Cod roșu, apoi cod galben de inundații în BN

Holistic

ACTUALIZARE În acest moment este în vigoare Atenționarea hidrologică de cod galben emisă de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), pentru intervalul 16 mai 2019, ora 10.00 – 16 mai 2019, ora 22.00, care vizează creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE, pe râurile din bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Someșul Mare, Mureș – bazin superior amonte S.H. Glodeni, Niraj.

COD GALBEN – Ca urmare a propagării viiturilor formate anterior, a precipitaţiilor în curs și prognozate, se vor produce  în continuare creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, județul Maramureș, Someșul Mare, județul Bistrița-Năsăud, Mureș – bazin superior amonte S.H. Glodeni  și Niraj, judeţele Harghita, Mureș.

Având în vedere evoluția evenimentelor hidrologice înregistrate, personalul Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa monitorizează cursurile de apă din arealul administrat. Ioana Diaconescu, directorul ABA Someș-Tisa a coordonat în teren intervențiile pentru diminuarea efectelor inundațiilor, din noaptea trecută. Au fost mobilizate echipe de intervenție, imediat ce au fost înregistrate fenomenele hidrometeorologice periculoase din data de 15 mai 2019. Personalul Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud acționează în continuare pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a râurilor și îndepărtarea blocajelor, pe sectoarele afectate.

La această oră se înregistrează depășiri ale cotelor de atenție pe râurile Budac, în localitatea Budacu de Jos și Dipșa, la stația hidrometrică Viile Tecii, pe râul Șieu, la Domnești și la Șintereag (cota este în creștere, ca urmare a propagării undei de viitură) și Someșul Mare, la Beclean, de asemenea cotă aflată în creștere, ca urmare a propagării undei de viitură.

ȘTIREA INIȚIALĂ Institul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis, în noaptea de miercuri spre joi, la ora 1.35, Cod roșu de inundații pentru județele Bistrița-Năsăud și Maramureș. Hidrologii au atras atenția că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Someşul Mare (aval s.h.Nepos) şi Şieu (aval confluenţa cu Bistriţa).

Avertizări prin Ro-Alert pentru localitățile Domnesti și Viile Tecii – cod roșu pe cursurile râurilor Șieu și Dipsa – pericol de inundații, fiind depășită cota de pericol”, a anunțat ISU Bistrița-Năsăud (ora 1.50). Prin Ro-Alert au fost avertizați ieri, după ora 22.00, cetățenii din Budacu de Jos – cod portocaliu de inundații (cota de inundaţii a fost depășită cu 60 cm în pe râul Budac).

Potrivit avertizării, valabilă până joi la ora 10.00, se vor produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu depășiri ale COTELOR DE PERICOL

Bazine afectate: Someşul Mare, Şieu, Iza, Vişeu

MOMENTUL PRODUCERII FENOMENELOR VIZATE: 16.05.2019 ora 01:45 – 16.05.2019 ora 10:00

COD ROŞU: Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE PERICOL pe râurile din bazinele hidrografice: Someşul Mare, Şieu, Iza, Vişeu, județele: Maramureş, Bistriţa-Năsăud.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Someşul Mare (aval s.h.Nepos) şi Şieu (aval confluenţa cu Bistriţa).

COD GALBEN MOMENTUL PRODUCERII FENOMENELOR VIZATE: Data: 16.05.2019 ora 10:00 – 16.05.2019 ora 22:00

Ca urmare a propagării viiturilor formate anterior și a precipitaţiilor în curs și prognozate, se vor produce în continuare creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, județul Maramureș, Someșul Mare, județul Bistrița-Năsăud, Mureș – bazin superior amonte S.H. Glodeni, Niraj, judeţele Harghita, Mureș.

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Balan Marius -ecologist PV

  Mai trebuie taiate niste paduri ca nici 50% nu se taie din cat ar trebui, Am citat din ce a zis domnul presedinte CJ – Radu Moldovan.Astfel apa se va opri fix in sufrageriile voastre.

  (10)
  • padurea

   Balan ai mare dreptate… asa zicea raducu cu cateva zile in urma…. deci sa mai taiem niste paduri ca inca n-am murit …. mentalitati proaste au politicienii astia. Hai sa distrugem toate padurile! Astept ziua sa-l vad pe raducu cu lopata in mana si cu apa pana la genunchi in curtea lui.

   (6)
 2. Speranta

  Pai Raducu se orienteaza el,de aia e ,boss…asta cu padurile care mai trebuie taiate cum zice Raducu ,e asa de noaptea minti..Adevarat trebuie sa scapam de drujbistul Radu,dar peste cine vom da?.vedeti.
  …de cate ori zic ca trebuie sa ne intalnim si impreuna,fara Raducu ,fara toti fripturisti din zona de conducere,sa punem de-o Bistrita mai normala,doar mai normala…Vine cate un securist si-mi zice ca am greseli gramaticale,ca nu e inca vara etc…Oameni buni..timpul ne invata ca daca vrem ceva normal,serios, sa facem..nu sa faca astia de sant alesi.Astia fac pt ei…Urmaresc de o vreme postarile de pe aici,sant peste tot oameni onesti ,dar remarc ca tot timpul securistul de serviciu duce in derizoriu ideile bune..Concluzie; trebuie ca oamenii simplii.fara partide sa ne org
  anizam si sa nu mai lasam toti neica nimeni sa dispuna de birurile platite de noi..pt securisti; lasati gramatica, prindeti idea..asta e..Altfel spus ,polemizam la nesfarsit,iar securistii cu gramatica au grija sa canalizeze discutia spre derizoriu.

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.