Așteptări mari, rezultate mici. Doar o treime din locurile de la învățământul dual au fost ocupate

Holistic

Clasele de învățământ dual, înființate în premieră în județul nostru la Liceul Tehnologic ”Grigore Moisil” Bistrița, la Liceul Tehnologic Feldru și la Școala Profesională Târlișua, nu și-au ocupat nici 30% din locuri în prima etapă de admitere, a anunțat Iuspectoratul Școlar Județean.

Cu toate că elevii care frecventează această formă de învățământ primesc o bursă dublă ca valoare față de cei care merg la școlile profesionale, în prima etapă de admitere s-au ocupat la dual doar 29,16% din locuri. Iată școlile în care sunt locuri libere pentru a doua etapă: 

”Ne-a surprins și pe noi slaba atractivitate a învățământului dual. Am fost foarte fericiți că agenții economici au dorit să ofere acele burse care condiționează existența dualului, dar așa cum se poate vedea, nu neapărat banii îi motiovează pe copii. Deși înseamnă bursă dublă, de cel puțin 400 de lei, se pare că nu e o ofertă neapărat atractivă. Bineînțeles că, până la urmă, aceste clase se vor face, dar analizând foarte atent aceste tendințe, vom reuși să generăm soluțiile și proiecțiile cele mai bune pentru anul viitor. O să facem un apel un apel către toate școlile tehnologice din urban care trebuie să își definească oferta, să încerce să fie cât mai competitive dacă vor să supraviețuiască. Specialiștii spun că este foarte important ca un copil să vrea să meargă la profesională, nu să meargă de nevoie fiindcă atunci va avea o anumită atitudine”, a spus inspectorul școlar general Camelia Tabără într-o conferință de presă.

Potrivit acesteia, anul acesta au cerut clase de învățământ dual firmele Comelf, Iproeb și Dan Steel Beclean.

În cadrul învățământului profesional dual, elevii fac 3 ani pregătire teoretică la școală și pregătire practică în companii private, unde la finalizarea studiilor au întâietate la angajare. În prezent, elevii de la învăţământul profesional primesc din partea statului o bursă de 200 de lei, dar nu o primesc tot timpul, ci doar pe perioada în care fac cursurile şi pe perioada de laborator. Cei din învăţământul dual primesc 200 de lei din partea statului şi minimum 200 de lei din partea angajatorilor.

Cine se poate înscrie în învățământul profesional dual: elevii care promovează clasa a VIII-a în anul curent, absolvenții clasei a VIII-a din seriile anterioare anului școlar în curs, elevii din învăţământul special care finalizează învăţământul secundar inferior.

Etapa a II-a de admitere în școlile duale a început în data de 22 iulie 2019, cu înscrierea elevilor la clasele duale la care au rămas locuri libere.

Anul I: 80% ore teorie și 20% ore practică în cadrul companiilor
Anul II: 50% ore teorie și 50% ore practică în cadrul companiilor
Anul III: 45% ore teorie și 55% ore practică în cadrul companiilor

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. citizen

  Se cer sclavi pe piata muncii, dar ce sa vezi….. nimeni nu mai vrea sa munceasca mult ca sa-si faca patronii burta mare si bugetarii lefuri grase.
  Si chiar daca învata o meserie, autocarele care ies din RO sunt pline ochi de meseriasi care aleg sa lucreze dincolo pe mii de euro.

  (1)
 2. gânditorul de la Hamangia

  Sunt de acord cu crearea condițiilor pentru însușirea unor meserii prin școli profesionale și aplicarea sistemului de învățământ profesional dual, dar acest lucru presupune și o serie de măsuri organizatorice, dintre care aș aminti: asigurarea la practică a unor instructori pregătiți și în domeniul predării cunoștințelor din domeniul respectiv (metodelor pedagogice), deoarece nu oricine are această abilitate, precum și modalitatea de rezolvare a ajungerii la unitatea economică în care se desfășoară practica. Mă gândesc în primul rând la elevii unităților de învățământ din localitățile situate la o anumită distanță de unitatea economică în care se desfășoară activitățile practice, cum ar fi cele din Feldru sau Târlișua.

  (2)
 3. bukk

  rrromanika va avea meseriasi buni cand va invata sa-i plateasca . Voi vreti super meseriasi pe 2000 de lei ? Încercati de la un minim de 7-8000 de lei si poate veti gasi meseriasi.Cum puteti sa platiti pensii nesimtite puteti sa platiti si meseriasii

  (2)
  • @bukk

   salariile de 7…8000 lei sunt rezervate … doar bugetarii, paznicii, militienii, etc au acces la ele!
   noi meseriasii mai avem de asptat sau sa stam dupa colt si sa asteptam…alegerile!!!

   (1)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.