Actualitate Recomandări

Bistriţenii care locuiesc la case pot pune în acelaşi sac hârtia şi plasticul. Cum va fi colectată sticla

Începând de luni, maşinile Supercom vor ridica gunoiul colectat selectiv de la poarta caselor din Bistriţa, orăşenii nemaifiind obligaţi să îl transporte până la containerele semiîngropate de la capătul străzilor. Administratorul public al oraşului, George Avram, a spus că oamenii pot amesteca plasticul cu hârtia, însă i-a rugat să nu depună şi sticlă în saci fiindcă aceasta va fi colectată special.

Două maşini vor colecta gunoiul selectat, altele decât cele ce ridică gunoiul menajer.


„Supercom a pus la dispoziţie două maşini care colectează tot reciclabilul. Din 16 octombrie a.c., timp de o săptămână, acestea vor ridica metal, plastic şi hârtie. Cetăţeanul, pe lângă pubela pe care o scoate în faţa porţii cu gunoi menajer, trebuie să scoată separat pungi cu metal, plastic şi hârtie. Acestea toate trebuie să fie curate. Hârtia şi cartonul trebuie să fie uscate. Şerveţelul cu care te-ai şters la nas nu îl pui acolo. Pentru sticlă vom face o acţiune sau două pe an pe care le vom anunţa populaţiei. Atunci vom colecta numai sticla”, a declarat administratorul public al Bistriţei la AS TV la emisiunea „Unde-i adevărul?”, moderată de Cristian Berari.

În plus, cetăţenii care colectează selectiv vor primi câte un sac gratuit din partea Supercom.

„De luni începe prima colectare a deşeurilor selective. Supercom a venit în sprijinul cetăţenilor în Luna curăţeniei cu 17.000 de saci, iar de acolo de unde vor ridica gunoiul, vor lăsa sacul pentru următoarea colectare selectivă. Sunt saci albaştri, inscripţionaţi cu Colectează selectiv! De unde va lua, va lăsa sac pentru colectarea selectivă. Nu intră în obligaţia lui, dar a înţeles că trebuie să încurajăm colectarea selectivă. Pe mine mă bucură faptul că au venit cu două maşini specializate ca să eliminăm suspiciunea că se colectează cu aceleaşi maşini şi că nu ajung unde trebuie deşeurile colectate selectiv”, a spus el.

George Avram a explicat şi de ce turează acum administraţia locală motoarele în privinţa colectării selective a deşeurilor: „Pentru gunoiul menajer taxa de depozitare la depozitul de la Tărpiu este de 100 de lei/tonă, în timp ce pentru gunoiul selectat este foarte mică. Atunci ne-am gândit că toţi avem de câştigat dacă vom colecta selectiv. Mă gândesc că fiecare îşi poate cumpăra un sac, iar în ziua de ridicare a gunoiului poate pune acolo plasticul şi hârtia. Pot fi în acelaşi sac toate pentru că toate reciclabilele care se ridică din oraş, atât de la case, cât şi de la semiîngropate, în momentul în care ajung la depozit intră pe bandă de selectare. La bandă sunt oameni care iau plastic, hârtie, metal, iar la capătul celălalt, fiindcă sunt şi alţii care amestecă cu menajerul, se duce menajerul care ajunge la groapă. Oamenii poate se vor întreba probabil de ce se pune PET, hârtie şi metal în acelaşi loc. Pentru că toate se pun pe bandă”.

„Pentru anul acesta, ţinta de colectare selectivă este de 25%. Pentru neatingerea ţintei, Primăria Bistriţa trebuie să plătească 50 de lei/tonă de neatingere a ţintei. Şi în această perioadă s-a colectat de la blocuri selectiv. În ianuarie s-au colectat selectiv circa 12 tone de hârtie, plastic – 4,65 tone”, a spus el.

Colectarea selectivă de la poarta caselor nu se va face doar în „Luna curăţeniei”, ci o dată pe lună, conform unui program ce va fi anunţat de municipalitate.

Potrivit administratorului public, judeţul deţine 13 utilaje în achiziţionate prin Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor care sunt prevăzute cu macara pentru ridicat sacii din containerele semiîngropate.

6 comentarii

  • bistrița europeana?
    penibili .. incurajăm țigăneala
    lângă pubelă punem pungi cu sticle, hârtie și metal in văzul tuturor
    de dimineața până după ora 16 când apare supercom
    ba mai ai tupeu sa reclami șervetelul cu care te ștergi la nas, cartoane uscate..
    după ce scapi oul „orașenii nemaifiind obligați să-l transporte până la containerele semiîngropate de la capătul străzilor” care containere domnu’ Avram?
    alea inchise si abandonate? transformam străzi curate in gunoaie?

  • Organizare pur românească…Dacă tot există acele containere semiîngropate, de ce naiba nu se găsesc soluții mai simple de utilizare a lor? Auzi acolo, că pentru sticle se vor face una-două acțiuni pe an…Eu locuiesc la casă şi am spațiu suficient să depozitez sticle şi plasticuri şi tot m-am săturat de ele, dar mă întreb cel de la bloc unde ține sticlele juma de an, în balcon? Sunteți penibili!!! Aşa cum zicea cineva mai sus, de ce nu deschideți un centru cu containere mari (am văzut asta în Germania), unde fiecare îşi poate duce gunoaiele şi să le depoziteze selectiv, începând de la banalele pet-uri şi până la aparatură electrocasnică. Sunt sigur că mulți ar fi dispuşi ca atunci cănd li de adună mai multe sticle, plasticuri, jucării sticate, acumulatori uzați, becuri, haine,etc, mai bucuroşi ar fi să le încarce în portbagajul maşinii, să le ducă la un astfel de centru şi să ştie că au scăpat foarte simplu de ele.

