Un bistrițean, pe ”Tronul zeilor” (VIDEO)

Merigo

Muntele Elbrus are altitudinea de 5.642 metri, fiind cel mai înalt din Caucaz, și cel mai înalt din Europa, după unii geografi. Acest fapt este controversat, o parte considerând Montblancul cel mai înalt, deoarece Elbrus se află chiar la granița dintre Europa și Asia. Muntele este un vulcan stins care are două vârfuri: Vârful de est (5.642 m) și Vârful de vest (5.621 m), ambele acoperite de ghețari (145 km²), distanța dintre piscuri fiind 1.500 de metri, iar punctul cel mai înalt al vârfului – marginea craterului.

Muntele este denumit de arabi Dschabal al-alsun „Muntele limbilor diferite”, alte popoare l-au denumit „Regele spiritelor”, „Tronul zeilor”, „Locul norocoșilor” sau „Sfânta înălțime”. Escaladarea durează în mod obișnuit 4-5 zile și necesită, de preferat, câteva zile suplimentare pentru aclimatizare. Până la altitudinea de 3.800 metri, în locul numit „La butoaie”, se poate ajunge folosind mijloacele de transport pe cablu. Următoarele tabere sunt „Priut”(4.300 m) si „Stâncile lui Pastuhov”(4.800 m), ascensiunea finală putând începe de la oricare din ele. De la „stâncile lui Pastuhov” până pe vârf ascensiunea durează circa 6 ore dar.

Prof. dr. Ioan Bâca de la Extensia Bistrița a UBB (Geografia Turismului), recunoscut montaniard în vârstă de 54 de ani, plecat în 3 august spre Caucaz, a reușit să-și vadă visul împlinit și să ajungă în 11 august pe Vf. Elbrus.

Ulterior, Ioan Bâca a postat filmul ascensiunii pe ”acoperișul Europei”:

Eugen Gheorghe

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe
Jidvei

Google Ads

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.