Bistrița îi felicită pe italieni de ziua lor

Holistic
Pe 2 Iunie, Italia își sărbătorește Ziua Națională, care este ziua proclamării republicii, ocazie cu care primarul Ovidiu Crețu a transmis un comunicat prin care îi felicită pe italieni.

”Astăzi Italia, oficial Republica Italiană (italiana Repubblica Italiana, numele scurt este identic) este un stat suveran european, o republică democratică și o țară dezvoltată, ocupând a șaptea poziție conform PIB-ului, a opta conform indicelui calității vieții și a douăzecea conform indicelui dezvoltării umane. Este un membru fundator al Uniunii Europene și unul dintre membrii G8, OTAN-ului, Consiliului Europei, Uniunii Europei Occidentale. Italia a fost membru fondator al NATO și al Uniunii Europene și s-a alăturat grupului de creștere a unificării politice și monetare din Europa de Vest, incluzând introducerea Euro în 1999.

Italia este bine cunoscută pentru arta și cultura sa, precum și datorită nenumăratelor ei monumente, printre care se numără Turnul din Pisa și Colosseumul roman, dar și pentru mâncarea sa specifică, stilul de viață, eleganța, designul sau artele vizuale – cinema, teatru, literatură, poezie sau muzică. Italia a fost un loc de origine al multor culturi europene – precum cea etruscă și romană – al mișcărilor culturale moderne, cel mai notabil fiind Renașterea. Mișcările artistice ale Renașterii și Barocului au apărut în Italia între secolele al XIV-lea si al XV-lea, respectiv la sfârșitul secolului al XVI-lea, determinând o adevărată revoluție artistică în Italia mai întâi, în Europa ulterior și apoi în întreaga lume. Genurile literare care au înflorit în Italia, așa cum sunt poezia lui Petrarca, Tasso și a lui Ariosto, respectiv proza lui Dante, Boccaccio, Machiavelli și a lui Castiglione, au exercitat o influență durabilă în dezvoltarea culturii vestice, la fel ca și pictura, sculptura și arhitectura, la care au contribuit artiști extraordinari ca Leonardo da Vinci, Raffaello, Botticelli, Fra Angelico și Michelangelo. Roma este un sediu al Bisericii Romano-Catolice și a fost pentru o perioadă lungă un centru al civilizației occidentale.

Ziua de 2 iunie, Ziua Națională a Italiei, îmi oferă plăcutul prilej de a adresa cele mai bune gânduri cetățenilor italieni de pretutindeni.

În ultimii ani, relațiile de prietenie, relațiile economice și culturale dintre România și Italia au devenit foarte apropiate, Italia fiind prima țară care a adoptat în unanimitate în Parlament demersurile României de aderare la Uniunea Europeană. Limba, cultura, obiceiurile, tradițiile, dar mai ales latinitatea au făcut ca relațiile dintre România și Italia să aibă o componentă specială.

Municipiul Bistrița nu face excepție de la această atitudine. Deschiderea pe care italienii au găsit-o aici, atât în ceea ce privește mediul de afaceri cât și în zona schimburilor culturale, a dat roade, astfel încât putem spune că astăzi există în Bistrița o importantă comunitate italiană.
 

Relațiile de prietenie și colaborare cu Municipalitatea L’Aquila datează de la începutul anului 2001, iar în data de 15 iulie 2006 a fost semnată carta de înfrățire dintre cele două orașe. S-au derulat de atunci proiecte în parteneriat în vederea accesării de fonduri europene, s-au extins domeniile de colaborare și cooperare economică, s-au dezvoltat și diversificat schimburile culturale. 

O mențiune specială pentru toți cetățenii italieni care au ales Bistrița pentru a dezvolta aici o afacere, cărora le apreciez implicarea în viața comunității și pe care îi asigur de întreaga susținere din partea autorităților locale”, se arată în comunicatul primarului.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.