Actualitate Recomandări

Bistrița se extinde. Unde va apărea un cartier nou de blocuri cu zece etaje, deși nu sunt utilități

(FOTO) La Bistrița va apărea un cartier nou de blocuri înalte într-o zonă care acum nu este nici măcar racordată la utilități. Pentru început vor fi ridicate cinci blocuri pe o suprafață de circa 2 hectare, dar, potrivit arhitectului șef Monica Pop, în Planul Urbanistic Zonal este prevăzut că se mai pot construi locuințe colective pe alte 18 hectare. În ședința din această lună a CL Bistrița, consilierii municipali au aprobat cu 17 voturi ”pentru” documentația depusă de Mihai Paul Drăgan și realizată de SC Arhitectura Nouă SRL Cluj.

Potrivit raportului întocmit de structurile de specialitate din Primăria Bistrița, ”în zonă nu există utilităţi publice, dar pe strada Libertăţii şi în zone adiacente sunt reţele tehnico-edilitare (apă-canal, gaze naturale, energie electrică, reţele de telefonie) care se vor extinde pe cheltuiala beneficiarilor. În perimetrul zonei de intervenţie supusă avizării pentru urbanizare se vor amenaja/amplasa:

  • 5 imobile de locuinţe colective şi spaţii cu altă destinaţie la parter;
  • amenajarea parcelelor reglementate cu alei pentru accesul în imobile;
  • accesul în zonele de subsol la nivelele de parcaje subterane;
  • spaţii verzi amenajate şi locuri de joacă pentru copii;
  • plantaţii de arbori şi arbuşti;
  • circulaţii carosabile şi platforme cu parcaje supraterane, parcajele subterane la subsol;
  • punctele gospodăreşti amplasate pe fiecare parcelă reglementată.
  • lucrări de extindere a reţelelor edilitare până în vecinătatea amplasamentului”.

Monica Pop – arhitect șef: ”Suprafața se află în intravilan încă din 1996, iar în anul 2007, prin PUZ Zăvoaie, în zona aceasta au fost prevăzute locuințe colective pe toată suprafața de circa 20 ha între strada Mălinului și strada Faleză. Cu privire la utilități, dacă se poate ca autorizația să se elibereze după realizarea utilităților, am scris în proiectul de hotărâre la articolul 1, alineatul 5 că recepția lucrărilor se va face după racordarea la toate utilitățile necesare funcționării obiectivului. Aceasta este și o prevedere a Legii 10 privind calitatea în construcții  care a fost modificată de curând și unde se spune că nu se poate face recepția la niciun obiectiv dacă nu este racordat la utilități. De asemenea, la alineatul 4 am menționat că se vor asigura utilităţile – apă, canalizare, gaz şi energie electrică pe cheltuiala beneficiarului prin extinderea reţelelor existente în zonă. Soluțiile de racordare sunt parțial în zona rețelei, unele din strada Zăvoaie, unele din strada Libertății prin subtraversarea râului Bistrița. În ce privește racordarea la rețeaua de energie electrică, de regulă, Electrica o avizează doar după ce există autorizația de construire pentru imobil. Nu vorbesc de organizarea de șantier, ci de branșament definitiv”.

Cristian Niculae – viceprimar: ”Tocmai a spus doamna arhitect șef că nu se poate să asigurăm noi rețelele. Electrica nu autorizează”.

Sorin Hangan (PNL): ”Domnule viceprimar, care vă dați mult european și mult umblat în lumea asta, nici într-o țară europeană civilizată, în niciun oraș civilizat nu se eliberează autorizație de construcție până când nu este infrastructura făcută: drum, apă, canal, curent, cu tablou pus la poartă. În orice oraș civilizat, dar noi ne dăm cel mai european oraș din România. Terminați cu prostiile astea că nu se poate dacă nu dă … Ba da! Numai așa ar trebui să eliberăm și noi și să aprobăm aceste documentații de urbanism dacă vrem să mergem înainte, altfel mergem tot așa pe prietenii și pe tot felul de presupuneri”.

