”Bistrița, la răscruce de drumuri. În Wonderland ar putea fi wonderful life”

Holistic

”Oraşul nostru se află la o răscruce de drumuri. Fie intră în clubul oraşelor atractive, cu un nivel ridicat al calității vieții, fie va îmbătrânii accelerat, lăsându-ne tot mai puțini şi mai lipsiţi de perspective. Calitatea vieții este dată de infrastructură: străzi, trotuare, iluminat public, rețele de apă şi canalizare, internet, de nivelul serviciilor medicale, de performanța şi adaptabilitatea şcolilor, de gradul de infracționalitate, de raportul dintre cerere şi ofertă de pe piaţa muncii, de nivelul veniturilor, de gradul de poluare, de ofertele pentru recreere prin sport, cultură sau divertisment”, spune președintele PNL Bistrița-Năsăud, Ioan Turc.

El a adăugat pe Facebook:

”Bistrița, astăzi, este un oraş mai degrabă neatractiv, din care mulți tineri şi oameni calificați pleacă. Exodul durează de ani buni. Dacă la început bistrițenii au ales occidentul Europei, în ultimii ani preferă Clujul. O fac absolvenții facultaților dar şi mulți meseriaşi. Bistrița trebuie să dea un răspuns eficient la această provocare, pentru a-i convinge pe oameni să rămână acasă.

Una dintre soluții ar putea fi atribuirea de către municipalitate, pentru un număr mare de bistrițeni, de parcele de teren pentru a-şi construi case. Zona perfectă pentru acest proiect este cea a vechiului poligon, aflată în proximitatea aşa zisului Wonderland. Investițiile primăriei, pe banii bistrițenilor, în pârtia de schi sunt o calamitate, dar funcțiunile prezente şi viitoare presupun investiții mari în rețele de curent, apă, canalizare şi drumuri. Concesionarea la un preț modic de parcele pentru case în această zonă ar produce efecte sociale, demografice şi economice favorabile.

Vorbesc despre un teren în suprafață de 250 de ha, aflat în proprietatea publică a municipiului Bistrița. Eliminând terenul afectat complexului de agrement rămân mai mult de 200 de ha care pot fi lotizate în parcele de 500 de mp şi concesionate în conformitate cu un regulament stabilit de către consiliul local. Din 150 de ha ar rezulta aproximativ 3.000 de parcele, diferența de 50 de ha urmând să fie afectată unor funcțiuni publice: drumuri, grădiniță, spații comerciale, biserică, zone verzi ş.a.

Beneficiarii acestui proiect ar trebui să provină dintr-un spectru larg de oameni activi: familii tinere, medici, profesori, specialişti, meseriaşi, antreprenori, cadre militare, pe scurt, orice om care prin activitatea sa aduce plus valoare oraşului. Proiectul presupune realizarea unei documentații de trecere a terenului din proprietatea publică în proprietatea privată a oraşului, realizarea documentațiilor de urbanism şi demararea lucrărilor de infrastructură. Păgubosul „Wonderland” ar putea fi transformat, prin politici publice responsabile, în ”wonderful life” pentru 3.000 de familii”.

Eugen Gheorghe

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads

Comentarii

 1. Calin Mar.

  E de netagaduit ca PSD e un clan mafiot pus pe capatuiala si sunt foarte nocivi pentru Bistrita si Romania. Dusmanii dusmanilor mei sunt prietenii mei dar totusi e greu sa citesti cum un om necalificat si incompetent da sfaturi despre ce si cum sa se faca. El incaseaza un purcoi de bani de la Reg. Comertului unde face nimic, institutia e incremenita in secolul 19. De unde atata tupeu sa iti dai cu parerea despre treburile orasului cand tu la tine in „curte” nu poti genera progres?

  (9)
  • Alina

   din pacate ei vir cinduce urbea inca mult.Nu- i clinteste nimeni din posturi, insa e peima oara cand spun ca observa ca orasul se depopuleaza si ar vrea sa il faca mai atractiv. pentru un parc si o nenorocita de partie nu se muta nimeni la Bistrita.

