Augustin Zegrean a primit titlul ”Omul anului 2018” de la Clubul Rotary Bistrița

Holistic

(FOTO) Fostul președinte al Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean, a primit, de Buna Vestire, titlul ”Omul Anului 2018” din partea Clubului Rotary Bistrița, condus acum de cercetătorul Ioan Platon, în cadrul unei ceremonii la care a participat și guvernatorul Districtului 2241 România-Republica Moldova, Cristian Jurji.

Laudatio i-a fost adus de către scriitorul nevăzător Sergiu Radu Ruba care a spus că îl cunoaște pe Augustin Zegrean încă din tinerețe, dar abia după Revoluție s-au reîntâlnit la București, ocazie numai bună să facă împreună lucruri importante pentru comunitatea nevăzătorilor din România.

”În 1990, Augustin a avut inspirația de a se lansa în politică și s-a dovedit că a fost unul dintre cei pe care zeița libertății i-a ales pentru că avea nevoie de el. Valorile precum libertatea, justiția, toate au câte o zeiță. Interesant că nu sunt zei, toate sunt femei. Inspirația acestei doamne a destinului nostru a făcut ca Augustin să ajungă în București, iar din iunie 1990 am început să ne întâlnim ca doi buni prieteni și concitadini”, a spus Sergiu Radu Ruba.

La vremea aceea, a spus el, Augustin Zegrean l-a ajutat să întocmească textele a două legi, 53 și 57 din 1992 pentru persoane cu handicap.

”Eu lucram în Ministerul Educației și, cu ajutorul lui Augustin, am reușit să înființez școlile pentru nevăzători dintre care patru funcționează și azi, iar în doouă se învață meserii. Absolvenții lor își găsesc de lucru”, a spus Ruba.

Scriitorul s-a referit și la faptul că Augustin Zegrean a fost unul dintre autorii Constituției României, printre alții împreună cu Romulus Vulpescu, dar și la etapa în care acesta a condus Curtea Constituțională a României.

”A fost momentul în care în politica românească a început o neîncredere în legi. (…) Până să apară Augustin la CCR nu au fost atât de multe reclamații ca din 2010 încoace. Mergeam pe la el și erau teancuri și teancuri de hârtii. Lucra până noaptea târziu încercând să țină balanța acelei zeițe legate la ochi. Cred că a ținut-o și chiar a reușit să dea o anumită prestanță acelei instituții pentru că a respins sau aprobat sesizări din toate părțile politice. Chiar a avut dispute cu anumite personaje importante din politică cum își permite el să respingă sesizările lor. La CCR au început să se realizeze îndreptări care până atunci nu s-au realizat, iar secvența sesizărilor a fost tot mai mare. Au fost niște momente foarte grele. Important că e CCR sub conducerea lui Augustin a transmis ședințele video și audio pe internet. A început o foarte puternică colaborare cu alte instituții similare din străinătate. La anumite inițiative a fost trimis chiar și un emisar din partea Angelei Merkel pentru a-l felicita pe Augustin Zegrean personal pentru deciziile luate”, a spus Ruba, lăudând activitatea fostului președinte al CCR.

După ce i-a fost acordat premiul, Augustin Zegrean a spus: ”E o seară importantă pentru mine. Nu știu dacă tot ce a spus Radu aici este și adevărat, dar merită să îl credeți.

Cred că ați văzut filmul de desene animate Cartea junglei. Acolo este o fază, o scenă, când ursul Baloo se face preface că e mort, iar prietena lui, Baghera, îl laudă. Ursul nu mai rezistă și se trezește spunând: păcat că nu e mama aici să audă! Exact senzația asta am avut-o și eu azi.

