Bordurile înalte, obstacol de netrecut pentru persoanele cu dizabilități. Soluția primarului Crețu

Holistic

Bordurile înalte de 15 centimetri sunt obstacole de netrecut pentru persoanele cu nevoi speciale din Bistrița, atrag atenția aparținătorii acestora. ”Cu cheltuieli minime și cu o grijă atentă din partea lucrătorilor s-ar putea evita bordurile foarte înalte”, a spus Vasile Safriuc, în calitate de aparținător al unei persoane cu nevoi speciale.

”Sunt beneficiar al scutirii de impozit, dar aș renunța la ea dacă aș putea folosi căruciorul pe aleile și trotuarele Bistriței. Să transporți un om în cărucior este un adevărat chin. Locuiesc în Piața Morii. Pe strada Barbu Lăutaru, după trei asfaltări, au dispărut bordurile. Sper să nu se rezolve peste tot așa ridicând asfaltul, mai bine să taie bordurile. În Piața Morii este o scară unde nu avem acces în apropierea ei fiind bilele acelea montate de alți primari. Nu poți să te apropii cu mașina de scară. Un cărucior nu poate trece printre mașinile parcate. La lucrările următoare pe care le faceți vă rog să vă gândiți că sunt oameni cu nevoi speciale care ar ieși pe stradă, dar acum stau în casă pentru că este imposibil să circuli prin Bistrița cu un cărucior. Cu cheltuieli minime și cu o grijă atentă a lucrătorilor s-ar putea evita bordurile foarte înalte. Vă dați seama ce înseamnă să urci o bordură de 15 centimetri cu o persoană în cărucior care cântărește peste 100 de kg?”, a spus Vasile Safriuc.

În replică, primarul Ovidiu Crețu a spus: ”Eu v-aș ruga ca, în săptămâna de după Paști, să veniți să mă căutați pe mine să discutăm pentru că sunt multe lucruri pe care putem să se rezolvăm cu costuri foarte mici, cum ar fi scăderile de borduri, lucruri pe care le știți dumneavoastră care, din păcate, vă bateți de ele. Noi, cei care suntem norocoși că suntem normali, nu le simțim, nu le știm și găsim soluții să rezolvăm problemele respective”.

Foto arhivă

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Comentarii

 1. Balan Marius- contribuabil

  Baiul mare este ca daca ati fi normali si ati si vedea de la inceput unde gresiti nu ar trebui sa vina un cetatean sa va traga de urechi pt. niste borduri amplasate fara cap. Dar ce sa faci si cum sa lupti cu afacerea de succes numita BORDURIADA care se tot pun si se tot scot la nesfarsit. Pe fiecare bordura si dala srie de fapt CIUBUC !

  (7)
 2. Adi

  Daca proiectele s-ar face de nisteproiectanti si ingineri adevarati, nu de niste bijnițari, s-ar proiecta dupa niste standarde clare care descriu foarte in detaliu cum trebuie construit un trotuar ca sa tina cont si de oamenii cu probleme motorii si cei nevazatori, latimi minime si alte aspecte ce tin de civilizatie. Se invata si pe la facultate de unii. Standardele astea sunt in vigoare de zeci de ani, doar sa stii unde sa te uiti. Unele sunt lege.
  Deci dom’ primar, nu trebuie sa dati voi gaura in macaroana, sa plimbati la primarie pe saracii oameni sa va zica mura-n gura ce probleme au si sa scremeti solutii de compromis pe
  MULTI bani. Trebuie sa apelati la arhitecti si proiectanti profesionisti care construiesc dupa legislatie, nu dupa ureche!

  (15)
 3. Un cetatean onest

  Asa e, sunt proiectanti si executanti de casa, fara prea multa stiinta de carte si care castiga licitatii la pretul cel mai mic! Calitatea lucrarilor e pe masura…
  Pentru ei si pentru cei de la primarie, exista pe lânga Legea 448/2006 si normantivul NP 051/2012, dar si alte acte normative aplicabile. Mai exista ISC care ar trebui sa-si faca treaba!
  Pentru persoanele cu dizabilitati, ar trebui sa se interzica ca trotuarele sa mai fie ocupate de masini, iar acestia sa fie obligati sa circule pe carosabil. Domnii de la primarie circula prin vest pe banii nostrii si vad ca pe acolo nimeni nu parcheaza pe trotuar, dar cand ajung acasa uita…
  Cu ăștia ne bazam mai mult pe noroc.

  (12)
  • Adi

   Si poate daca la primarie in loc de neamuri si pile de partid ar fi si vreo 2 oameni profesionisti care sa stie legile astea, proiectele ar fi verificate daca contin ceea ce zice legea si nu s-ar mai construi atat de haotic.
   Intrebarea mea e de ce nu sunt luati la intrebari cei care aproba proiecte atat de proaste?

   (6)
 4. Adi

  Tocmai asta este problema.
  Nu isi asuma nimeni raspunderea pentru nimic si nici nu este nimeni tras la raspundere. De catre cine?! Ei intre ei? Niciodata. Vreti specialisti in instutii? Niciodata. Intrebati-i pe aia 2-3 specialisti care din „greseala” se nimeresc printre rudele astora, cum e. Asta ca sa vedem cat de mici si neimportanti suntem. Suntem importanti doar atunci cand trebuie sa ne achitam birurile si cand e de mers la vot. In rest…sa coboram de pe planeta, stam degeaba.

  (6)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.