Arhitecţii au pus pe hârtie modele de urmat pentru cei care vor să construiască la ţară

Holistic

(FOTO) Cei care vor să construiască la ţară şi să respecte tradiţia locului au acum de unde să se inspire. Ordinul Arhitecților din România, în parteneriat cu Consiliul Județean și Complexul Muzeal, au prezentat într-o expoziţie „Ghidurile de arhitectură pentru încadrarea în specificul local din mediul rural”.

 

„Am convingerea că prezentarea ghidurilor de arhitectură pentru încadrarea în specificul local din mediul rural pentru zonele Năsăud-Bârgău, Câmpia Transilvaniei și Nösnerland din Județul Bistrița-Năsăud o să fie considerat un moment de care o să ne amintim cu toții ca un prim pas al unei colaborări de lungă durată între Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Ordinul Arhitecților din România în eforturile noastre comune de a îmbunătății calitatea arhitecturală a mediului construit.

Aceste ghiduri elaborate în urma unui program demarat de către Ordinul Arhitecților din Romania își pot găsi utilitatea în mâinile proiectanților, a celor din administrația locală sau pur și simplu pot fi folosite ca și element de informare și inspirație pentru cei care își doresc să construiască.

Totodată ținând cont de caracterul educativ al acestor ghiduri am considerat că următorul pas firesc după prezentarea lor în incinta Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud este afișarea acestor ghiduri în școli, astfel că în următoarele săptămâni expoziția o să ajungă în 10 licee din județul Bistrița-Năsăud.

Mulțumesc celor implicați în acest proiect și sper că entuziasmul apărut în urma acestei acțiuni să genereze alte demersuri similare”, a scris pe Facebook arhitectul Radu Săplăcan.

 

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads

Comentarii

 1. Beicu Marius

  Ce cauta aceasta relicva a comunismului in spatiul public? Cum sa iti pui copiii si ginerele in functii care depasesc mult capacitatile lor si sa mai ai tupeul sa iesi in lume!?

  (0)
 2. Liviu

  Ghidurile sunt disponibile din 2016. Ar trebui sa fie prezentate tuturor primarilor de pe raza județului. Derapajele facute 30 de ani nu mai pot fi corectate, dar macar de acuma încolo sa se păstreze un pic de ordine.
  Pentru unele localități ghidul ii poate ajuta sa se afirme turistic, menționez Dorolea, Livezile. Că și Viscri nu au cum să ajungă, dar macar o părticică.
  Eu nu înțeleg cum agro-pensiuni pe fonduri europene au fost aprobate fara pic de respectare a specificului local. Tot blat la nivel local + ordinul arhitecților.
  Se poate oferi consiliere gratuita pentru cei ce vor sa mai salveze sau să pună in aplicare regulile ?

  (0)
  • raspuns

   nu
   trebuie sa faci pe banii tai
   daca ai norocul si ai casa monument istoric ai incurcato
   iti trebuie bani sa nu te ploua
   tabla nu ai voie sa pui
   cei de la monumente te trimit la plimbare
   STATUL TREBUIE SA CONTRIBUIE MACAR CU 70% PENTRU SALVAREA ACESTOR CONSTRUCTII MONUMENT ISTORIC

   (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.