Atât de aproape de cer! Tibi Ușeriu, mesaj video de la 6.200 de metri altitudine

Holistic

Tibi Ușeriu a pornit cu gândul să urce în Himalaya pe un vârf de 7.000 de metri, după care să alerge în 29 mai şi Maratonul Everestului, o cursă de 60 km cu startul la aproape 5.400 m altitudine. Scopul lui: ”Alerg pentru campania Epilepsy Challenge Romania!”.

El a transmis, prin intermediul paginii de Facebook a Asociației Tășuleasa Social, un mesaj video de la 6.200 de metri:

Asociația Tășuleasa Social: ”Nu are experiență, nu a mai fost niciodată la asemenea altitudini. De ce face asta? Pentru a ne arăta că orice lucru care pare la început extrem de dificil, uneori chiar imposibil, este realizabil cu pași mici. Iar Tibi ne arată, de fiecare dată, că pas cu pas… ajungi în final pînă la capăt. La 5.400 metri altitudine cantitatea de oxigen din aer este jumătate din cantitatea cu care suntem obișnuiți în mod normal. La 7.000 metri este și mai puțîn oxigen. Corpul nu poate funcționa în asemenea condiții, așa că este nevoie de acomodare. Vasile Cipcigan, alpinist cu experiență, îl însoțește pe Tibi și îl consiliază. Este o altă lume acolo. Urcă treptat cîte 500 m diferență de nivel, pînă ce corpul se obișnuiește cu condițiile de acolo. Este un proces lent, dar în final corpul reușește să funcționeze la altitudini mari. Nu este altă soluție. După cum este de așteptat, ultramaratonul este cîștigat de localnici, oameni care s-au născut în acele zone. Corpul lor este obișnuit să funcționeze în acele condiții. Ei termină cursa în 6-7 ore, în timp ce “străinii” au nevoie de un timp aproape dublu pentru a termina cursa. Startul se dă chiar în tabăra de baza a Everestului. Tibi, ca de obicei, va face tot ce poate și va merge pînă la capăt, indiferent unde este acel capăt”.

Maratonul Everestului celebrează anual istorica ascensiune a lui Edmund Hillary și Tenzing Norgay din 29 mai 1953, prima recunoscută.

Cursa începe de la tabăra de bază, aflată la 5.356 metri altitudine.

Vârful Everest este cel mai înalt punct de pe Pământ, cu o altitudine de 8.848 m deasupra nivelului mării. Se află în Munții Himalaya, pe granița dintre Nepal și Tibet. În nepaleză numele muntelui este ”Mama oceanului”, iar în Tibet este cunoscut sub numele de Chomolungma (”Mama universului”). Numele din limba engleză, Everest, a fost dat în onoarea topografului britanic Sir George Everest.

Eugen Gheorghe

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.