Un bistriţean a urcat pe Muntele Macilor din Iran, cel mai mare vulcan din Asia (FOTO-VIDEO)

Holistic

Cel mai mare vulcan din Asia și cel mai mare munte din Iran din Munții Alborz, Vârful Damavand (5610 m) a fost urcat şi de un bistriţean. El face parte dintr-o echipă care vrea să celebreze astfel cei 100 de ani de la înfiinţarea statului român. Este vorba de profesorul Ioan Bâca, şef de lucrări la Facultatea de Geografia Turismului de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj.

Într-o postare pe Facebook, el a scris: „Ultimii pași spre vf. Damavand (5610 m), cel mai mare vulcan din Asia și cel mai mare munte din Iran (Munții Alborz). Mulțumesc pentru suport: Codrin Someșan (Techno Energy Bistrița), Dan Macarie (West Car Bistrița), Adrian Mircea Dura (Ady Dura Servprodcom Bistrița), Morar Alin Ciprian (MAC GSM Bistrița), Claudiu Ionaș (Rodna) și senator Nelu Simionca din Bistrița. Altitude Expedition Team Damavand Iran 2018: Ovidiu Popescu, Bogdan Musteață, Adrian Tânjală și Ioan Bâca (Proiect România 100)”.

Iranul, oficial Republica Islamică Iran începând cu anul 1979, este o țară situată în Vestul Asiei. Are o suprafață de 1.648.195 kilometri pătrați (adică suprafața adunată a Marii Britanii, Franței, Spaniei și Germaniei) și o populația de aproximativ 75 de milioane de locuitori.

Iranul este a optisprezecea țară ca întindere din lume. Sse învecinează cu: Azerbaijanul, Armenia, Marea Caspică și Turkmenistanul în nord; Turcia și Irakul  în vest; Golful Persic și Marea Omanului în sud; Pakistanul și Afganistanul în est.

În afara zonelor de câmpie de la țărmul Mării Caspice și din partea de nord a Golfului Persic, Iranul este compus numai din munți și podișuri înalte. Este una dintre cele mai muntoase țări ale lumii, cel mai înalt vârf fiind Damavand (5.610 metri) în Munții Alborz la 60 de kilometri distanță de capitala Teheran.

În Iran sunt numeroase peșteri și lacuri sărate. Ţara are forma unui pătrat distorsionat, iar iranienilor le place să spună că forma țării seamănă cu o pisică în timp ce doarme, capul pisicii fiind partea de nord-vest a țării. Vârful Damavand veghează asupra Teheranului.

 

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.