APM Bistrița-Năsăud: Începe evaluarea efectivelor de urs brun, râs şi pisică sălbatică

Holistic
Pe fondurile cinegetice din Bistriţa-Năsăud se va desfăşura în această lună acţiunea de evaluare a populaţiilor speciilor de animale strict protejate: urs brun, lup, râs şi pisică sălbatică. Odată cu centralizarea datelor adunate de echipe mixte se vor face şi propunerile de plafon maxim de vânătoare.

În perioada aprilie – mai 2019 se desfăşoară evaluarea de primăvară a populaţiilor de urs brun, râs și pisică sălbatică pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud.

Având în vedere atribuţiile ce revin autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului și silvicultură în realizarea studiilor speciale de evaluare a stării resurselor biologice din flora şi fauna sălbatică, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud demarează acţiunea de evaluare a efectivelor pentru speciile de animale sălbatice strict protejate, respectiv: urs brun, râs şi pisică sălbatică, conform metodologiei de evaluare stabilită de către Ministerul Mediului.

Astfel, gestionarii fondurilor cinegetice au realizat şi transmis Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud programarea acţiunilor de evaluare a efectivelor de urs brun, râs şi pisică sălbatică pentru primăvara anului 2019. Programarea a fost transmisă spre validare Direcției  Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului.

Pe baza acestei programări, gestionarii fondurilor cinegetice separat sau împreună cu reprezentanţi Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, reprezentanții Universității Transilvania Brașov – Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere, Comisariatele teritoriale ale Gărzii Naționale de Mediu vor participa la acţiunea de evaluare în teren.  La aceste echipe mixte pot participa şi reprezentanţi ai institutelor de cercetare, universităţi, ONG-uri (cu implicare directă în domeniul biodiversității) cu anunțarea prealabilă  a organizatorilor acțiunilor de evaluare. Acolo unde fondurile cinegetice se suprapun peste parcuri nationale,  evaluarea se va face separat pentru aceste suprafeţe, iar la evaluare pot participa şi administratorii acestor arii naturale protejate.

Programarea acțiunilor de evaluare poate fi consultată pe site-ul Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud la următoarea adresă:  http://www.anpm.ro/web/apm-bistrita/evaluari-carnivore.

Evaluarea se va întocmi pe fonduri cinegetice şi se va centraliza la nivel de judeţ, pe gestionari. Situaţiile analizate şi centralizate la nivel de judeţ de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud vor fi transmise Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.

Monitorizarea permanentă pentru populația de urs brun se realizează ținând cont de recomandările Planului național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun în România, realizat în proiectul LIFE FOR BEAR – LIFE 13NAT/RO/001154 și aprobat de Ministerul Mediului prin Ordinul 625/2018.

Monitorizarea permanentă a populației de urs brun în România se bazează pe estimarea anuală a numărului de urși la nivel județean și național, realizată cu date de prezență ale speciilor colectate de pe fondurile cinegetice și ariile naturale protejate prin următoarele perioade: în perioda de primăvară (aprilie-mai), în perioada de vară-toamnă (iulie-septembrie) – pentru zonele unde sunt diferențe semnificative  între efectivele de primăvară și evectivele de vară-toamnă.

Odată cu centralizarea datelor se vor face şi propuneri de plafon maxim de intervenţie pentru speciile urs brun, râs şi pisică sălbatică, pe fonduri cinegetice şi gestionari, pentru sezonul de vânătoare 2019/2020.  Propunerile de plafon maxim de intervenţie vor avea la bază nivelul pagubelor și conflictelor înregistrate, situaţia efectivelor reale comparative cu cele optime, tendinţa şi structura populaţiei.

Pentru specia lup instrucțiunile de evaluare vor fi puse la dispoziție în perioada imediat următoare, în conformitate cu planul național de acțiune pentru specia lup.

Toţi cei interesaţi pot afla date suplimentare despre această acţiune la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, Municipiul Bistrița, str. Parcului, nr. 20, telefon 0263 224064, Serviciul Calitatea Factorilor de Mediu, informează APM BN.

În ultimii ani, după evaluări situația s-a prezentat astfel:

Specia Efectiv optim Efective evaluate

2013

Efective evaluate

2014

Efective evaluate

2015

Efective evaluate

2016

Efective evaluate

2017

Efective evaluate

2018

urs brun 156 454 483 484 520 571 634
lup 70 230 219 211 262 236 217
râs 30 73 66 65 64 66 75
pisică sălbatică 116 312 305 325 339 345 357

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Vali

  Daca am avea aceeasi crestere la economie cum este la ursi si lupi am fii primii pe tara , cred si in Europa. Nu am nimic cu animalele , dar atunci cind sunt atacati oameni si mor sau ramin desfigurati pe viata din cauza lor nu vad pentru ce sunt lasati sa se inmulteasca in felul acesta.Este mai importanta viata unui urs decit a unui om. Eu stiu ca Dumnezeu a lasat omul sa stapineasca peste toate vietuitoarele si nu invers. La fel se intimpla si cu ciorile. Oamenii lucreaza pamintul, cheltuiesc bani si toamna nu se aleg cu nimic deoarece ciorile strica toata recolta la fel si ursii. Oameni buni cred ca avem destula intelepciune sa putem discerne ce este mai bun si mai folositor, inmultirea ursilor, a ciorilor sau viata oamenilor si bunastarea lor.

  (-5)
 2. Balan Marius -ecologist PV

  Sa vedem daca se va raporta ca numarul ursilor a crescut ingrijorator de tare si trebuie microcipati si electrocutati de gardurile electrice. Nu este exclus ca ministerul de profil sa ceara bani Europeni si pentru o fabrica de salam si produse din carne de URS. Noroc ca LUPII nu sunt buni la ceaun.

  (7)
 3. ecologistul

  Vali te crezi buricul piramidei trofice ? Cat de repede o sa cazi rau de tot cu piramida cu tot datorita lipsei de intelegere a lucrurilor. Nu sti pe ce lume traiesti si mai invata ce trebuie sa faci ca sa nu deranjezi si pe altii chiar daca umbla in patru labe, sau doua picioare si mai si zboara.

  (4)
  • Vali

   Nu mă cred mai mult de cît sunt, dar dacă d-voastra sau cineva drag din familie ar dispărea sfîșiat de un urs cred că a-ti vedea altfel lucrurile. Nu vă doresc lucrul acesta dar nu se stie niciodata în viață cum se învîrte roata. Văd că pt viața oamenilor și a copiilor nu vă luptati cu atîta înverșunare.

   (0)
 4. ecologistul

  Am invatat sa respect salbaticiunile si sa nu ma bag ca boul in viata lor. Stai linistit ca nu o sa vina sa ma haleasca daca imi vad de lungul nasului.Fara motive nu te zgaltaie nici macar maria sa URSUL.

  (-3)
 5. Manu Cosmin

  Vali draga, oamenii au fost înzestrați cu o inteligenta superioara tuturor speciilor, astfel încât sa ne putem proteja, nu sa exterminam alte specii, sau saproglamam uciderea lor-vânătoare sportiva. Cei care gândesc ca și tine sunt altfel de inteligenți, care distrug planeta!

  (-1)
 6. Speranta

  Of of,mai mai.Ecologstule ,nu prea ai tu legatura cu ecologia dar sa zica si gura ta ceva,cand nu esti Celentano esti ecologist..Stai aproape e mare nevoie de tine,dupa atatea dezbateri aprinse trebuie sa avem si de cine rade,Geani care esti.

  (1)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.