Aquapark în Wonderland cu bani de la Guvern? Diferența între finanțatori făcută de un cuvânt

Holistic

Întrucât se confruntă cu lipsa banilor la bugetul local, Primăria Bistrița ar vrea să construiască Aquapark în Wonderland pe bani de la bugetul de stat. Au aflat acest lucru și consilierii locali care joi, în ședința ordinară din această lună, au fost solicitați să aprobe modificarea denumirii ”Complexului de Agrement Acvatic Aquapark Bistrița” în ”Complex Sportiv Acvatic în Municipiul Bistrița”. Practic, a fost introdus cuvântul ”sportiv” pentru că numai astfel poate primi bani de la Compania Națională de Investiții (CNI) care are în derulare un subprogram de construire a unor complexuri sportive în programul mai larg de investiții de interes public.

Înainte de a fi aprobat în legislativul local, subiectul a fost intens dezbătut în ședința Consiliului Local unde reprezentanții PNL au criticat faptul că se alocă 1,4 milioane de lei de la bugetul local pentru un studiu de fezabilitate pentru acest proiect despre care nici măcar nu se știe dacă va fi sau nu finanțat prin CNI.

Diana Morar (PNL): ”Acest proiect nu este oportun. Consider că este riscant să se aloce un milion de lei de la bugetul local deoarece investiția totală este estimată la 45 de milioane de lei, iar sursa de finanțare, în momentul în care noi aprobăm această suplimentare, nu este o sursă sigură. Nu avem certitudinea de unde vom lua acești bani, iar după cum s-a votat bugetul de anul acesta este unul de austeritate fiindcă a fost diminuat cu suma de 32 de milioane de lei. Personal, mi-aș dori ca acest proiect să fie integral finanțat de către CNI și asta ca să evităm un nou împrumut cum s-a întâmplat și cu pârtia de schi. Consider că ar fi oportun ca, în loc să se aloce 1,4 milioane de lei pentru studiul de fezabilitate, acești bani să fie folosiți pentru construirea unei creșe noi fiindcă se știe, de exemplu, că creșa nr. 3 de pe Aleea Plăieșului intră în reabilitare, va fi închisă o perioadă mai lungă de timp, iar copiii vor fi relocați la creșele din oraș unde deja e înghesuială. Aceasta ar fi o oportunitate și nu o chestiune fantezistă a cărei finalitate nu o cunoaștem și nici dacă CNI va prelua acest obiectiv”.

Ioan Peteleu (PNL): ”Observăm cu câtă ușurință Executivul vine și ne propune modificarea unui proiect aprobat prin CL, dar nu ca și conținut, doar ca și titlu. Din punct de vedere legal studiul de fezabilitate mai e conform? De ce nu ați venit în fața CL cu acel studiu de fezabilitate actualizat, nu cu o simplă modificare a unui titlu? Nu este ok. Acel studiu are un obiectiv foarte clar: crearea unui complex de agrement, iar acum modificați acest lucru radical. De unde vor fi veniturile pentru acel complex care se vrea pentru că CNI nu finanțează proiecte de agrement? E o formă mascată prin care vreți să mascați anumite probleme, dar e profund ilegală. Trebuia să veniți cu studiul de fezabilitate actualizat. Ați venit cu devizul general, dar care nu reprezintă nimic. În fond, studiul de fezabilitate a rămas pe acel obiectiv de agrement, ori CNI finanțează doar investiții pentru sportul de masă și de performanță”.

Cristian Niculae (PSD): ”Domnilor consilieri din opoziție, eu îmi doresc ca la Bistrița să aducem cât mai multe investiții. Îmi doresc să avem aquapark. Să înțeleg că doamna Morar nu vrea aquapark, că domnul Peteleu nu vrea aquapark? La fel cum am găsit soluții pentru Colegiul Național Liviu Rebreanu, pentru drumul de acces în Wonderland, soluții cu bani de la guvern, la fel vom încerca să găsim soluții și pentru aquapark. Dacă nu vreți aquapark și alte investiții la Bistrița, dacă nu vreți să dezvoltăm orașul, spuneți-ne!”.

Diana Morar (PNL): ”Domnul viceprimar, nu pot decât să mă bucur că vă doriți investiții, dar vreau să vă aduc aminte că și pârtia e o investiție dezastruoasă pentru Bistrița. Investiție nu înseamnă neapărat și profit, iar la aquapark-ul la care vă referiți avem doar studiul de fezabilitate care nu știm dacă va fi conform cerințelor tipului de fond alocat. Sunt doar niște prezumții și niște chestiuni relative pe care vă bazați. Mă bucur că puteți face lobby național, dar la momentul în care vorbim nu aveți nicio certitudine. Eu îmi doresc în Bistrița investiții de care să profite orașul, dar nu înainte de a rezolva problemele cu care se confruntă cetățenii. După cum spuneam, e o problemă legată de locurile din creșe”.