   (2)
 2. Yo

  Suntem condamnati sa traim in acest oras , tinerii pleaca pentru ca daca merg sa se angajeze nu primesc mai mult de 250 de euro pe luna, nu mai zic sa ai un credit pentru locuinta sau pentru altceva .
  Deci :
  – salarii mici
  – infrastructura = zero
  – investitii = zero ( in afara de Wonderland -ul lui Cretu si mai nou a lui Nicolae );
  – gradinite nou construite zero (sunt curios cate biserici noi s-au construit)
  – locuri de parcare in cartiere = zero ( nu acelea pe care le-a facut desenand dungi pe astfalt)
  – parcele de pamant pentru tineri =0 ( ca si la Beclean ) ( doar pentru pentru tovarasul Tanase se poate )
  – investitori noi veniti in oras = zero
  – aprope toti tinerii care pleaca la studii in afara orasului nu se mai intorc ;
  – orasul fara suparare este mizerabil , cenusiu , deprimant ( poate am nevoie de psiholog 🙂 )
  Astea sunt cateva din lucrurile care le vad eu .
  Oare nimeni din conducerea acestui oras nu vede care sunt adevaratele prioritati ?
  Oare in afara de aceasta partie de ski nu exista altceva pe ce sa se cheltuie impozitele noastre ?
  Oare cate din punctele promise in campania electorala si le-a indeplinit acest tovaras Cretu cu toata echipa lui din PSD + ALDE ? Nu l-am vazut pe acest tovaras primar niciodata prin aceasta urbe umbland pe jos sa ia si pulsu strazii direct de la oameni .
  Never ever .
  Suntem prea mici pentru asa de mari ZEI .
  Duminica placuta.
  Mi-am varsat nervii ! :))

  (20)
 3. gicu

  Un oras atractiv presupune si existenta unei zone de sport si recreere. Mi se pare o prostie sa distrugi aceasta baza de agrement aflata in fasa. Sa presupunem ca reusiti sa va realizati planul, spuneti-mi pe ce criterii se vor aloca parcelele si cu ce finantare isi vor construi casele cei care au primit acele parcele?

  (-6)
 4. Cosma i.

  Alo Caline, te DOARE ca cineva este mai destept si vine cu solutii extraordinare daca tot se cheltuie banii f. multi cu infrastructura singura solutie viabila este cea care dl. Turc a expus o in prezentul articol. DA loturi pentru case un oras nou, sa nu mai plece nimeni din Bistrita, sa creasca populatia. Azi maine o sa ajungem o comuna mai mare. BRAVO DL TURC, este cea mai buna ideie. S-au mancat atatia banii pe un proiect de nimic. Trebuie facut ceva si asta este SOLUTIA. Postacii psd sunteti jalnici in loc sa deschideti ochii si sa va dati seama ca este cel mai pagubos proiect, si din pacate se continua cu trenulet prin balarii, piscine , pe cand cea de la Codrisor este jalnica cu atstia banii cheltuiti si care s-a terminat in 3 ani. Oare investitia propusa in cati ani se va termina? Se termina mandatul Dl. Cretu si cine vine v-a continua aceste aberatii? Ar fi cea mai mare crima pe bani publici. Domnule Turc va felicit inca o data pentru propunere.

  (1)
  • Alexandru

   Si ce sa faca in Bistrita? Sa tunda gazonul? Nu vedeti ca sunt o gramada de case goale in care au investit parintii si bunicii si copiii au plecat unde au vazut cu ochii sa-si faca un rost?!

