Augustin Zegrean despre decizia președintelui de a sesiza CCR

Holistic

Fostul președinte al Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean, a comentat decizia președintelui României Klaus Iohannis de a sesiza CCR cu privire la Legea bugetului de stat pe 2019.

”Este un demers logic și constituțional, președintele poate cere CCR, s-a mai întâmplat în decursul anilor. Niciodată CCR nu a admis o sesizare pe legea bugetului, dar pe motivele președintelui, dacă sunt verificabile, se poate intâmpla ca CCR să admită sesizarea. Dacă legea este găsită neconstituțională, ea se retrimite la Parlament, judecătorii CCR trebuie să verifice doar dacă în acea lege s-au încălcat principii constituționale. Dacă CCR va constata elemente de neconstituționalitate, va retrimite legea la Parlament, iar Parlamentul trebuie să facă o altă dezbatere. Există un text în Constituție care spune că nu poți să te angajezi în cheltuieli bugetare fără să arăți sursa, asta este doar pentru legea bugetului. De obicei, când CCR a fost sesizată cu astfel de legi s-a judecat foarte repede, pentru că se întâmpla în preajma Crăciunului și CCR, că să nu rămână țara fără buget, o soluționa repede. Și de data această CCR va găsi o soluție rapidă, problema va fi în Parlament”, a declarat Augustin Zegrean la Digi 24.

Sesizarea depusă vineri la Curtea Constituţională de preşedintele Klaus Iohannis cu privire la bugetul de stat pe 2019 va fi discutată în 6 martie. Klaus Iohannis a reclamat faptul că legea bugetului încalcă legea fundamentală atât prin modul în care a fost adoptată, cât şi prin conţinutul său normativ. 

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. dupa razboi

  apar vitejii
  imi place ca incet, incet, acest fost judecator e mai putin citit si comentat la fel ca cei de la centru lacrima, stiri pe care le vad foarte bine comasate ca si sursa !!!

  (1)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.