Avertizare meteo de precipitații mixte, cod galben de viscol la munte, în Bistrița-Năsăud

Holistic

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o nouă atenționare de precipitații, ninsori mai ales la munte și intensificări ale vântului, dar și o avertizare cod galben de viscol în zona montană înaltă și strat consistent de zăpadă.

Avertizare meteo: duminică 23 decembrie, ora 14.00 – marți 25 decembrie, ora 06.00 / Precipitații moderate cantitativ: predominant ploi în zonele joase de relief din vest, nord şi centru şi mai ales ninsori la munte, intensificări ale vântului

În intervalul menționat, vântul va continua să prezinte intensificări la munte, temporar cu rafale de 65…70 km/h, iar pe creste va depăşi 80 km/h. Din a doua parte a zilei de luni (24 decembrie), vântul se va intensifica şi în zonele joase de relief, îndeosebi din sud-vestul, centrul şi estul ţării, cu viteze la rafală, în general de 50…55 km/h.

Temporar vor fi precipitații predominant sub formă de ploaie, pe arii mai extinse începând din a doua parte a nopții de duminică spre luni (23/24 decembrie), când în zonele joase de relief din vest, nord şi centru se vor acumula 10… 15 l/mp şi izolat 25 l/mp, favorizând topirea stratului de zăpadă.

În zona de munte, treptat vor predomina ninsorile, iar pe parcursul zilei de luni (24 decembrie) în Maramureș, Transilvania și jumătatea de nord a Moldovei, ploile se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare.

În centrul, estul și sudul teritoriului, vor fi condiții pentru depuneri de polei, iar în noaptea de luni spre marți (24/25 decembrie) se va forma ghețuş.

Cod galben în Bistrița-Năsăud: luni 24 decembrie, orele 02.00-21.00 / Viscol în zona montană înaltă și strat consistent de zăpadă

În intervalul mentionat, în cea mai mare parte a zonei montane, temporar va ninge, iar stratul de zăpadă nou depus va fi consistent. Vântul va sufla tare, îndeosebi în zona înaltă a Carpaților Meridionali cu rafale de peste 90… 100 km/h. Ninsoarea va fi viscolită și vizibilitatea va scădea semnificativ. Ninsori în general moderate cantitativ vor fi și în Maramureș și local în nordul și estul Transilvaniei.

Unde puteți semnala probleme în trafic

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență monitorizează în permanență starea drumurilor.

📞 Cetățenii care au probleme în trafic, datorate stării drumurilor cauzate de fenomene meteo (gheață, polei, zăpadă), le pot semnala la următoarele numere de telefon:
– pentru drumuri naționale: tel. 0263233615, 0263266620 – Dispecerat Secția de Drumuri Naționale Bistrița-Năsăud;
– pentru drumuri județene: tel. 0743064482 – ing. Pop Gabriel Șef Serviciu Drumuri din cadrul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud;
– pentru drumuri comunale, se va lua legătura cu personalul din cadrul primăriilor;
– Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bistrița al județului Bistrița-Năsăud: tel. 0263239404.
– Inspectoratul de Poliție județean Bistrița – Năsăud: tel. 0263203005 și în situații de urgență se va apela numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

Google Ads

Comentarii

  1. Nick

    Afara ninge linistit…astia iar no..dezapezit..cum ar zice Dancila..clar nu ies pe strazi…asteapta sa faca masinile aflate in trafic munca lor..Doamne ajuta.Craciun fericit!!!

    (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.