Diana Morar (PNL): ”Legat de rețelele de utilități, aș vrea să vă spun că, în comisia juridică am avut o discuție cu domnul primar și dânsul spunea că, mai nou, companiile de utilități cer primăriei să vină parte în contract pentru obținerea racordului la utilități și atunci tocmai aceasta este politica pe care o promovează Primăria la eliberarea autorizațiilor de construcție în sensul ca solicitantul să regleze această situație în regie proprie, pe cheltuiala lui, pentru a nu implica autoritatea publică pentru a gira pentru proiectele personale. De aceea, e perfect sustenabil să punem în vedere solicitantului autorizației de construcție să-și regleze în regim propriu situația fără a solicita implicarea instituției Primăria Bistrița”.

Reamintim că zona Zăvoaie a fost grav afectată de ploile din ultima perioadă și că zile întregi au stat aici pompierii să scoată apa din beciuri, așa cum am scris AICI și AICI. 

13 comentarii

  • Baaaii ticalosi ordinari. Regie proprie la utilitati. Blocuri aprobate in zone cu p+2. Cand am zis cu totii sa modernizati Malinului nu Falezei cretinilor. Ati distrus si drenul de pe Falezei si ati facut un cacat mai mare decat capul lui MaO. Deja ati aprobat si construit un bloc pe Malinului cu 8 etaje si beci. Dezvoltatorii pulii mele nu au solutie sa alimenteze cu apa. Nu au solutii pentru energie. Le fac fosa de cacat la fraierii care dau banii. Beciurile vor fi pline de apa la primavara
    Pfuaiiiii
    Regie proprie la utilitati pentru cartier de blocuri.
    Cat dracu mai stai MaO aici?

  • Inteligentii din primarie ar trebui sa emita autorizația de construire numai daca in zona exista utilități! Daca nu exista , racordarea este imposibilă si receptia la fel! …cam asta spune legea 10 invocata in mod demagogic de monica pop!

  • Este legal sa conditionezi acordarea autorizatiei doar daca extinzi utilitatile pe cheltuiala proprie????
    Vad ca se lauda cu asta!!! Asa au facut la muuulte alte autorizatii???
    Astia nu fac nimic… gasesc chichite sa se spele pe maini!!! E LEGAL???
    Poate vreun avocat sa raspunda macar aici???
    Pai daca eu platesc utilitatile, care mai e rolul lor??? Sa incaseze sute de milioane lunar????
    Daca stie cineva sa raspunda este binevenit sa o faca si poate ii dam in judecata!!!!

  • Era evident ca prin constructia Podului Berariei se deschidea perspectiva unei dezvoltari imobiliare in zona „Zavoaie”. Din pacate, primarul Cretu a optat pentru cea mai proasta legatura intre Podul Berariei si strada Zavoaie, pe strada Faleza, care este si foarte ingusta ca sa permita amenajarea corespunzatoare a doua sensuri de circulatie. Iata insa ca apare o alternativa mai rationala pentru racordarea Podului Berariei cu strada Zavoaie pe strada Malinului care se desprinde din strada Falezei in apropierea podului. Astfel ca pentru cei care vin dinspre strada Libertatii pot vira la dreapta pe o mica portiune din strada Falezei, ce ar putea fi amenajata ca rampa prin care sa se faca racordarea dintre strada Malinului si Podul Berariei care se afla ridicat la nivelul digului.
    In felul acesta, creste si fluenta circulatiei peste Podului Berariei , care face legatura directa cu strada Zavoaie deoarece aceasta asigura atat accesul spre Podul Budacului pentru locuitorii din stânga râului Bistrita dar mai ales legatura spre Parcul Industrial Sarata, pe drumul comunal DC-8G, evitand aglomeratia auto din Viisoara .
    Informatii cu privire la extinderea constructiei de blocuri, pe malul stâng al râului Bistrita, au fost vehiculate cu cativa ani in urma, asa incat aceasta nu e chiar o noutate, perntru cei ce se arata surprinsi .
    Vezi:https://www.timponline.ro/social-democrat-face-afaceri-liberal-strada-construi-bloc/

    • Aaaa… e proiectul lui Urs??? Gavrila??? Atunci sa plateasca :)))). Asta in tot ce s-a implicat, a stricat!!!!
      El e si politician si ONG-ist si antreprenor si profesor si informatician si copil de politista locala… etc… toate degeaba!!! E un fel de Vasale Bors de Bistrita!!!

