Stelian Dolha: Bistrița alege să fie un oraș tânăr

Holistic

”Bistrița are nevoie urgentă de o schimbare de direcție, de viziune pentru viitor. Bistrița nu mai poate fi proiecția minții unui singur om, nici plăsmuirea imaginației lui. Orașul tânăr e orașul care se dezvoltă pentru că pune în mișcare energiile creative ale tinerilor săi, imaginația și inteligența locuitorilor săi de vârstă activă, dar și înțelepciunea și experiența celor de vârsta a treia.  Inteligența si creativitatea bistrițenilor poate compensa lipsurile logistice ale orașului. Bistrița nu are acces la marea infrastructură, nu e nici în zona de graniță, nici un mare centru universitar și, în acest moment, nu e nici un magnet turistic.

1. Bistrița are însă potențial pentru a deveni un oraș tânăr și plin de vitalitate, care nu exportă inteligență, ci o atrage. Un oraș care care promovează și încurajează industriile creative. În care tinerii sunt stimulați și îndrumați să își deschidă mici afaceri creative: softuri și jocuri interactive, web design, grafică artistică, softuri pentru regenerare urbană, creație publicitară, modă, etc, produse pe care le pot valorifica pe piețele naționale si nu doar atât.

2. Orașul tânăr e orașul cu drumuri pe măsura dinamismului acestor vremuri, în care mobilitatea locuitorilor săi nu e împiedicată de străzi cârpite la nesfârșit, cale ferată și barieră in mijlocul orașului, trafic sufocant pe străzi subdimensionate, lipsa parcărilor și a pistelor de bicicletă.

3. Locuitorii orașului tânăr influențează adoptarea unor decizii majore prin intermediul unor instrumente moderne ale democrației participative.

4. În orașul tânăr copiii au școli păzite în care învață în siguranță. Școlile încurajează creativitatea, au acces wifi și cantine cu autoservire in care copiii să poată servi o masă caldă, sănătoasă. Orașul dinamic oferă burse de studii pentru elevii si studenții creativi, pentru ca aceștia să se întoarcă acasă, dar și învățământ profesional în acord și parteneriat cu nevoile pieței locale.

5. Orașul tânăr are spații suficiente pentru locuințele tinerilor (noul cartier al tinerilor proiectat în Wonderland), locuri suficiente in creșe si grădinițe, piețe moderne care încurajează vânzarea produselor agroalimentare locale, dar și spații de socializare și îngrijire moderne pentru vârstnicii ei.

6. Orașul dinamic are manifestări culturale și sportive pentru toate gusturile și toate vârstele și reușește să se promoveze turistic inteligent.

7. Orașul tânăr nu abandonează zonele mai puțin dezvoltate, cum sunt cartierele-componente, și pe lângă nevoile imediate de infrastructură: apă, canal, drumuri, le asigură inclusiv contactul mai facil cu administrația.

Bistrița poate deveni acest oraș. Dacă nu o facem acum, dacă nu luăm acum deciziile de cotitură, peste 4 sau 8 ani va fi, poate, prea târziu. Toate proiectele pe care vi le propun eu și echipa de consilieri ai PNL pentru a schimba Bistrița într-un oraș plin de vitalitate le vom dezbate împreună”

Stelian Dolha, candidat PNL la Primăria Bistrița

(PE)

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. bistrita are potential....

  1. Bistrița are …doar potențial….mult!!!

  2. Orașul tânăr e orașul cu drumuri inguste pentru ca cei tineri sunt mici.

  3. Locuitorii orașului tânăr nu influențează adoptarea unor decizii majore pentru ca ei sunt mici si nu stiu nimic.

  4. În orașul tânăr copiii nu au școli păzite pentru ca ei sunt prezenti la scoala doar wi-fi!

  5. Orașul tânăr nu are nevoie de spații pentru locuințe pentru ca ei dorm in paturi suprapuse, precum si cei varsnici…. din beton!

  6. Orașul dinamic are manifestări culturale și sportive …mai mult in deplasare: Viena, Paris, Venetia, Hawai, etc.

  7. Orașul tânăr nu abandonează zonele mai puțin dezvoltate pentru ca trebuie sa se mai intoarca odata pe an , pe…..1 noiembrie!

  (0)
  • Andrada

   Bun si atunci tipul cu comentul ,,Bistrita are potential,, ideea ta e ca nu mai are rost sa ne batem capul, mai bine o stergem toti de aici , sau cum?
   Bistrita e așa cum e: prafuita si imbatranita pentru ca 16 ani au condus-o doi comunisti , usor patetici: Moldovan si Cretu. Ce te asteptai de la ei? Acum vor inca o data, naiba stie pentru a cata oara sa ne stoarca iar creierii cu Nunta Zamfirei creata de alt patetic vopsit si cu stoarcerea bugetului ala pe cretinisme. Hai cu tinerii inainte ca de patetici ne-am saturat.

   (0)
  • Ai dreptate!

   Eu nu contest nimic din realitate.
   Normal ca-l dolha e favorit pentru mine.
   Dar la ce te astepti ca poate face???
   Nimic
   Va raspunde la clientela politica si va apleca urechea la toti pentru ca…. natura nu a dat la toti ceea ce se cheama inteligenta!