Ioan Peteleu (PNL): ”Domnule viceprimar Niculae, alții și-au dorit insule și le-au luat. Și dumneavoastră vă doriți să faceți investiții la Bistrița, dar faceți-le în cadru legal, nu schimbați două cuvinte în denumirea unui proiect care practic este ilegal în modul în care l-ați propus. E ilegal fiindcă un studiu de fezabilitate nu poate fi modificat după ureche. Cițiți cine vor fi beneficiarii acestui obiectiv și o să vă dați seama că acest studiu nu ajută la nimic pentru susținerea acelei investiții oricâți bani ar fi și de oriunde ar veni. Banii de la CNI sunt tot banii românilor. Ați făcut niște obiective, dar nu înseamnă că în cadru legal”.

Cristian Niculae (PSD): ”Eu nu îmi doresc la Bistrița decât investiții legale și nu am să cer colegilor mei să facă lucruri ilegale. Cu siguranță că vom găsi sursă de finanțare și pentru aquapark, chiar dacă nu vă doriți lucrul acesta. Pârtia de schi eu nu am votat-o. Eu nu eram consilier. Nu mă spăl pe mâini. Dumneavoastră vă aparține trecutul, mie îmi aparține viitorul”.

Cu câteva explicații a venit, la cererea viceprimarului Cristian Niculae, directorul executiv Lia Ivașcu: ”Am fost cu documentele de la CN Liviu Rebreanu la CNI și atunci am avut o discuție strict tehnică pe acest proiect cu domnul director de la Programul Bazine de înot unde făcusem o solicitare de a include un alt bazin de înot didactic pe care îl aveam noi pe o altă listă. I-am spus de existența acestui proiect al nostru și i-am arătat planșele, iar el a spus că e păcat de denumirea pe care am dat-o fiindcă avem posibilitatea de a organiza competiții sportive didactice și atunci noi ne-am gândit că nu ar fi foarte greu să transformăm acest complex la sugestia domnilor de acolo și pentru că alte proiecte de acest fel au fost finanțate. Avem aceiași indicatori tehnici ca și în celălalt proiect. Nu va putea fi finanțată partea de agrement, cea cu tobogane care va fi neeligibilă. Indicatorii economici i-am schimbat datorită OUG 114”.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. minte proasta

  aduceti la bistrita cat mai multe investitii
  minte proasta care se perpetueaza
  chiar daca sunt foarte proaste
  partie ski
  veverite
  teren subcetate

  faceti si metrou
  PE BANI ORICE PROST POATE CONSTRUI…dar ce construieste e mai important !

  (15)
 2. Dana

  Dnu Vice te rog un lucru, încetează cu investițiile inutile chiar si pe hârtie! Iti place cum arată drumurile din oraș si localitățile limitrofe?! Dar ce părere ai de utilitatile din oraș ? Canalizarea e inexistenta la ploi si intemperii. Poti face inventiile de care Vb la matale in curte. Orașul nu are nevoie de Aqua park sau pârtie de schi are nevoie de drumuri bune, utilități in oraș si localitățile limitrofe, piste pentru bicicliști, soluții de decongestionare ale traficului. Esti in campanie electorală si nu mai stii cum sa te bagi in seama. Cum se pune o bordura cum te tragi pe camera ?! Pai nu e normal sa lucrați in slujba cetățenilor pentru a creste calitatea vieții ?! Lăsați pârtiile, Aqua parkurile, centrele intermodale si faceți ce trebuie. Primarul mai trăiește ?! Întreb deoarece nu l mai vedem prezent ?!

  (25)
 3. bla

  lasati ma,nu mai prind ei primaria,criza bate la usa si ei o tin langa cu distractia,bolunzilor asta i treaba privatului,a statului e sa asigure infrastructura.

  (12)
 4. Mircea M.

  Viceprimarul e constient ca partia e o teapa de zile mari si se delimiteaza de ea acum. E constient ca partia e o piatra legata de gatul pesedeului si ii va trage in jos. Daca vrei aquapark, il gasesti in unele intersectii din oras la fiecare ploaie, nu e nevoie sa mergi pana in Unirea. Oricum vad ca actuala conducere e total paralela cu nevoile comunitatii. Trist dar adevarat.

  (21)
 5. adi

  Aquapark trebuia inainte de partia aia nasoala. Propun inca o partie langa cea existenta, pentru ca este prea aglomerata, astfel incat sa aveti ocazia de a va valorifica munca depusa in interesul si binele cetateanului. Bani de la guvern? De unde, tocmai au luat-o in freza…ce bani credeti ca o sa mai trimita. Oricum, sunt multe alte prioritati in acest oras gen: recuperarea banilor pe cusca de veverite, plata creditului pe partia noastra minune de catre cel care a avut ideea asta „minunata”, si asa mai departe. Cand se vor realiza aceste obiective vor aparea si banii de aquapark.

