Afaceri parfumate. Două femei, mamă și fiică, au plantat lavandă la Mărișelu

Holistic

Cultivarea lavandei este o activitate care a început să câştige tot mai mult teren şi în Bistrița-Năsăud, având în vedere investiţia relativ mică, raportată la profitul care se poate obţine de pe urma florilor mov. Două femei, mamă și fiică, din Mărișelu s-au gândit în urmă cu trei ani să înceapă să cultive lavandă, iar în toamnă au cules prima recoltă.

Le-am întâlnit în Piața Decebal cu mici buchețele de lavandă pe care încercau să le vândă în preajma Zilei Femeii la concurență cu cei care comercializau flori la ghiveci sau la fir.

”Suntem la început, în anul trei, fiindcă în primii doi ani nu se obține nicio recoltă. Am plantat un soi de lavandă pe 20 de ari, iar fiica mea alt soi. Am făcut ulei, am făcut apă de lavandă. Le vindem prin piețe, prin târguri, prin cunoștințe. Acum vrem să ne înscriem într-o asociație de cultivatori de lavandă și să mergem mai departe”, a spus Uța Bența.

Femeia are și o pagină de Facebook unde își ține la curent prietenii cu noutățile de pe plantația ei.

Bună ziua a trecut iarna cu bine mulțumesc la Dumnezeu

Publiée par Lavanda AndreUta Mariselu, Bistrita-Nasaud sur Samedi 9 mars 2019

Fiica ei, Isaura Moldovan, cultivă lavandă pe 25 de ari, însă din alt soi.

”Ne-am gândit că suntem tineri, proaspeți căsătoriți și să facem ceva. Am avut bani și i-am investit într-o plantație de lavandă pe 25 de ari. Acum suntem la prima recoltă, iar ca să o putem vinde a trebuit să facem tot felul de aranjamente. Eu am făcut din ață ca să fie frumoasă, să-i surprindem pe clienți și să cumpere. Multă lume nu cunoaște beneficiile lavandei. Ajută foarte mult la somn, la relaxare, degajă un miros foarte plăcut în casă. Alungă moliile. E foarte bine să pui un săculeț în dulapul cu haine și păstrează și un miros foarte frumos. Și uleiul, și apa de apa de lavandă au proprietăți”, a spus Isaura Moldovan.

Lavanda nu este deloc pretenţioasă, vine cu o mulţime de beneficii pentru sănătate şi, în plus, necesită o investiţie mică: în jur de cinci mii de euro la hectar. Planta vindecă arsurile, relaxează, alungă insomniile, anxitetatea şi durerile musculare.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Comentarii

 1. cc

  Felicitări pentru aceste două femei care se zbat să-şi depăşească condiția , muncind din greu.
  Şi plătind impozite.
  Autoritățile ar fi trebuit să le ofere condiții umane şi decente în care să-şi valorifice produsele muncii, fără a îndura frigul dar se pare că sunt mult mai confortabile în echipamentele lor ultramoderne de schi pe Cocoş sau la chefuri cu fitze.

  (12)
  • Bogdan

   Este România aici in loc sa ajuti mai bine furii. Autoritatile au grija de buzunarul si de contul lor pacat ca nu se apreciaza si cu o mica atentie sa incurajezi sai sustinem.

   (0)
 2. Ane Marie

  uleiurile de lavanda sunt foarte bune in tratarea unori mici leziuni, piscaturi de tantari si alte insecte si mai ales celor care au probleme de somn ….ajuta la inducerea somnului intr-un mod foarte placut ….si clar saculetii minune in dulapurile cu haine ,,,,,Felicitari doamnelor !

  (5)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.