   (0)
  • IP VARIABILE

   Se observa ca cei ce au instalat IP-variabil pe calculator pot vota la infinit …apasand doar pe …..pentru cine face campanie electorala.
   Timp online…v-a scapat asta!!!!!

   (0)
  • andreas

   N-ai dreptate domnul cu nick-name justitiar. Dolha nu e tipul care sa se predea vreunei clientele, politice sau ba. Asta e si un motiv pentru care cercurile de influenta politica se straduiesc de 3 ani sa-l scoata in decor. Tocmai pentru ca e atipic si nu fraternizeaza cu cercurile de interese. Ai mai auzit vreodata ca un tip din Opozitie sa aiba parte de atata vehementa si de atatia detractori in aceasta postura, fara sa fi beneficiat vreodata de avantajele mesei Puterii? Cercurile de interese politice se tem de Dolha pentru ca nu-l pot folosi. Intrebati-i pe cei care-l cunosc.

   (0)
 2. Unul satul de minciuni

  Domnule Dolha, de vorbe goale si de politruci suntem hraniti. Daca erai un tip de actiune, hotarât,profil de aministrator , gospodar ti-ai fi dorit sa fii primarul Bistritei din prima. Nu esti bun de primar, in primul rand pentru ca nu-ti doresti acest lucru. Esti o solutie de avarie dupa concursul esuat, pentru postul de candidat din interiorul PNL si dupa ce Titieni v-a lasat cu ochii-n soare. Nu ai nici un proiect concret pentru Bistrita bazat pe date concrete si necesitatile reale ale orasului. Veniti cu tot felul de gogoşi de genul „întinerim Bistrita”, „largim strazile”,”incubatoare de afaceri”,”locuinte pentru tinerii” si alte bazaconii demagogice izvorâte din cinismul si tupeul de politruci.

  (0)
  • civicul

   Omul a vrut ce e mai bun pentru partidul lui, si modestia nu l-a lasat sa se bata cu pumnii in piept ca e cel mai bun. Solutie de avarie? Glumiti sau va e teama. Ia uitati-va un pic la niste poze sau iesiti sa vedeti cum reactioneaza lumea atunci cand il intalneste. e genul de candidat cu lipici si vorba la el. trancaniti cat vreti si pregatiti-va pentru 6 iunie cand va fi primarul Bistritei.

   (0)
 3. Un coleg de partid

  Stelică, bag seama ca tu crezi ca primaria Bistritei se conduce cam trei zile pe saptamana cum sunteti invatati la camera deputatilor adica de Marti de la pranz pâna Joi dupamasa la avionul de şase seara. Hai fii serios, tu esti baiat fin, nu cred ca vrei sa-ti strici tabieturile sa te uzezi sau sa-ti distrugi linistea pentru mofturile bistritenilor. Tu esti invatat cu caviar si sampanie, nu cu munca de jos.

  (0)
  • andreas

   Ai putea sa scrii ,, fost coleg de partid,, actualmente contrcandidat,,. Citim ziarele si vedem ce comentarii faci. Crezi ca te ajuta? Dolha si caviarul? voi nu sunteti normali.Dolha a crescut la tara, mananca ce mananca tot omul si n-are ifose. Nu incercati sa-ll transformati in baiat de capitala, ca nu va tine. E un tip modest si cu bun simt. Si muncitor cat 10 ca voi, care dati din gura toata ziua

   (0)
 4. remus

  Un oras tanar, are nevoie de un CAMPUS UNIVERSITAR modern adaptat cerintelor invatamantului superior. In plus un campus universitar care sa adune laolalta toate facilitatile vietii studentesti reprezinta intre altele si o stare de spirit pozitiva, creind un plus de atractivitate. Extensiile universitare inclusiv cea de la UBB functioneaza de ani buni la Bistrita in spatii necorespunzatoare improvizate. De aceea, influenta vietii studentesti la nivelul locuitorilor orasului este practic inexistenta. Cu toate astea, autoritatile locale nu si-au aratat interesul ca impreuna cu universitatile-mama sa creeze un campus universitar modern cu spatii de invatamant prevazute cu sali de curs si laboratoare, camine studentesti, cantina, biblioteca, sala de sport, terenuri de sport, parcuri cu alei, etc care sa aduca impreuna toate extensiile universitare prezente la Bistrita.Asta ar fi de natura sa creeze un climat academic si o mai buna stabilitate a invatamantului universitar la Bistrita.
  Apoi, un oras tanar mai are nevoie si de locuri de munca. La capitolul locurilor de muncă de la venirea Leoni, pe timpul fostului primar Vasile Moldovan, niciun investitor important nu a mai venit la Bistriţa. Primăria a creat un Parc Industrial (ideea , fiind preluata de la liberali), dar care deocamdată nu a fost populat cu activitati industriale. De mai bine de un an, se sparg mii de euro lunar pentru cei angajaţi la acest parc, dar nu există rezultate. Fara populare cu activitati Parcul Industrial ramane o investitie de câteva milioane de euro pe nişte betoane, cu slabe perspective de a crea măcar câteva sute de locuri de muncă.

  (0)
 5. Mariana

  Asa cum nu ai facut nimic pentru noi 4 ani cat ai fost deputat, asa nu o sa faci nici daca ai fii primar. Asa ca, mai bine nu te votez. Mai mult decat atat, lista ta de consilieri e plina de babalaci si de tineri fara bacalaureat. Lasa-ma, ca ma plictisesti deja!

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.