Autorităţile îi cer demisia de onoare dr. Adrian George, managerul Spitalului Năsăud

Holistic
Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud Radu Moldovan, prefectul judeţului, Ioan Țintean, şi primarul oraşului Năsăud , Mircea Romocea, i-au cerut medicului Adrian George, directorul Spitalului Orăşenesc „George Trifon” Năsăud, să demisioneze din funcţia de manager al unităţii medicale.

Cei trei i-au imputat, miercuri, managerului Spitalului Orăşenesc „George Trifon” Năsăud faptul că a reacţionat nepotrivit atunci când a fost întrebat, public, despre decesul recent al fetiţei de patru ani care a făcut o entorsă şi despre un caz mai vechi, din 2006, tratat tot la unitatea pe care o conduce al unei fetiţe căreia i-a fost administrat un medicament la care era alergică, ceea ce a dus, în final, la paralizia ei.

Cei trei i-au imputat medicului felul în care a reacţionat marţi seara într-o intervenţie în direct la Realitatea TV. Adrian George a intervenit telefonic în emisiunea „Realitatea la raport” în care apăreau şi părinţii fetei paralizate cu care s-a certat, având, de asemenea, şi un limbaj inadecvat în dialogul cu jurnaliştii din platou.

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud Emil Radu Moldovan a declarat, miercuri, că, în urma unei discuţii purtată cu dr. Adrian George, în aceeaşi zi, la Năsăud împreună cu prefectul judeţului, Ioan Ţintean şi cu primarul oraşului Năsăud, Mircea Romocea, i s-a cerut acestuia demisia.

„I-am cerut demisia de onoare directorului Spitalului Năsăud, dr. Adrian George, din cauza felului în care acesta a reacţionat în cele două situaţii recente (decesul fetiţei de patru ani care a făcut o entorsă şi cazul fetiţei care a primit un diagnostic greşit –n.r.). Eu, împreună cu prefectul şi cu primarul oraşului Năsăud i-am cerut demisia de onoare pentru a putea organiza acolo un concurs să vină un manager care să poată gestiona lucrurile. Trebuie făcută o analiză legată de ce se întâmplă cu spitalul acela, cum se reorganizează. A promis că o va depune în 15 minute”, a spus Moldovan.

În paralelel, a declarat preşedintele CJ Bistriţa-Năsăud, s-a constituit şi o comisie de analiză a activităţii managerului Spitalului Năsăud.

„Eu i-am cerut primarului din Năsăud să facă o comisie de analiză a activităţii managerului de la spital. Comisia a fost constituită în data de 28 ianuarie a.c. Aşteptăm să vedem dacă domnul manager îşi va depune demisia, dacă nu comisia îşi va face treaba. Prefectul îi va cere directorului Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Anca Andriţoiu, să se facă şi acolo o comisie pe atribuţiile pe care le are Direcţia fiindcă deja lucrurile merg prea departe în Spitalul Năsăud”, a declarat Emil Radu Moldovan.

Întrebat ce anume îi impută dr. Adrian George, Emil Radu Moldovan a spus că  nimic altceva decât comportamentul său public.

„Eu nu pot să-i imput nimic legat de situaţia cu fetiţa de patru ani care a decedat. Eu pot să-i imput doar comportamentul public. Un manager în slujba publică nu poate avea o asemenea reacţie”, a declarat Moldovan.

Contactat telefonic, dr. Adrian Georgea declarat că va demisiona dacă vrea şi când vrea el.

„Eu nu vreau să fac demonstraţii. Scot lumea în stradă dacă vreau, dar nu are niciun rost. Eu, cumva, să scot judeţul din ruşine, dar necazul nu e la mine. Mâine (joi –n.r.) fac o conferinţă de presă la 12.00 şi voi spune ce acte am, cum am”, a declarat George care a explicat că şi-a ieşit din fire întrucât din studio cineva l-a făcut „nesimţit”.

În 2006, medicul Rodica Ianul şi asistenta Gabriela Policec de la Spitalul Orăşenesc „George Trifon” Năsăud au fost acuzate că au administrat unui copil de 5,5 ani Ampicilină, deşi acesta era alergic la medicament, ceea ce a dus la intrarea lui în şoc anafilactic şi apoi la o stare vegetativă persistentă.

Tatăl fetiţei, Ioan Cârcu, a relatat la vremea aceea că fetiţa a fost dusă de mama ei la spitalul din Năsăud pentru o banală tuse. A fost consultată şi i s-a administrat ampicilină intravenos fără să i se facă vreun test în prealabil dacă suportă sau nu medicamentul. Ca urmare, copilul a făcut şoc anafilactic.

 „Am găsit-o cu unghiile şi buzele vinete, fără suflare în sala de tratamente a spitalului. Era doar o asistentă în sală, care a ignorat-o pe fetiţă. Am fugit după ajutoare, a intrat în stop cardio-respirator, a fost resurcitată foarte greu, s-a produs o hipoxie, creierul a avut de suferit, este diagnosticată cu stare vegetativă persistentă. Acum nu mai poate face nimic, plânge foarte mult, face crize epileptice. Suntem nevoiţi să stăm foarte mult prin spitale. Dintr-un copil minunat, au transformat-o într-o legumă. Am făcut plângere la Colegiul Medicilor, ni s-a spus că nu este culpă medicală. Eu cred că este lipsă de profesionalism şi iresponsabilitate”, a declarat bărbatul.