  (16)
 6. tibi

  Motto:
  „Un prost arunca o piatra in apa si zece intelpti se chinuie sa o scoata”
  (Proverbe și zicători)
  De aproape 12 ani, un primar mediocru si fara orizont in probleme edilitare, se chinuie sa-si puna in aplicare ideile fixe si costisitoare precum Aqualand in Wonderland si partie de schi la soare. Desi a dato-n bara cu partia de schi, pe care a cheltuit inutil o caruta de bani, acum se cramponeaza si de Aqualand. Desi nu mai are timp sa-si materializeze ideile tampite, primarul si-a gasit un „urmas” in persoana viceprimarului Niculae, care neavand idei mai bune, este pregatit sa-i continue „opera”.
  De ce sa cheltui banii cu un complex acvatic pe pasunea din Unirea cand un astfel de complex ar putea fi facut cu mai mult folos fie la Sarata fie la Slatinita unde ar putea fi puse in valoare si resursele de apa sarata disponibile, dupa modelul celor de la Baile Figa, unde primarul Becleanului, un om cu viziune si vointa a reusit sa faca din lacurile sarate o adevarata minune. De fapt, primarul Cretu a tocat bani publici si pe alte proiecte idioate si fara nici o perspectiva de care de care s-a ales praful (vezi centura prin padurea Codrisor) . Legat de Aqualand ,in urma cu cativa ani, insusi primarul Cretu, promitea ca Slatinita va deveni o statiune balneara precum cea de la baile Figa.
  (vezi: http://www.timponline.ro/slatinita-viitoarea-baza-de-tratament-cu-ape-sarate-a- bistritei)

  (19)
 7. radu

  eu propun un mega tobogan din varful partiei pana in Aqualand!!!!! ar fi super tare nu? 10 tuburi tobogan de diverse grade de dificultate, urci cu telegondola, te dai pe tobo…. wow ce super idee am!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  (9)
 8. aurel

  Domnilor : Doriti constructia unui Aquapark , si pana la aceasta data nu ati fost in stare sa deschideti Strandul Municipal !!

  (7)
 9. dottore

  vulpoii astia vechi din psd il mai lasa pe vice sa iasa in fata un timp alimentand iluziile din capul lui ca va fi candidat..pana acum se tine bine ,se lupta pe toate planurile dar mai scapa cate o perla in care se delimiteaza de gaurile negre din administratia cretuliana …seniorii si au facut bine calcule..il scoatem pe eroul de serviciu in fata …adversitatile cetatenilor se vor stange pe cocoasa lui..si la anul prin primavara mai scot un iepuras din palarie..unul care pare imaculat, care sa creeze impresia ca psd ul se reformeaza

  (4)
 10. Confucius

  O idee foarte buna care trebuie pusa in aplicare. Bistrita trebuie sa se dezvolte. Si mai ales ca ne da guvernul bani, e super. Sper sa se înceapă lucrările cat de repede.

  (-4)
 11. Monica

  Primarul traieste daca va intereseaza , l-am vazut pe la Metropolis,
  Va deranjeaza asa mult dl primar?
  O sa-l regretati voi si o sa va para rau dupa el.
  Mai vb, noi , nimic nu este bun pentru voi orice ar face.

  (-1)
 12. veveritz

  Faceti in lula mea parcari pe punctele termice ! Hai vice fa una pana in 2020 si fa material de campanie cum ca in fiecare an din viitorul mandat faci cate o parcare supraterana.

  (3)
 13. Ovidiu

  Apropo,cand se deschide strandul municipal?Era vorba ca se deschide primavara si se inchide toamna!Cand colo el sta inchis,afara sunt 40 de grade si este vacanta elevilor.Este incredibil cata minciuna este in investitiile realizate din bani grei!!Prelata aia de la strand nu a fost veci intinsa sa mentina temperatura apei,panourile solare nu si fac treaba(anul trecut era gheata apa si afara erau 30 grade).Daca un strand nu puteti intretine,cred ca la Aqualand o sa fie dezastru total.De fapt statul si bugetarii nu pot administra,executa si intretine lucrari serioase pentru ca asteapta atentii,salarii uriase si nu au interes decat in concedii,prime,zile libere si tichete de vacanta.Si uite asa ajungem in rahat pana in gat!!

  (3)
 14. UE

  Cu bani de la guvern ca si partia. Ba partenariat public/privat pana la urma niciun privat nu a fost dornic de o asfel de investitie. Poate Stoian cel cu ideia mareata a partiei.
  Umbla vorba pri tsrg ca, daca parcul indudtrial nu va fi populat 80% pana la sfarsitul anului se vor da banii inapoi la UE.

  (2)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.