   (8)
 5. pentru Gicu psd-istul

  Domnule Gicu sunteti jalnic. Dar pana acuma cei care si-au construit case in diferite zone ale orasului au primit pomana? . Nu vezi ce gandire proasta ai? . Au facut utilitatile pe banii lor, au amenajat strazii pe bani lor. Pe 250 ha poate sa se amenajeze si zone de agrement. Adica 250 ha pentru o partie care functioneaza o saptamana pe an si un trenulet MERITA?
  Ma bucur ca cineva gandeste constructiv si vine cu propuneri care sa puna in valoare zona dupa ce s-au aruncat atatia bani. Stai linistit domnule Gicu si Tanasa poate folosi infrastuctura pentru cartierul de case pe care il va face. Doar nu degeaba se fac utilitatile si drumul. Nu te obosi degeaba ca nu va mai crede nimeni.

  (5)
 6. priscila

  Pentru PSD-ei,
  1. Parcul mare este proiectul lui Moldovan. Daca nu va oprea Balan nu mai erau copaci in parc.
  2..Centrul vechi amenajat de Moldovan, voi l-ati distrus si acuma bagati alti bani.
  3 .Parcul industrial a fos gandirea lui Turc cu un campus universitar, o altfel de gandire. Haos.
  Realizari psd in 3 ani de mandat.
  1. Podul berariei care duce in cucuruzi, nefinalizat.
  2. 3 str. asfaltate pe an care dupa perioada de garantie au deja nevoie de reparatii.
  3.Piscina de la Codrisor nu este cazul sa va spun cum arata, din noroi te bagi in piscina, s- a dus vopseaua.
  4. Blocuri mari oriunde intre case, blocuri vopsite in culorile papagalului.Deci haos in urbanizare.
  5. Da sunt realizari personale dar astea nu se pun.
  Daca investitia PARTIE este buna de ce pleaca Dl. Cretu cu trupa de cel putin doua ori pe an in Austria?Dorim schimbare nu va mai obositii degeaba, de data asta OMULva fi ales nu partidul.

  (13)
  • ioan popa

   Doamne, cate au facut Moldovan si Turc! Dar oare, cand le-au facut? La alegeri au venit in fata oamenilor doar cu poza lor, altceva n-au avut ce prezenta. Si da, printre criteriile de atractivitate sunt si oamenii, ori, la oameni ca tine, d-le Turc, nu au ce gasii tinerii
   si atunci prefera sa plece.

   (-3)
 7. la dolce vita

  Daca primaria ar da pamant ar fi numai pe pile si relatii pentru ca asa e in psd. As fi dispus sa construiesc o casa in acea zona dar cum dealurile o iau mai nou la vale ar fi riscant. Primarul vorbeste wonderland dar strazile orasului arata ca in anii 2002-2004 cand erau numai gropi.

  (17)
 8. Claudiu

  D-le Turc,vedem gândirea liberala: dam pământ de case ptr. cei cu bani,Nu facem un complex sportiv vara-iarna ptr. Toată lumea.De ce merg tinerii sa lucreze in străinătate?Pentru ca patronii nu platesc;chiar dacă au de unde,nu apreciaza justa valoare a muncii.
  D-na Priscila,
  S-a dorit in parc toaletarea copacilor,nu eliminarea lor;împotrivirea lui Balan,un habarnist pe teme de ecologie a dus si la tragedii din cauza copacilor bătrâni din parc,vezi furtuna din septembrie 2017!

  (-7)
 9. ASTA DA.....POLITICA

  ce naste din politica …buget manca!
  sau sa intelegem mai bine ce se intampla cu noi…..
  URAAAAAAAAAAAAA!
  a inceput campania electoralaaaaaaaaaaaaaaaa!!!
  de acum vom citi doar stiri din care vor curge doar lapte ….si zambete!
  niste prosti!
  asta suntem ca inca mai credem ca daca vine altu va fi mai bine!!!!
  toti sunt la fel….
  politica papa munca ta!
  asa ca….mars la lucru si la platit impozite!
  doar la asta ne pricepem…
  vise??????/
  vreti vise?
  cumparati un bilet la lota hoi si pana duminica cand se afla numerele…visati!!!!!!!!!
  doar la asta aveti dreptul!!!