Preşedintele Colegiului Medicilor Bistriţa-Năsăud, medicul Dănuţ Cocoi, a declarat atunci că a fost sesizat de părinţii copilului în legătură cu situaţia creată, dar în urma analizei făcute şi a anchetei efectuate de Comisia de Disciplină a Colegiului Medicilor a reieşit nevinovăţia medicului acuzat.

Tot în anul respectiv, directorul Spitalului Orăşenesc „Dr. George Trifon” Năsăud, medicul Adrian George, a fost demis din funcţie prin ordin al ministrului de atunci şi de acum Eugen Nicolăescu. S-a ajuns la demiterea sa în urma unui control efectuat de Ministerul Sănătăţii Publice în care s-au luat în calcul indicatorii realizaţi de spitale, la Năsăud imputându-se conducerii probleme de ordin economic. Ulterior el a revenit în funcţie. Adrian George este membru PSD. El a deţinut până în 2006 şi funcţia de consilier local în Consiliul Local Năsăud, însă şi-a dat demisia după ce directorilor de spitale li s-a pus în vedere să aleagă între cele două calităţi.

Luna aceasta, Spitalul Orăşenesac „George Trifon” Năsăud a fost implicat într-un alt caz, al unei fetiţe de patru ani din Năsăud care a murit după ce a făcut o entorsă, ea fiind plimbată între spitalele din Năsăud, Bistriţa şi Cluj-Napoca.

Directorul Spitalului Orăşenesc „George Trifon” Năsăud, dr. Adrian George, a declarat atunci că familia fetiţei s-a prezentat cu ea la spitalul pe care îl conduce cu patru zile înainte să moară

 „Joi, fetiţa s-a prezentat la noi la serviciul de chirurgie din ambulatoriu. A fost trimisă pentru radiografie din care a reieşit că are o entorsă maleolă externă şi cu luxaţie astragalo calcaniană că aşa se vedea pe film şi i-am indicat să o ducă la un ortoped la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa. S-au dus, la ora 10.00 erau deja la spital la Bistriţa, la noi nu s-au mai întors. Noi nu avem aici medic ortoped angajat, avem un medic de la Dej, dr. Rusu, care face gărzi la noi la chirurgie. Am aflat că ar fi venit vineri la el şi că dânsul i-ar fi pus ceva atelă ghipsată. Mai multe nu ştiu fiindcă nu figurează nicăieri, nu e înregistrată. Au venit cu o asistentă care lucrează în spital, ceva neam de-a lor, care i-a dus (pe părinţii fetei şi pe ea – n.r.) direct pe secţie”, a declarat dr. Adrian George.

El a declarat că nu poate fi vorba de vreun diagnostic greşit pus de medicul de la Spitalul Năsăud.

„Nu poate fi un diagnostic greşit. Acelaşi l-a pus şi Bistriţa. A fost la Spitalul Judeţean de Urgenţă. A fost văzută de un medic ortoped sau de doi şi i s-a indicat să vină acasă, să i se dea Nurofen şi să îi pună compresă pe picior, din ce am înţeles de la alţii că nu a mai venit la mine. Atât”, a declarat dr. Adrian George.

Întrebat cum a fost posibil, în aceste condiţii să ajungă într-o stare atât de gravă, el a declarat că nu se poate pronunţa până nu are rezultatul examenului medico-legal.

„I s-a umflat piciorul mai sus de ghips, aşa se spune. Medicul ortoped Rusu abia mâine (miercuri –n.r.) vine şi îl voi lua la întrebări. Nu ştim cum au evoluat lucrurile până luni. De joi până luni e mult. Trebuie să vorbesc cu el, dar nu cred că el e de vină. De la Bistriţa, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă, au trimis-o acasă, nu la spital la noi, acasă. Cine a văzut-o de al Ortopedie nu ştiu”, a declarat dr. Adrian George.

În judeţ, au fost demarate mai multe anchete în legătură cu acest caz, niciuna nefiind finalizată.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. carcotas

  Ce vina are George Adrian,in calitatea sa de director a spitalului Nasaud,daca nu are medici incompetenti?Ce vina are doctorul George Adrian.care in virtutea competentelor sale de radiolog, a trimis cazul spre competentii ortopezi a spitalului judetean,care prin intermediul unei asistente, au trimis un termometru si au pus-o pe mama fetitei sa-i ia temperatura si ca urmare a acestui test academic au decizionat ca fetita sa fie tratata cu comprese cu apa rece si nurofen?De ce nu se asteapta rezultatul legistilor pentru stabilirea cauzelor decesului si a vinovatilor de acest deces?Aceasta demisie de onoare ceruta de onorabillii judetului dunt convins ca are o imensa icarcatura politica.Care dintre vanatorii postului de director a spitalului Nasaud sta la cotitura?Ramane de vazut!

  (0)
 2. ada

  Intreb daca nu cumva parintii au dus copilul si la Ragla si nu au spus corect data cand s-a produs accidentul ? Sigur asta nu inseamna sa nu se analizeze corect parcursul fetitei intre spitale. Nu se procedeaza corect prin a se cere demisii asa . Analizele trebuiesc facute corect , fara implicatii politice. Si nu cred ca Tintean are autoritatea morala de a cere demisii. Mai suntem unii care ne amintim de anii 80 si 90!

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.