De ce au ajuns abatoarele din Bistriţa-Năsăud la mâna unor firme din capătul ţării

Holistic

Una dintre cele mai vechi, mai mari și mai notorii companii de procesare a deșeurilor animale, Protan SA, înființată în anii 50 în cadrul rețelei Ecarisajul și controlată în prezent de grupul ungar ATEV Feherjefeldolgozo, a intrat direct în faliment la cererea proprie, cu datorii totale de peste 36 milioane lei și invocând drept cauze ale problemelor sale financiare creșterea concurenței în sectorul său de activitate, dar și înăsprirea reglementărilor.

„Protan este în faliment, iar firmele din judeţ care apelau la filiala din Dej au o mare problemă. Abatoarele din Bistriţa au ajuns să se roage de firme de la distanţe foarte mari să vină să le ridice subprodusele care nu sunt destinate consumului uman pentru că, în abatoare, rezultă o cantitate foarte mare de subproduse, resturi de la abatorizare, de la tranşare. Acestea trebuie duse la o unitate care le neutralizează. Agroinvest, spre exemplu, lucrează cu o firmă din Tulcea care vine în zonă la supermarketuri şi recoltează produsele expirate”, a spus medicul veterinar Ioan Bogolin, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Întrebat ce se întâmplă cu acele cadavre de animale care sunt călcate de maşini, Ioan Bogolin a spus că, în cazul lor, reprezentanţii administraţiei publice locale au obligaţia să aibă contracte şi să găsească alte firme care să le ridice şi să le neutralizeze.

„Protanul era una dintre firme, dar mai sunt şi altele. Suceava are, Aradul, Satu Mare. Doar în cazul focarelor se permite incinerarea şi îngroparea. Ca regulă, nu se permite incinerarea. Există legislaţie în acest domeniu, CJ lucrează la caietul de sarcini pentru a licita preluarea şi distrugerea cadavrelor rezultate de la exploataţiilor nonprofesionale, de la gospodăriile populaţiei”, a spus el.

În ce priveşte firmele, acestea au obligaţia fiecare, individual, să aibă un contract cu o unitate de neutralizare. „Abatoarele din judeţ au avut contract cu Protan. În urmă cu aproximativ o lună falimentând, au fost obligate să întocmească alte contracte, bineînţeles cu cheltuieli mai mari pentru că şi distanţa influenţează preţul”, a adăugat Ioan Bogolin.

Cristiana Sabău

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads

Comentarii

  1. Sandu

    De la abatorul din Podirei miroase pana in sat de iti rupe nasul. Reclamatii peste reclamatii si nimeni nimic. Avem niste institutii manjate pana la ultimul om din ele. Sa va fie rusine nesimtitilor. Pardon, nesimtiti nu stiu ce e aia rusine. Stati linistiti ca va ajunge karma pe fiecare dintre voi.

    (1)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.