  (-63)
 10. corectare

  ce naste din politica …buget manca!
  sau sa intelegem mai bine ce se intampla cu noi…..
  URAAAAAAAAAAAAA!
  a inceput campania electoralaaaaaaaaaaaaaaaa!!!
  de acum vom citi doar stiri din care vor curge doar lapte ….si zambete!
  niste prosti!
  asta suntem ca inca mai credem ca daca vine altu va fi mai bine!!!!
  toti sunt la fel….
  politica papa munca ta!
  asa ca….mars la lucru si la platit impozite!
  doar la asta ne pricepem…
  vise??????/
  vreti vise?
  cumparati un bilet la loto joi si pana duminica cand se afla numerele…visati!!!!!!!!!
  doar la asta aveti dreptul!!!

  (-73)
 11. crina

  Da de aceia suntem unde suntem datorita indiferentei noastre. Daca ati fi citit cu atentie articolul se vorbea de loturi pantru case de 500 mp in total 3000. Nu cred ca sunt atatia politicieni PNL ca sa se dea pe pile. Comentati inainte de a citi. Din cauza indiferentei noastre suntem cu zeci de ani in urma. Mergeti la gratare si lusti bilete la loto si adteptati sa va fie bine.
  DA sustin ideile prezentate care oricum sunt mult mai bune decat ce se propune sa se faca. Succes domnule Turc.

  (103)
  • @crina

   Eu am muncit si am cumparat 500 de mp pentru o viitoare casa…tu cui vrei sa-i dai 500 mp????
   La medici? Eu stiu un medic ce sta in chirie si a mers in concediu in Dubai.
   Daca imi dai 10 bilete de vacanta in Dubai TE SA SA LE DAI TEREN MOKA LA MEDICI!

   (-54)
 12. pentru la dolce vita

  Stai linistit , primarul Cret nu o sa dea la nimeni pamant pentru case ar face concurenta la Tase si bineinteles are alte planuri cu terenul.

  (42)
 13. Claudita

  Claudelu, ai partia cat ai folosit o? In care cincinal se va termina complexul de care vorbesti? Gandeste cu capul. Bine?

  (62)
 14. Demagogie și populism ieftin

  Tocmai am citit cateva idei comuniste in forma pura, expuse de slabutul lider PNL-ist in acest articol. Sa distrugi investiții de interes comun pentru interesul unora care vor primii parcele și sa te spui ca prin asta îmbunătățești atractivitatea orașului, trebuie ca ai o viziune foarte îngusta.

  (-80)
 15. pentru @ crina

  @Crina, cred ca nu vezi mai departe de lungul nasului. Citeste cu atentie articolul asta daca nu esti de la psd. Ce este rau in a da pamant pt construirea de case? Ce daca acel medic a fost in Dubai? Ce te roade? Stai jos ai 4.

  (49)
 16. pentru trolisor

  Demagogie si populisme daca nu vin ideile din partea PSD. Cheltuirea banului public in interesele unora nu este demagogie si populism? Vai si amar de tine trolisor.

  (67)
 17. ...

  Ati votat! Ciocu mic, nu ati votat… La fel de mic. Voua va trebuie loc de casa cand de 3-4 ani aceiasi gropa din sensul giratoriu cu drumul nasaudului nu au fost in stare sa o astupe decent! Culmea ca duce spre partie… Dar drumutile nu aduc bani la bugetul local.

  (2)
 18. Paul Nedea

  Atat timp cat in oras sunt sute de afise cu INCHIRIEZ APARTAMENT sau VAND CASA,nu vad cat de actuala e propunerea de a da pamant pt case.Nu confundati micul burg bistritean cu marele oras universitar Cluj.Daca ne-am gospodari un pic mai bine,daca am repara strazile,daca am repara fatadele cladirilor,(doar suntem in anul centenarului),,daca vom cere celor ce au terenuri sa le cultive si vom insista pt indepartarea mormanelorde betoane si rable din curti si parcari…Bistrita poate fi frumoasa!

  (2)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.