Aşa, NU! Când ai zeci de locuri de parcare libere, e curată nesimţire să-i blochezi pe alţii!

Holistic
O femeie care a avut treabă la o bancă din Bistriţa a oprit maşina la doi metri de intrarea în sediul acesteia fără să-i pese că a blocat alte câteva autoturisme parcate regulamentar. Ca să poată ieşi, şoferii au fost obligaţi să claxoneze minute în şir o persoană care nu a avut nici măcar bunul simţ să-şi ceară scuze.

Marţi în jurul orei 16.00, parcările din Piaţa Centrală s-au eliberat odată cu plecarea de la serviciu a angajaţilor Primăriei Bistriţa care ocupă zilnic toată zona începând cu ora 8.00 – când vin la lucru – şi până la terminarea programului, deşi ar putea la fel de bine să parcheze în curtea instituţiei sau pe strada din faţa clădirii.

Întrucât a început să plouă, o femeie care avea treabă la o bancă, s-a gândit că nu ar fi rău să oprească exact la un metru de intrarea în clădire, chit că, în felul acesta, a blocat alte câteva autoturisme parcate regulamentar lângă cort.  Nu i-a trecut prin cap să deschidă avariile, semn că se întoarce repede, sau să lase pe cineva în preajmă care să o anunţe în cazul în care cineva ar fi vrut să iasă între timp şi nu putea din cauza maşinii ei. A plecat pur şi simplu fără să-i pese.

Unii şoferi care au vrut să iasă din parcare şi nu au putut din cauza maşinii oprită exact în spatele autoturismelor lor au început să claxoneze disperaţi. După minute bune, un paznic al băncii i-a semnalat şoferiţei că e zarvă mare la poarta băncii, aşa că femeia a ieşit în fugă, numai că, odată ajunsă la volan, şi-a dat seama că a uitat ceva în sediul băncii, s-a dat iar jos şi s-a întors să-şi ia obiectele uitate. În tot acest timp, ceilalţi şoferi aşteptau să li se elibereze ieşirea. Femeia nu şi-a cerut scuze, a demarat şi a plecat total dezinteresată de ideea că a reuşit să enerveze atât de multă lume.

Astfel de atitudini sunt extrem de păguboase şi ar fi bine să fie aspru sancţionate inclusiv de Poliţia Locală, care a trimis „efective mărite” la un concurs de dans pe pietonal, fără să-i pese că legile sunt încălcate în altă parte.

Dacă vreunul dintre şoferii care parcaseră regulamentar avea o urgenţă de viaţă şi de moarte? Îşi pun astfel de întrebări inconştienţii care blochează maşini? Dacă nu îşi pun, şi e evident că e aşa, trebuie obişnuiţi să se teamă de consecinţe. Într-un oraş ca Bistriţa, pe care îl străbaţi într-o jumătate de oră de la un capăt la altul, pe jos, nu ai nicio scuză pentru astfel de atitudini.

parcare aiurea 1 parcare aiurea 3 parcare aiurea 4 parcare aiurea 5

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Suinprod

  Cam greu ptr. purcica sa se deplaseze prea mult,are o scuza…gabarit depasit,transport prioritar de seu si nesimtire!

  (0)
 2. ioan pop

  daca aveti ocazia sa mergeti pe str. al. odobescu, veti observa ca sunt parcate masini de lux, „pe dos”. se intampla in preajma acelei cafenele fitoase. nu inteleg, in dreptul alveolei special construita pentru a putea parca, de ce soferii parcheaza pe banda 1 de circulatie, in conditiile in care locul de parcare nu este ocupat. intr`adevar, sunt cam inguste, trebuie sa faci parcare cu spatele si poate 2-3 miscari pana sa iti iasa. dar nu inteleg, nu va duce capul sa va conduceti limuzinele, sau sunteti prea grabiti incat sa mai pierdeti timpul parcand masina regulamentar?

