”Arhivele Bistriței – Alexandru Vaida-Voevod”

Semnalăm o nouă apariție a publicației „Arhivele Bistriței”, anul II, fascicula 4 (8), coordonată de prof. dr. Mircea Gelu Buta.

Din cuprinsul fasciculei, intitulată „Alexandru Vaida-Voevod”: Ioan-Aurel Pop – „Unirea din 1918 și sensurile sale istorice”; Ioan Bolovan – „Probleme demografice și relații interetnice reflectate în discursurile parlamentare ale lui Alexandru Vaida-Voevod la începutul sec. XX”; Liviu Maior – „Alexandru Vaida-Voevod, de la făuritor al Marii Uniri, la «duşman» al poporului”; Mircea Gelu Buta – „Alexandru Vaida-Voevod și bistrițenii”; Mircea Vaida-Voevod – „Alexandru Vaida Voevod – un om pentru istorie”; Ionuț Vulpescu – „Gânduri în preajma centenarului Marii Uniri”.

Fascicula 4 (8) / 2017 din „Arhivele Bistriței” (63 pagini), apărută la Editura Presa Universitară Clujeană din Cluj-Napoca, cu sprijinul Asociației Culturale „Alexandru Vaida-Voevod” Bistrița, poate fi găsită la chioșcurile de ziare din localitățile județului Bistrița-Năsăud.

Google Ads

Comentarii

 1. Calin

  Felicitari pentru cei care, printre evolutia monotona a vietii culturale si intelectuale a urbei gasesc putin timp pentrua expune pete de adevar istoric !!!

  (4)
 2. Nedumeritul

  Agitprop a la Buta!

  Despre excluderea din PNT fiindca devenise sovin („numerus valachicus”) nimic? Despre faptul ca a fondat un partid fascist pe nume „Frontul Romanesc” nimic? Despre faptul ca a colaborat cu licheaua de Carol II in timpul dictaturii regale 1938-1940 nimic? Daca a fost un „dusman al poporului” de ce nu a fost tarat prin temnitele comuniste precum Iuliu Maniu?

  (-3)
 3. bistritean

  Nedumeritule citeste cartea si apoi comenteaza .In plus impacate cu ideia ca pentru romani Alexandru Vaida Voevod este si va ramane o mare personalitate

  (2)
  • Localnic

   D-le Profesor,

   Alexandru Vaida-Voevod nu a fost elev in noua cladire a Gimnaziului Evanghelic data in functiune in 1910 (actuala cladire a CLNR), ci in cladirea veche a Gimnaziului Evanghelic de langa Biserica Evanghelica, cladire demolata in 1934. Deci Vaida-Voevod nu are nici o legatura cu cladirea in care se afla CNLR de astazi.
   Inca un lucru: Vaida-Voevod a fost elev al Gimnaziului Evanghelic din Bistrita, care nu are nici o legatura cu CNLR. CNLR nu este urmasul in drept al Gimnaziului Evanghelic ci urmasul in drept al Liceului „Alexandru Odobescu” fondat in 1923, care s-a mutat in 1945 in cladirea Gimnaziului Evanghelic. Mai invatati nitel istorie locala, d-le profesor!

   (-1)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.