”Ce ne arată realitatea astăzi. Studenții politehniști, în fața unor noi provocări”

Holistic

”În decursul secolului XX, medicina a instituţionalizat un conţinut tehnic care a impregnant toate sectoarele sale de activitate. De modul în care este executat acest rol depinde şi percepţia competenţei medicului în societate. Inevitabil, tehnicitatea actului medical continuă să progreseze, iar manipularea instrumentelor de explorare se face cu tot mai mare sensibilitate şi precizie, atrâgând în echipa medicală specialişti de înaltă calificare, iar aici i-aș numi pe absolvenții facultăților de Inginerie medicală.

Dar știința medicală funcționează pe un set de valori: simplitate, eleganță, predispoziție pentru control. În această goană după performanţă, medicul ca om de ştiinţă, absorbit de tehnică şi tentat să exploateze multiplele posibilităţi care i-au fost oferite, a început să se îndepărteze atât de omul cu corpul său, cât şi de problemele sale existenţiale.

Astăzi, realitatea ne arată că 50% dintre boli, infirmităţi şi decese sunt rezultatul stilului de viaţă pe care oamenii îl adoptă. Controlul asupra factorilor de risc, precum alimentaţia dezechilibrată, consumul excesiv de alcool, fumatul, drogurile, promiscuitatea sexuală, poluarea mediului etc., ar putea preveni 40-70% din totalul deceselor premature, 33% din totalul infirmităţilor şi 66% din totalul afecţiunilor cronice.

Dar cu siguranță nu totul este doar mediu. Sunt deja suficiente dovezi care să ne convingă că există o predispoziţie genetică pentru îmbolnăviri. De aici şi ideea unei medicini bazate pe depistarea genetică a persoanelor susceptibile de a dezvolta o anumită patologie. Este ceea ce se numeşte medicină predictivă. Dacă în trecut, plecând de la medicina curativă, se dezvolta medicina preventivă, iată că acum se întrevede un drum invers. Predicţia precede prevenţia, care ea însăşi precede tratamentul.

Postulatele etice de odinioară sunt astăzi pline de turbulenţe, deoarece ştiinţa nu este întotdeauna capabilă să furnizeze şi regulile morale ale aplicării sale în practică, iar pentru că responsabilităţile omului de ştiinţă au devenit din ce în ce mai mari, nici multitudinea de opinii şi nici raţionamentele nu pot să-l ajute întotdeauna cu adevărat.

Spun toate acestea pentru că, din punct de vedere tehnic, pot fi realizate foarte multe, dar nu toate realizările posibile din domeniul tehnic şi ingineresc sunt şi utile pentru ceea ce reprezintă viaţa umană, după cum nu toate descoperirile şi invenţiile tehnice pot fi, cu adevărat, bune. Există chiar o remarcă a Sfântului Apostol Pavel în acest sens: „Toate-mi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos, toate îmi sunt îngăduite, dar nu trebuie să mă las biruit de nimic” (I Cor. 6, 12).

În această situaţie, echipa medicală va fi nevoită să dea dovadă, în primul rând, de respectul absolut al fiinţei umane, situându-se într-un permanent echilibru între ştiinţă şi semnificaţia sa, între practica medicală şi valorile umane. De aceea, întotdeauna este necesar a se da ştiinţei un sens uman, iar existenţei şi creaţiei omului un sens divin”,

a spus prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta cu ocazia deschiderii anului universitar la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Extensia Bistrița.

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Alex

  Banuim ca s-a dus la politehnisti in calitate de cadru universitar la scoala de popi. Ca popii au acum legatura cu orice. Ei te baga si ei te scot din politica. Un fel de politehnica si asta. Si domn doctor, reprezentatul in lipsa a preafericitului Andreicutz fostul colaborator a securitatii i-a binecuvantat, frumos normal si cu masurata bagare in seama.

  (0)
 2. Camelia

  Cele două domenii, politehnica și medicina, își dovedesc, la Bistrița, ca și în alte părți, caracterul interdisciplinar. Suntem privilegiați că la Extensia Bistrița a UTCN se studiază ingineria medicală, care, printre altele, înseamnă: întreținere, reparare, verificare a tuturor aparatelor existente în rețeaua sanitară, în cele mai multe situații diagnosticul medical fiind posibil și datorită preciziei acestor dispozitive medicale.
  Minți deschise și succes tuturor în noul an universitar!

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.