  • Ce legatura cu parcul industrial cu o singura construtie?
    Care 20 ha conform PUZpentru blocuri in Zavoaie?
    Vrem si noi sa vedem acel PUZ aprobat prin ce Hotarare de consiliu si platit poate cu bani multi.?
    Afisati acel PUZ sa vedem si noi cate blofuti se pot face si care este regimul de inaltime, cate parcari?
    Oare nu Tanco era mesagerul investitorilor?
    Vrem raspunsuri si sa ne fie pus la dispozitie acel puz si daca nu cumva a expirat din 2007 suntem in 2019.

  • Va fi ca-n Bucuresti in cartierele noi sau ca si pe litoral…. blocuri inalte parcari pt un sfert de locatari si mocirla. Ne intrebam de ce in romania sau la bistrita totul este mediocru. Cand coruptia sta la masa cu niste lacomi de la stat se vede rezultatul. Blocuri in zone cu case. Atunci cand am construit casa pe o strada din oras mi sa impus sa o construiesc la o anumita distanta de axa drumului…. Ok regula e regula. A trecut timpul si au construit alti cum au vrut ei… la jumatate din distanta impusa. Mafia si banul merg mana in mana cu bugetarii corupti care fac averi lucrand la stat.

  • Mai diana morar terminati cu prostiile ca proprietarii terenurilor sa faca in regie proprie, adica pe banii lui utilitatile. Utilitatile trebuie sa le puna la dispozitie si gratuit de catre firmele de utilitati. De ce sa extind eu ca cetatean pe banii mei reteaua de gaz a eonului sau delgrid gaz (cum naiba se numeste acum) sau a renelului iar dupa receptie sa treaca in proprietatea firmei respective. Retelele de utilitati trebuie puse GRATUIT LA DISPOZITIA CETATEANULUI PLATITOR DE TAXE SI FACTURI. Imbogatim alti samsari de utilitati care baga banul in buzunar???? Vrei abonati noi la utilitati atunci extindeti relelele. Asta trebuie sa fie ca in tarile civilizate, sa le puna langa gard toate utilitatile si gratuit. Terminati cu hotiile si smecheriile pe banul cetateanului.

  • Am auzit ca doi dintre investitori au fost directori de fabrica la comelf pe care le-au bagat in faliment iar acum s-au apucat de zidit blocuri in zone de case fara canalizare si apa curenta. Vor folosii locatarii pampers???

  • Zona de locuit pe fosta groapa de gunoi ? Miros de gunoi,inclusiv in zona Big,pe str.Independenei,cand adie vantul inspre Bargau. In viitorul apropiat zona rezidentiala. Arhitectul sef al orasului Bistrita,trebuie demis urgent.

  • Pentru ca pot domnule Gavrilas,pentru ca li s-a intins mana sa faca ce vor , vorba unui celebru in viata „fosa”, spatiu verde pe cladiri, locuri de parcare „un loc de parcare la 3 ap”, cine a facut acest Pug sub
    orice critica, ar trebui sa raspunda, acest document este pentru unii favorabil se vede de la o posta.
    Si vine un investitor care probabil nu a reusit sa faca niste blocuri intre case „duoamna secretaura'” din care se dovedeste inteligenta si cre sub anonimat jigneste, ma intreb acel bloc din Zavoaie cu wc in fundul curti de cine a fost semnat? Daca de secretara care se opune la asfel de aberatii atunci sa raspunda alaturi de ceilalti dar am auzit ca a refuzat sa semneze Autorizatia iar prefectul a solicitat anularea ei (ma intreb de ce) .Ce fel de oameni ne conduc si iau asfel de hotarari ,care isi bat joc de oras, care mutileaza acest oras, trebuie zone de blocuri cat mai multe dar pe baza unor studii bazate pe legii si nu cum ne taie capul pentru a ne imbogatii. Cred cu tarie ca oricarui investitor ai veni cu argumente legale , plauzibile ar intelege dar interesele sunt prea mari iar acei investitori pe care trebuie sa i respectam vor explica mai tarziu cum stau lucrurile.
    Improscam cu noroi sub anonimat ca nu am obtinut ce am vrut, nu mai este respect, si suntem sfatuiti gresit , pentru interese.DOAR PENTRU INTERESE.
    Orasul se dezvolta haotic, Valea rusului este un exemplu f concludent tot o casa si un bloc, dezastru „daca ar fi comasate.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS