Biblioteca Digitală, inaugurată. ”Rafturile”, permanent actualizate (FOTO)

Holistic

Biblioteca Județeană ”George Coșbuc” Bistrița-Năsăud a inaugurat Biblioteca Digitală în cadrul evenimentului ”Biblioteca Digitală într-o lume digitalizată”.  Printre invitați, reprezentanții Bibliotecii din Raionul Glodeni (Republica Moldova) înfrățit cu județul nostru, unde s-a deschis de curând o filială a Bibliotecii Județene Bistrița-Năsăud, Lidia Kulikovski (Novateca Chișinău), Olga Mutelica (Șef serviciu cultură în Raionul Glodeni), prof. as. Angela Tarantino de la Universitatea Sapienza Roma, prof. univ. dr. Ioana Both (Universitatea ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca).

La baza Bibliotecii Digitale a stat achiziționarea în anul 2017 a unui scanner extrem de performant, tipul i2S CopyBook Open System.

Cei prezenți la inaugurarea Bibliotecii Digitale au asistat la o exemplificare a modului în care se lucrează cu scannerul, făcută de informaticianul Bibliotecii Județene, Camil Hosu, pentru copierea cărților filă cu filă, prelucrarea imaginilor și, la final, postarea cărților copiate în Biblioteca Digitală. A urmat, apoi, o demonstrație practică de explorare a Bibliotecii Digitale în spațiul virtual, făcută de Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Județene.

 

Biblioteca Digitală, care poate fi accesată pe site-ul Bibliotecii Județene www.bjbn.ro, cuprinde în prezent colecții externe (Arhivele Naționale, Protopopiatul Ortodox), manuscrise (Nicolae Manolescu, Eugen Lovinescu, Petru Poantă), carte veche, cărți din biblioteca lui George Coșbuc, fotografii vechi/cărți poștale, publicații/proiecte editoriale.

”Actualizăm pe parcurs ”rafturile” și vom crea noi secțiuni”, a precizat directorul Bibliotecii Județene, Ioan Pintea: ”Sunt fericit că reușim să inaugurăm Biblioteca Digitală. Biblioteca tradițională este foarte importantă și merge mai departe, dar este foarte necesară și Biblioteca Digitală. Am achiziționat o aparatură ultraperformantă, un scanner. Au venit la Bistrița colegi de la Biblioteca Centrală Universitară din Cluj-Napoca, au stat trei zile pentru a vedea cum funcționează acest scanner deoarece doresc și ei să cumpere un astfel de aparat. Avem foartă multă carte veche, dar și carte editată de noi, și prin intermediul acestui scanner le putem transmite către cititori, digital, ei având astfel acces, din fața calculatorului, la cartea din Bibliotecă. Informaticianul nostru, Camil Hosu, lucrează în permanență la actualizarea Bibliotecii Digitale”.

”Colegii de la Biblioteca Județeană au această capacitate de a aduce oamenii în bibliotecă, de a-i ține aproape de carte. Mă bucur să văd că Biblioteca este mereu vie, arhiplină de copii acum în perioada vacanței, prin activitățile pe care le desfășoară. Consiliul Județean a alocat bani pentru acest scanner performant pentru că avem foarte multă carte veche, manuscrise de foarte mare valoare care pot fi puse la dispoziția tuturor în spațiul virtual, celor care nu mai fac efortul fizic să vină până la Bibliotecă. La solicitarea Bibliotecii, la rectificarea de buget de luna aceasta voi propune o alocare pentru updatarea acestei aparaturi, care să le ofere tot ce este de ultimă generație. Va fi una dintre cele mai performante aparaturi din România, unde oricum sunt foarte puține de acest fel”, a spus președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan.

El a menționat: ”Bibilioteca Județeană intră într-o nouă eră. Cea digitală! Începând de astăzi, cititorii care vor să consulte titluri ale celor mai valoroase volume o vor putea face printr-un simplu ”click” la secțiunea ”Biblioteca digitală” a site-ului www.bjbn.ro Aici sunt introduse deja 80 de titluri care cuprind cărți, publicații și manuscrise. Se lucrează în continuare la introducerea mai multor titluri, prin intermediul unui scanner ultraperformant, similar cu cel al Bibliotecilor de renume din Marea Britanie sau Germania. Felicitări domnului Director Ioan Pintea pentru efervescența cu care aduce viață în casa cărții și lumină într-o lume care are mare nevoie de carte”.

Evenimentul a mai cuprins ”Cronologia literaturii române online (1790-1914)” – prezentare prof. univ. dr. Ioana Both, prof. as. Angela Tarantino, ”Servicii moderne de Bibliotecă implementate de bibliotecile din Raionul Glodeni” – prezentare făcută de bibliotecarele din Raionul Glodeni, ”Servicii moderne de Bibliotecă implementate de Biblioteca Județeană „George Coșbuc” și bibliotecile din județul Bistrița-Năsăud” – prezentare Alina Simon, Simona Pasere, Camil Hosu, ”Prezentarea revistei „Secolul 21” (secțiune dedicată fondului de carte veche din Biblioteca Județeană „George Coșbuc”), ”Proiecție film „Biblioteca Glodeni, Filială a Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud”, prezentare Florin Săsărman.

Eugen Gheorghe

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads

Comentarii

  1. panglica lu radu

    Raducu, marele taietor de panglici… nimic fara panglica tricolora… te invidiaza pana si boc, bre emile…. politicianul roman si cei de la stat sunt doar niste simpli bufoni taietori de panglici. La sfarsit de mandat raducu ne va spune cate panglici a taiat :)) … oare unde va fi urmatoarea panglica taiata???

    (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.