  (0)
 3. Johann D. Krauss

  Problema este nesimtirea fara margini si limite. In fata intrarii in sediul Parohiei Evanghelice (capatul de jos al Sugaletelui) marcajul locurilor de parcare este foarte clar. Totusi trebuie sa ma lupt zilnic pentru a putea iesi sau intra din sau in sediul unde si locuiesc, din pricina unor soferi sau soferite, ale caror trasatura caracteristica este nesimtirea. Ignorand faptul ca marcajul este clar si indica interdictia de a parca in acest loc, dar si faptul ca pentru a nu lasa niciun dubiu ca este vorba de o institutie, in fata carei nu se poate parca (conform codului rutier) este amplasat si un panou cu inscripta „Rezervat Parohia Evanghelica”, tocmai aceasta intrare pare un magnet pentru soferi nesimtiti, care prefera taman acest loc pentru a parca. Atragandu-le atentia ca este un loc rezervat, dau din umeri sau aud explicatia: „Doar pentru cinci minute” Deci vreau, nu vreau, eu trebuie sa astept acel multiplu al celor cinci minute invocate, pentru a ma putea misca liber printr-un loc unde am tot dreptul sa ma misc. Dar asta e: Nesimtirea si egoismul sunt in floare si sporesc de pe o zi pe alta!

  (0)
 4. whiteman

  Unde vă grăbiți, domn’ părinte, aveți tot timpul din lume… Dvs. ar trebui să fiți mai înțelegător și mai îngăduitor cu semenii. Parcă așa ceva spune Sfânta Scriptură. Dvs. ați postat acest comentariu în speranța că va citi primarul sau vreun alt fanatic care va atrage atenția polițiștilor locali, astfel încât să prindă în fapt câțiva semeni, cu care ar trebui să fiți mai buni, și să-i amendeze să-i usture, pe nesimțiți! Cum și-au permis să parcheze în dreptul intrării sfinției sale!

  (0)
  • Să nu amestecăm lucrurile, vă rog pe toţi.
   1) am văzut atleţi (sau cel puţin deţinători de muşchi) care au făcut la fel ca această doamnă. Aşadar, nu are nicio legătură felul în care arată cineva cu felul în care se poartă
   2) Părintele Krauss are tot dreptul din lume să se grăbească în calitatea domniei sale de şofer, iar şoferii au, la rândul lor, obligaţia să respecte nişte reguli. Pentru cine nu ştie sau nu poate există leac. Nu cred că trebuie să fim toleranţi cu nesimţiţii.
   3) câtă vreme unii dintre dvs. nu semnaţi comentariile v-aş ruga să aveţi măcar bunul simţ să nu împroşcaţi cu noroi pe cei care îşi asumă cele pe care le scriu

   (0)
  • Johann D. Krauss

   Domnule `Whiteman`. Economia timpului meu nu trebuie s-o gestionati Dvs. Daca ati fi atent, nu V-ar fi scapat faptul ca foarte rar postez comentarii aici sau pe alte siteuri. Spre deosebire de multi altii nu ma cred specialist la toate. Si nici de ironiile Dvs. de slaba calitate nu am avut nevoie. M-am pronuntat intr-o problema de care ma lovesc zilnic chiar in exercitarea serviciului meu. Intre Teaca si Radauti sunt singurul preot evanghelic si datorita acestui fapt uneori chiar trebuie sa ma grabesc. Dar bineinteles nu am solicitat intelegerea Dvs. Asa cum nu am solicitat de la Dvs. nici lectii in domeniul Sfintei Scripturi.

   (0)
  • raul adrian

   Fa mai bine 2-3 ture cu liftul si o sa vezi altfel Bistrita de la inaltime. ca de jos……

   (0)
  • whiteman

   Domnule Părinte, ideea principală era că orașul s-a aglomerat, trebuie să conviețuim cu toții, numărul mașinilor a crescut exponențial, pe când străzile au rămas la fel de înguste. Trebuie să ne suportăm unii pe alții, să supraviețuim, să lăsăm de la noi. Nu cred că s-a oprit timpul cosmic dacă ați așteptat 3 minute în fața porții, timp în care un semen de-al nostru și-a rezolvat rapid problema. Dacă doriți să nu vă mai loviți de asemenea probleme, soluția este să vă mutați la periferia orașului, sau chiar în afara orașului. Cât despre Sfânta Scriptură, cu siguranță nu sunt în măsură să vă ofer lecții, nici nu doresc și nici nu aș avea cum. De fapt nu știu ce conține această carte, vorbesc doar din auzite. Succes în continuare și vă mulțumesc că ați redat Biserica Evanghelică proprietarilor de drept, bistrițenilor.