    • Da…..si mai si iau aia bani pe ele.noi ce facem ?? i dam la Avram ??? Nooo….pun tot gunoiul la gramada cu orice risc. Sa ma amendeze…..platesc oricit….doar sa nu le fac pe plac astora.
      Si pe vremea comunistilor eram asa. Si ce am patit ?? Nimic.

  • Domnilor, mă întreb ce rol, ce obligaţie şi-a asumat la înfiinţare Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara pentru Gestionarea Integrata a Deseurilor Municipale in Judetul Bistrita-Nasaud. mai pe scurt ADI Deşeuri BN ? Ca să am un răspuns la întrebarea care mă frământă, am căutat pe Google şi iată ce am aflat: – ADI Deşeuri este persoană juridică de drept privat, cu statut de utilitate publică; – înfiinţată cu scopul: organizarii, reglemetarii, exploatarii, monitorizarii si gestionarii in comun a serviciului de colectare, transport, tratare si depozitare a deseurilor municipale (denumit Serviciul) pe raza de competenta a unitatilor administrativ-teritoriale membre, precum si pentru realizarea in comun a unor proiecte de investitii publice de interes zonal sau regional destinate infiintarii, modernizarii si/sau dezvoltarii, dupa caz, a sistemelor de utilitati publice aferente Serviciului, pe baza strategiei de dezvoltare a Serviciului ; – structura organizatorică : 1) adunarea generală, fiind organul de conducere al asociaţiei, care este formată din: toti reprezentantii desemnati de catre Parti, care vor fi Primarii unitatilor administrativ-teritoriale si Presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, sau delegatii acestora imputerniciti sa reprezinte acest scop la o intalnire a Adunarii Generale ; 2) Consiliul Director, este partea executiva a Asociatiei si este alcatuit din Presedintele Asociatiei si inca doi membri desemnati de Adunarea Generala, în cazul nostru sunt numiţi Presedintele Consiliului Judetean BN, Primarul orasului Nasaud şi Primarul comunei Teaca; 3) Controlul financiar al Asociatiei, practic comisia de cenzori formata din minimum 3 membri numiti de adunarea generala pentru o perioada de 4 (patru) ani, cu posibilitatea prelungirii ; 4) Aparatul propriu al Asociatiei
    constituit pentru realizarea scopului si obiectivelor sale; Aparatul tehnic va fi condus de un director executiv numit de consiliul director. Membrii aparatului tehnic în număr de cca 48 de „specialişti” vor avea statutul de salariati ai Asociatiei.
    Acum pun următoarea întrebare: ce au făcut aceste persoane în cei 9 ani de când funcţionează ADI Deşeuri, în afară de faptul că au ridicat nişte salarii „grăsuţe” pentru realizarea scopului pentru care s-a constituit Asociaţia (Serviciul) ? dacă nici nu au organizat colectarea selectivă a deşeurilor, dar au emis nişte ameninţări punitive împotriva celor care nu selectează deşeurile, adică a celor pe care ar trebui să-i servească, au încasat salariile? Adresez această întrebare direct domnului Preşedinte al CJ BN, care este şi unul dintre directorii Consiliului Director al Asociaţiei, oare au efectuat vreo investiţie, în afară de Depozitul de deşeuri de la Tărpiu, care funcţionează atât de „bine” încât a produs doar necazuri locuitorilor comunităţii pe lângă care „funcţionează”, ba mai mult vor să mai defrişeze şi o porţiune de pădure, contribuind mai mult la poluarea zonei şi la sărăcirea oxigenului produs de păduri, deci la distrugerea patrimoniului silvic al judeţului şi aşa destul de vitregit de tăierile necontrolate ale fondului forestier ?
    Aş dori ca acest comentariu să fie adus la cunoştinţa domnului Preşedinte al CJ BN Emil Radu Moldovan. Mulţumesc !

  • Mergeți în dobă cu gunoaiele voastre, numai ce am văzut poza și m-am îngrețoșat din cale-afară. Se pare că rumânu tratează chestiunea ca și cum ar fi vreo bășcălie, până ajunge la container 3/4 din resturile menajere se pierd pe drum. Civilizația, bat-o vina. Sau lipsa ei, cu desăvârșire aproape. Mare lucru să-ți separi în casă deșeurile organice de cele anorganice, sticlele de pet-uri, plasticul de hârtie , etc? Aici un exemplu , serviciu care mă costă 40€ /an pentru un imobil de 260 m/2:https://youtu.be/VnKUGqxAs1M

  • Nu mai comentati de pomana. Este un inceput si e bine ca se intampla si asa. Fiecare carcotas vrea sa-i spele pana si pubela NU ?Este cazul ca bistritenii sa se disciplineze. Cei care nu au de gand sa plateasca .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS