Augustin Zegrean despre precizările Comisiei de la Veneția. De ce există riscul să iasă România din UE

Holistic

Fostul președinte al Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean, a comentat mesajul Comisiei  de la Veneția, care critică modificările aduse Legilor Justiției și le cere autorităților din România să regândească modul în care se face numirea și revocarea procurorilor-șefi de la DNA, DIICOT și Parchetul General. Mai exact, Comisia de la Veneția cere ca rolurile președintelui României și al CSM să fie menținute.

Întrebat ce părere are despre acest aspect, fostul preşedinte al CCR a spus că este obligatoriu ca autoritățile române să țină cont de recomandările făcute de Comisia de la Veneția, însă modificarea Constituției este exagerată.

„Dacă nu ții seama de ei, atunci plecăm din Europa,” a adăugat Augustin Zegrean.

„Recomandarea cu modificarea Constituției îmi pare ușor exagerată pentru că nu Constituția trebuie modificată pentru a crea acest echilibru între ministru CSM și președintele României. Trebuie ceva schimbat. Dar nu Constituția. Constituția permite orice abordare legislativă. Echilibrul trebuie să existe și trebuie să fie înscris în lege. Dacă vrem să fim în grupul celor democrați și al statului de drept, obligatoriu trebuie să ținem seama de aceste precizări. Ei fac recomandări în cazul tuturor statelor care apelează la ei. Sunt oameni foarte bine pregătiți profesional, care au democrația în sânge. Dacă nu ții seama de ei, atunci plecăm din Europa,” a declarat Augustin Zegrean, fostul președinte CCR pentru Digi24.

Comisia de la Veneția critică modificările aduse Legilor Justiției și le cere autorităților din România să regândească modul în care se face numirea și revocarea procurorilor-șefi de la DNA, DIICOT și Parchetul General. Mai exact, Comisia de la Veneția cere ca rolurile președintelui României și al CSM să fie menținute.

Experții Comisiei de la Veneția recomandă și modificarea Constituției, astfel încât să asigure un echilibru între puterile președintelui, ale CSM și ale ministrului Justiției.

Ministrul Justiției nu ar trebui să aibă mai multă putere în această procedură decât șeful statului sau al CSM, mai observă Comisia de la Veneția.

Cristiana Sabău

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads

Comentarii

 1. Ana Maria

  Te poti intreba ce ascund toate aceste manevre ale politicienilor,pentru ca ceea ce ni se spune, este doar ceva de suprafata.Ce pun la cale,in aceasta nebunie care este lupta pentru putere?Ceea ce este clar insa ,este ca celor mai multi indivizi implicati in politica, le lipseste acel dram de intelepciune ,de bun simt si de constientizare care, ne-ar permite tuturor sa traim o viata mai buna.Chiar sa nu-si poata da seama acesti oameni ca obsesia puterii este demonica si ca nu duce la nimic bun?Unde vrea clasa politica sa ajungem?Se confirma iarasi valabilitatea vorbei, potrivit careia,singurul lucru care poate fi invatat din istorie este ca nimeni n-a invatat niciodata nimic din istorie.Ar fi bine sa-si aminteasca acesti indivizi ca,tavalugul istoriei i-a distrus de cele mai multe ori pe cei asemenea lor.

  (0)
  • Doru

   E foarte simplu de inteles. Puterea Legislativa vrea sa-si subordoneze sub ori ce forma Puterea Judecatoreasca. Motivul e ca cei certati cu legea si nu sunt putini, aflati in marea majoritate la putere, vor sa-si cosmetizeze cazierul juridic prin adoptarea unor Legi contrare constitutiei si a Directivelor Uniunii Europene impunand imperativ subordonarea justitiei puterii Legislative, diminuand drastic din prerocativele Presedintelui, atributii prevazute clar in Constitutie, fara a modifica Constitutia. Ceea ce este inadmisibil.

   (0)
 2. CC

  Bun, astea se știau înainte de a face modificările Justiției.
  Foarte mulți, au avertizat, au anticipat.
  Și totuși se persistă în greșeli la nivel instituțional undeva foarte sus în administrație.
  Nici un vinovat? Un responsabil? O demisie?O anchetă, o schimbare de funcție?
  Un ministru, un parlamentar, un secretar de stat, o secretară?

  Oamenii ăștia sunt penibili.
  Mă uitam la dl Dâncu cu ce detașare și cinism oferea un interviu dlui Liviu Alexa. Există o detașare greșită între emoții și principiile personale și matematica electorală.
  E o formă de ipocrizie.
  Dacă noua generație de politicieni cu tot cu studiile de științe politice(și din păcate din fapte pare că sunt așa, ce se naște din pisică mănâncă șoareci, PSD-ul nu a reușit să adreseze problema etică a valorilor în rândurile membrilor din organizație…solidaritatea ca principiu e și în grupurile criminale..) deci dacă acești membrii prezentanți ca reîmprospătarea clasei politice dar manifestă bizar aceleași tare mentale de instrumentalism și machiavelism politic- e o fundătură de sac, o buclă perpetuală.
  ex
  -sondăm opinia publică nu pentru a adresa probleme reale ci pentru a se poziționa ca partid pe primul loc în preferințele electoratului

  -intangibilitatea *prietenilor in partid * – o fii hoț dovedit, dar am luptat împreună pe baricade în loc de a se delimita de gest , a îl condamna dar lasă marjă de manevră în a susține acel om în reabilitare sinceră.

  Ruptura majoră la ora actuală este între spiritele care au avut experiența occidentului și cei care s-au perenizat să spun așa în idei spațiul geografic național. Am ascultat fără suprindere pe dl Cărtărescu, la fel ca și dl Bachonschi , Papahagi, au aceiași tendință de a exista doar într-un spațiu etnic identitar. Să lămuresc, în opinia mea poeții au ceva universal dar trebuie interpretați și în contextul epocilor lor, a ideilor formulate atunci. Contextul are o influență asupra modului cum percepem lumea, inevitabil.

  (0)
  • cc

   Mai degrabă John Rawl. Ana Pauker sunteți voi ăia care obligă cu pedepae de închisoare ce cuvinte , ce sentimente, ce culori obligatorii să aibă poporul. Săraci la duh şi intelect.

   (0)
  • cc

   A se citi pedeapsă şi Rawls e greu de textat(opțiunea de editare nu există) în mişcare

   (0)
 3. Numai in Romania se poate intampla asa ceva!

  ..si ce daca a spus si asta ce spun altii?
  …si eu spun ca va creste dobanda de baza si pretul gazelor…dar si a energiei electrice….
  si asta
  doar pentru ca
  suntem romani
  si inca
  clasa

  politica poate
  sa fac ce vrea in romania
  adica
  sa sfideze bunul simt ca….IN TOATA ISTORIA ….ROMANIA A MERITAT-O…doar
  DATORITA
  CLASEI
  POLITICE
  adica a …PROSTILOR DIN ROMANIA

  (0)
 4. Calistrat Hogas

  Cum poate asta sa spuna acum ca pesedistii trebuie sa respecte …indicatiile …gondolei????
  (adica depolitizarea numirilor….. )
  …cand fostii colegi IAU SPUS CA E BINE CA PRESEDINTELE SA O DEMITA PE….!!!!!!!!!!!!!!…adica fix ce spune comisia inundatilor!!!!
  TRAIM INTR-O TARA PE PERVERSI POLTICI….SAU MANIPULATORI DE PROSTI….care suntem….?????

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.