Carnea de porc, la control. Unde se face examen trichineloscopic. Recomandările DSVSA

Holistic

În apropierea sărbătorilor de iarnă când, în mod tradiţional, creşte consumul de produse alimentare, pentru prevenirea unor posibile îmbolnăviri şi/sau infestări cu parazitul Trichinella Spiralis la om, DSVSA Bistriţa-Năsăud recomandă proprietarilor:

– să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar veterinar. Aceasta înseamnă că produsele de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică;

– să nu consume carnea obţinută de la porcii sacrificaţi în gospodăria proprie până nu obţin, de la medicul veterinar, rezultatul examinării pentru Trichinella sp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.

Sacrificarea porcului şi consumarea produselor obţinute de la acesta în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute poate avea consecinţe grave.

În vederea efectuării examenului trichineloscopic, se recoltează o probă de carne cu greutatea de aproximativ 100 grame din pilierii diafragmatici, sau, dacă aceştia lipsesc, din partea musculară a diafragmei situată în apropierea coastelor sau a sternului, din musculatura limbii, muşchii maseteri sau cei abdominali.

Pentru efectuarea examenelor trichineloscopice, la probele recoltate de la porcii sacrificaţi în gospodăriile populaţiei, proprietarii se pot adresa medicilor veterinari de libera practică de la Circumscripţiile Sanitare Veterinare de Asistenţădin imediata apropiere, medicilor veterinari oficiali de la Circumscripţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale (Bistriţa, Beclean, Năsăud, Sângeorz-Băi), precum şi Laboratorului Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud (numai prin digestie artificială), care vor funcţiona zilnic între orele 8.30 -16.30 (luni-sâmbătă) respectiv 10.00-14.00 (duminică).

Examinarea trichineloscopică se face contra cost (9 lei + TVA la analizele efectuate prin metoda examinării directe, respectiv 45 lei + TVA prin metoda digestiei artificiale).

Proprietarii sunt obligaţii să predea medicilor veterinari, odată cu proba adusă la examinare, crotaliile de la porcii sacrificaţi, în vederea operării şi scăderii acestora din Baza Naţională de Date.

Mişcarea porcilor vii se poate efectua numai dacă animalele sunt însoţite de certificatul de sănătate, de formularul de mişcare şi, în cazul transportului la abator, de documentul privind informaţiile pentru lanţul alimentar.

Este interzisă sacrificarea porcilor şi comercializarea cărnii în târgurile de animale şi în vecinătatea acestora.

În conformitate cu prevederile HG nr. 1214/2009 cu modificările şi completările ulterioare, proprietarii ai căror porci au fost diagnosticaţi cu Trichinella Spiralis, vor fi despăgubiţi la valoarea de înlocuire a animalului,în cazul în care aceştia sunt deţinuţi cu respectarea normelor sanitar-veterinare în vigoare, cu referire la declararea şi înregistrareaobligatorie în registrul agricol şi în sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor.

Inspectorii DSVSA Bistrita-Năsăud fac controale, în perioada 30.11.2018 – 07.01.2019, pentru verificarea modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor în: abatoare, unităţi de tranşare a cărnii, unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală şi non-animală precum şi în unităţi de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, cantine, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de pariserie/cofetărie, pensiuni turistice, unităţi de tip supermarket/hipermarket, magazine alimentare); pieţele agroalimentare şi târgurile de animale vii din judeţ, informează DSVSA într-un comunicat.

Google Ads

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.