy

  Felicitări, domnule deputat Suciu! Un mare bravo pentru ca ați spus lucrurilor pe nume! Cetățenii sunt influențati de diferite stiri negative care apar în mediul online! Trebui cumva combătute ca oamenii sa vadă realitatea. Amendamentul depus de Sighiartau presupunea suplimentarea bugetului de stat cu 2,1 miliarde de lei, bani luați de la bugetul de pensii. Acest lucru este interzis prin lege! Rușine sa le fie celor care nu le pasa de români!

  (-22)
  • Cetățean

   Katy,Psd-istă mică și rea lasă lingușelile,Suciu Breloc este foarte mic pe lângă Sigartau și la propriu și la figurat

   (9)
 4. Nelu

  Sa mor daca nu m-am săturat de populismele ieftine a lui Robertinio asta.
  E pe aceeași lungime de undă cu al sau sef Tiribomba Orban.

  (-16)
 5. Ko beși

  Lele ioană ți-o crescut stăpânii premânda și vrei să dovedești că ești vernică ?
  Nicolicea și Iordache, dar mai ales codrin au buni învățăcei – papagali în teritoriu.

  (12)
 6. Lex

  Ca sa pot si eu intelege. PNL a votat ieri un amendament la bugetul de stat privind alocatiile ( care crestere se poate face defapt doar prin OUG) iar azi a votat împotriva bugetului pe care ieri l-am amendat. Mare ti-e grădina….

  (8)
 7. Delia

  De cele mai multe ori atunci când vreun „stimat inteligent” de la PNL precum Sigartau, iese cu povesti de adormit copii și minciuni, să inducă lumea în eroare, nimeni nu ii da peste nas cu nimic. Sunt mereu lăsați în pace, sa vorbească și sa facă ce vor.Da’ pana când! Felicitări, domnule deputat, Suciu pentru intervenția pe care ați avut-o pentru a explica romanilor cum sta situația defapt. Sper ca oamenii sa vadă și sa se informeze corect asupra a ce se întâmplă înainte de a crede tot ce aud.

  (-19)
 8. Clau

  Nu mai fiți cârcotași și lăsați PSD-ul să-și continue programul de guvernare! Acest amendament ilegal a venit tocmai cu scopul de a strica tot ce a făcut guvernarea PSD! Haideti sa fim realiști oameni buni, dacă se aloca atâția bani alocațiilor nu va ajunge bugetul și atunci vor fi nevoiți sa scadă de la pensii sau salarii…

  (-19)
  • Cetățean

   Te auzi ce spui? Sigur si văzut ce-ai scris?!
   Săracii…poate n-au pensii de unde tăia…

   (5)
 9. Natalia

  Prost mai știu juca și PNL-iștii ăștia! Nu uităm că ați tăiat salariile cu 25%, domnilor, iar dacă țară asta se deșteaptă, nu o sa mai ajungeți veci la guvernare! Sa ne ferească Dumnezeu sa ne guverneze Orban, Turcan și Sighiartau!

  (-13)
 10. Marius anton

  Foarte bun răspunsul domnului Florin Iordache : „Niciodată”. La cata demagogie au făcut e clar ca PNL nu va fi niciodată la guvernare!

  (-8)
 11. votant

  da voi de unde ati aparut toti pe tava lui dragnea sa comentati si sa aburiti. bani sunt pentru curvele din teritoriu si la baronii cu pensii speciale ?puie pesedeu !si voi comentcacaci drum bun spre russia.

  (16)
 12. Punguta cu doi bani .

  Postaci psd , va agitati degeaba . Lumea a intels de ce sunteti in stare . Puteti urla aici cat vreti , nu puteti sa-i convingeti pe oameni cu comentariile voastre stupide. Dealtfel scrise la comanda , doar doar o sa salvati ceva din imaginea sifonata a PSD . Bagati tot felul de strambe , baia ai cu taierile ba nu stiu ce . Frectie la picior de lemn . Cum puteti sa deschideti gura cu niste penali in frunte , Valcov Dragnea ? Cine va crede ? Bine ca sunt banii pentru toate tampeniile voastre , dar tupeul pe care-l aveti voi nu il are nimeni , nu mai prostiti voi lumea in veci . Ati incasat-o cu referendumul pentru familie , urmeaza europarlamentarele , casa nu mai vorbim de presidentie .

  (18)
 13. Rabinul

  Mai Robi mai Robi dar ce-ti mai place sa vezi paiul din ochii unora! Dar de faptul ca familia ta il sustine pe șomerul Ludovic Orban nu ne spui nimic??? Numa’ ca vezi ca nu te-ai lipit de cine trebuie ca din câte se zvoneste cam vor sa-l debarce din functie!

  (-8)
 14. Trei, Doamne, și toți trei!

  Trei, Doamne, și toți trei
  Erau plimbați cu-o barcă,
  Când cruci făceau femei:
  Trei, Doamne, la coșarcă!
  *
  – Fa, Doina, aveai chef de…
  – Eu, nu, dar Dragnea ne…

  (5)
 15. citizen

  din pacate e plin de imbecili care nu înteleg pe ce lume traiesc.
  la bugetul pe care au refuzat cei din opozitie sa-l voteze au fost MII de amendamente.

  https://jurnalul.antena3.ro/stiri/politica/pmp-a-pregatit-2-500-de-amendamente-la-buget-799731.html

  asta înseamna ca nu au fost de acord cu forma în care este facut bugetul.
  faptul ca au reusit sa treaca CU NOROC câteva amendamente înseamna ca dintr-o data acest buget devine brusc bun si ar trebui sa-l voteze cu aceeasi bucurie cretina cu care au votat toti imbecilii pesedeul?

  (6)
 16. cc

  Vai de el buget.
  Virtual.
  Să vedem execuția.
  La anul , probabil numai scuze.
  Inițiativa de a ajuta copiii e corectă, e o formă de minim respect al propriului viitor, dar aplicată de găștile actuale va rămâne ce este .
  O propoziție fără impact real pentru copil.
  Între a aloca bani și a face ca acel ban să fie investit în copil e cale lungă.

  (7)
 17. Dorel Mudure

  Eu am crezut ca noi bistritenii suntem oameni destepti,dar acum ma indoiesc profund!Ceea ce a spus ,cu atata curaj ,tanarul Robert Sighiartau in fata talibanului Liviu Dragnea este demn de un revolutionar pasoptist!!!Felicitari tinere!!!Tine-o asa !Daca ar fi macar 50 ca tine, nu am mai avea un Parlament al rusinii!!!

  (1)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.