Sigur că mi-am amintesc cu drag de zilele în care am scris actele constitutive ale Clubului Rotary cu Virgil Sabău, cu Mircea Buta, cu Paul Ilieș și cred că și cu Mircea David, deși el nu mai recunoaște. Mă bucur că foarte mulți din cei de atunci încă mai sunt aici. Eu am abandonat, am trădat, nu știu cum să zic, după câțiva ani. Cred că nu am mai putut ține pasul. Când am întocmit actele, mie mi s-a părut Rotary un lucru extraordinar de mare, să fiu membru al unui club mare, mondial. Nu am greșit. E un lucru mare să fii membru Rotary, iar faptul că voi sunteți aici și duceți spiritul mai departe e un lucru foarte bun pentru că românii sunt entuziaști la început, dar duc cu greu lucrurile la sfârșit. Acesta este blestemul nostru să luăm mereu lucrurile de la capăt. Probabil că și eu o să mai iau lucrurile de la capăt dacă mă reprimiți, deși nu cred că se mai poate.

Faptul că mi-ați acordat această onoare pentru mine e un lucru foarte important, mai ales că se spune că nimeni nu poate fi profet în satul lui sau în țara lui. Iată că ați înfrânt această zicere. Multă lume m-a întrebat (când era președintele CCR- n.r.) dacă mai vin pe acasă. Am fost tot timpul și aici. Am zburat cu avionul Cluj-București cam de 1400 de ori, am avut noroc.

Deci e un lucru foarte important în zilele acestea din urmă în care cei mai mulți își cumpără titluri, distincții. Eu știu oameni care și-au cumpărat titlul de Omul Anului în lume, am citit în reviste. Ei, eu nu am făcut asta și voi nu ați fi acceptat asta și pentru asta vă felicit și vă mulțumesc încă o dată.

Nu știu de ce ați ales să fiu eu Omul Anului 2018. Nu a fost cel mai tare an al vieții mele. Anul acesta probabil este și mai puțin important pentru că, zilele acestea împlinesc 65 de ani și probabil că vine vremea să ne retragem. Cred că este mai degrabă un premiu pentru întreaga carieră și pentru asta vă mulțumesc”, a spus Augustin Zegrean.

Dintre oficialități, la ceremonie a asistat doar primarul Bistriței, Ovidiu Crețu, el însuși deținător al acestui titlu.

Până în prezent, Clubul Rotary Bistrița, care are 40 de membri, a acordat titluri de ”Omul Anului” astfel:

 • 2010 – tenorului Ștefan Pop
 • 2011 – prof. univ. dr. Andrei Marga
 • 2012 – primarului Ovidiu Crețu
 • 2013 – lui Rareș Buhai și profesorului său Constantin Gălățan
 • 2014 – actriței Ada Milea
 • 2015 – omului de afaceri Paul Ilieș (RAAL)
 • 2016 – președintelui CJ Radu Moldovan
 • 2017 – prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, fost direct al Spitalului de Urgență

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. ovidiu

  Felicitari,sunteti un sustinator veritabil al valorilor democratice.Actuala putere este normal sa nu i convina declaratiile d voastra.Noi va sustinem si viitorul va confirma verticalitatea d voastra!!

  (-9)
 2. Nea Ion

  Fix tranta.O sleahta de fosti comunisti expirati se premiaza intre ei.Auzi omul anului,poate doar ca valoare a pensiilor si indemnizatiilor pe care le ia.Adica de parlamentar,de presedinte al Curtii C.,de magistrat,de handicapat…s.a.m.d.Toate acestea la un loc sunt mai mari decat salariul a 30 de oameni care lucreaza la Leoni de ex.Dar dupa cum declara el ascultand pe cel care-l ridica in slavi ,,nu-i adevarat ce spune,dar merita sa-l credeti” si eu cred ca ai fost pus acolo de Basescu la propunerea lui I.Oltean sa protejezi interesele obscure a celui mai odios regim.
  PAREREA MEA!

  (19)
 3. I. Alexa

  Profesionalism, bun simt, la timpul potrivit intervenții echilibrate la ieșirile ilegale ale unor instituții sau persoane aflate trecător la frâiele Puterii – acestea sunt câteva dintre motivele personale pentru care îl prețuiesc pe dl judecător si fost președinte al CCR dl Augustin Zegrean! Jos pălăria!

  (-10)
  • radu

   ii lipseste doar impartialiatea….ca in rest le are pe toate!!! lipseste ce e mai imortant!

   (6)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.