   (0)
 5. Bulache

  Nu cred ca modul nesimitit in care si-a parcat masina aceasta duduie are legatura cu sexul sau cu greutatea ei, ci doar cu inteligenta ei, care nu cred ca o depaseste pe cea a unei primate(sper ca nu se simt jignite aceste animale pentru comparatie). In orice caz, vad ca zambeste, inseamna ca i-au urat de bine ceilalti soferi, a mancat si gurita ei niscaiva carne odata cu episodul acesta…

  (0)
 6. Phoenix

  Problema nesimtirii europene romanesti este generalizata in Bistrita. In spatele blocului 25 din Decebal (peste drum de piata) parcheaza toti (nesimtitii) astfel ca unii blocheaza 2 locuri de parcare si lasa masina uneori toata ziua. Ba, intr-o sambata, un microbus parcase de-a lungul parcarii si s-a apucat sa sforaie in masina ca, deh, omul era obosit… Nu vreau sa va spun cata nesimtire exista! Vin acasa cu masina la 6 seara si parcarea este ocupata pentru ca, unii mai au treaba la piata si-i doare la 5 m in fata bocancului ca locurile de parcare platite trebuie eliberate de pe la 15,30. Europenism? Hai sictir!

  (0)
 7. iulian

  In curtea institutie sa parcheze? sunteti buni aici :)) va ganditi ce scrieti? unde naiba sa parcheze in curte? unde este un spatiu asa de mic..
  si-n plus.. si angajatii respectivei institutii sunt cetateti care platesc impozite la stat.. au dreptul sa parcheze oriunde este parcare.. nu doar in fata cladirii. acolo, spatiul este limitat.. asa ca, inainte de a scris prostii in articole, ganditi

  (0)
 8. Adrian

  Bine ca avem scena care blocheaza o gramada de locuri de parcare si pe care au fost 3 evenimente de cand a fost mutata. E plin de spatii comerciale de inchiriat in centru din cauza lipsei locurilor de parcare, dar pe dl primar il intereseaza doar ce vrea el, cand are cite o idee nu renunta la ea oricat de inutila se dovedeste a fi. Scena a stat foarte bine atitia ani unde a stat si au fost o gramada de evenimente si a incaput toata lumea (chiar si cand erau micii si berea pe pietonal la zilele Bistritei). Brusc, a trebuit mutata, si ocupate locuri de parcare si asa insuficiente, in conditiile in care in zona sunt 6 banci, Primaria Bistrita, Serviciul de evidenta a populatiei, Orange, Vodafone etc. Bataie de joc…

  (0)
  • Din comentarii reiese că sunt mulţi Ioni pe lume, dar şi Mării. Nu ne rămâne decât să încropim un banc pentru această categorie care doar atât a putut înţelege

   (0)
  • Puteaţi să fiţi dumneavoastră, să vă sune telefonul şi să vi se spună că „arde” ceva, egal ce înseamnă asta. Nu vreau să dau exemple ca să nu cumva să deduceţi că vă doresc să vi se întâmple vreo nenorocire de tip 112, dar istoria a demonstrat că oricui i se poate întâmpla orice, oricând, nicio nenorocire nu te anunţă cu o zi înainte că vine ca să ştii să nu parchezi în locuri publice pe unde circulă bizoni. Tocmai de aceea, nu contează pe cine blocăm şi nici scuzele pe care le avem. Contează să parcăm la 3 metri de uşa băncii, dacă tot avem loc, sau la 300 dacă nu avem. Contează situaţia în sine, nu numărul maşinii blocate. Dacă nici măcar atâta lucru nu pricepeţi, sincer, eu mă întreb de ce mai citiţi ziarul acesta. Ca să căutaţi numărul unei maşini în fotografie? Evident că eu am fost blocată, cum era să ajung în secunda 2 la orice altă persoană aflată în aceeaşi situaţie? Evident că şi eu am claxonat, evident că aveam aparat foto la mine de am putut face toate fotografiile. Ce mare descoperire aţi făcut?

   (0)
 9. Laur

  Eu nu m-as stresa prea tare. Treaba asta cu masinile/parcat/etc. este o problema a pr0stilor, care polueaza, blocheaza, fac zgomot, fac praf, se cearta, platesc o tinichea de cateva ori mai mult, impozite, etc. … toti isi merita soarta. Ati intrat in hora, nu va duce capul la altceva, acum dansati si nu va mai bociti 😉

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.