Actualitate

Acuzaţi că scot prea mulţi „şomeri cu diplomă”, universitarii de la Geografie acuză: Turismul judeţean defilează cu diletanţi

Acuzaţi că produc „şomeri cu diplomă”, reprezentanţii Facultăţii de Geografia Turismului de la Extensia Bistriţa a Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj au dat o replică usturătoare prin vocea conf. univ. dr. Mircea Mureşianu, directorul structurii academice: universitatea produce specialişti, însă angajatorii preferă să lucreze cu diletanţi.

„Există voci din piaţă că aceasta este prea plină şi nu mai acceptă absolvenţi de Geografie. Aceştia însă pot fi văzuţi dintr-o triplă perspectivă. Sunt absolvenţi care, dacă urmează modulul pedagogic, pot lucra în învăţământ care este, într-adevăr, într-un soi de impas şi suprasaturaţie. Noi îi pregătim în special pentru turism, ori turismul din judeţul nostru, ca şi tot turismul românesc, defilează cu diletanţi. Noi pregătim oameni de înaltă ţinută şi de înaltă calificare pe care nu piaţa îi refuză, ci unii dintre angajatori care vor să plătească atât cât consideră ei că merită un simplu lucrător în turism. Ca oameni cu înaltă calificare academică absolvenţii noştri pot avea alte pretenţii. Nu în ultimul rând, absolvenţii pot fi întâlniţi pe tot ceea ce înseamnă piaţa geografică, de la staţia meteo, la staţia hidro, avem specialişti. Părerea mea este că cei care s-au înscris la Geografie nu au făcut o alegere rea, cu condiţia să dea cu pumnul în masă acolo unde angajatorii preferă să defileze cu diletanţii”, a spus Mureşianu.

Printre cei care se prefac că nu există specialişti în turism se numără şi Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud care nu a angajat absolvenţi ai UBB la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară  (ADI) Turism. În plus, în numeroasele centre de informare turistică din tot judeţul lucrează mai degrabă „pile” ale primarilor decât absolvenţi ai Facultăţii de Geografia Turismului.

17 comentarii

  • Nu stiu daca GT scoate specialisti, cum spune dl.Muresianu (tot respectul ptr.fostul meu profesor), poate 10% sunt cei care se pot considera specialisti si pot aplica cu brio cele aprofundate in timpul studiilor, iar dintre acestia doar 5% se angajeaza in domeniu, si asta pe salarii de mizerie, care, oricat de mult ti-ar placea domeniul, te fac sa te orientezi spre alte meserii mult mai banoase din alte domenii…daca administratia ar reglementa niste norme salariale si ptr.domeniul turismului si nu ar lasa totul la voia intamplarii, poate ca am avea si noi un turism bine dezvoltat ptr.ca potentialul exista, dar nu este valorificat pe masura.

    • degeaba termini o facultate daca nu ai nimic in cap, ai trecut asa ca vantul prin ea si nu ai invatat nimic, ai asteptat sa-ti toarne cineva informatiile in cap. Si acum te astepti sa iti dea cineva de lucru in domeniu. Oaamenii isi merita job-ul si astia care nu reusesc ajunga ca ei zic mereu ..`da, a avut pile.. ` , e de-a lui X.. nu cred ca se risca nimeni sa le pe mana job-uri asa importante daca nu ar fi capabili de acest lucru.

    • Pai tocmai aia ziceam si eu…ca doar 10% care termina ar putea fi numiti specialisti….de pile nici nu am pomenit, e lesne de inteles ca majoritatea „cu functie” au pe cineva in spate…

  • Pai normal… daca Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud are „contract” cu Teologia… ce ai vrea sa angajeze???
    Ca la Liviu Rebreanu… modernizarea retelei informatice facuta de angajatii primariei – specialistul angajat s-a trezit cu lucrarea facuta cand s-a intors din concediu… si altele… asa-i in Romania toti se pricep la toate – toti rumanii sunt un soi de zane!!! Zane carpace!!!
    Asta ca sa nu mai vorbim de pile!!!

  • Zicea cineva odata ca „intr-o firma esti platit pentru valoarea sau beneficiul pe care il aduci in acea firma”. Daca un absolvent de Geografie ar aduce profit mai mare in firma prin cunostintele sale sau prin ceea ce poate face, cu siguranta ca s-ar gasi patroni care sa ii angajeze.
    In realitate, sistemul fiind asa cum il stim, pregatirea din facultate nu include experienta ceruta de angajatori, asa ca multe facultati produc „someri cu diploma”.

  • La consiliu judetean sa angajat un personaj ca Cerceja Răzvan care nu are de a face cu turismul e un fost PDL-ist ,cu interese personale. Habar nu are de turism doar interese. Fost hulitor a lui Radu Moldovan asociat acum pt o functie doar atît.

  • Piata este ceea ce solicită angajatorii şi în mod corect – cât timp acestia sunt privaţi – nu le poate bate nimeni cu pumnul în masă (pe banii lor).
    Onor instituţia academică omite să observe că nu ea impune ce să se ceară (doctori ori academicieni) , ci piaţa, câtă şi cum este ea, impune condiţiile şi cerinţele.
    Probabil că angajatorii n-au nevoie de filosofi cu diplome şi ifose pretenţioase, ci de ospătari, bucătari, cameriste, ghizi, organizatori, lucrători în turism amabili, conştiincioşi, harnici, pricepuţi.
    Uneori cred că se pune carul înaintea boilor, uitând unde trăim şi cui ne adresăm.
    A face pe ofuscaţii pentru lipsa de orientare şi performanţă în pregătirea şi ocuparea pieţei de profil nu ajută pe nimeni şi nu duce la progres.
    Iar una din cauzele lipsei de valoare a produsului instituţiei este numărul mare – în care se pierde ori diluează valoarea – al cursanţilor, admişi doar pentru taxele care fac posibila funcţionarea fabricii.
    O promoţie de 20-30 de absolvenţi ar satisface pe deplin nevoile anuale ale pieţei bistriţene.
    Da, dar asta ce ar însemna ? cine ar mai face campusuri, bla,bla,bla…

  • Respect pentru punctul D-voastra de vedere Domnule conf. univ. dr. Mircea Mureşianu,din pacate o sa fiti taxat pentru adevarul spus.Nimeni (si aici ma refer la clica asta politica de doi bani,prezenta in toate partidele politice)nu doreste oameni calificati si bine pregatiti profesional.De ce?…simplu,pentru ca se simt inferiori in fata lor.Daca vedem CV-ul politicienilor ne apuca greata,bacalaureat luat la 10 ani de la absolvire,facultate facuta ,,pe susta”,masterate,doctorate,colonei,generali…..trist dar asta este realitatea,din nou au ajuns mojicii sa conduca.

    • daca te referi la facultatile lor facute la distanta ,le-au facut asa pentru ca au fost prea ocupati sa tina tara asta in picioare. Nu o-r merge lucrurile perfect dar sunt pe drumul cel bun!

  • Bistrița are norocul unei facultăți de geografie a turismului, în condițiile unei poziționări favorabile: peisaj, cetăți, ape minerale, munți, peșteri, case memoriale și case memorabile, mănăstiri, lac de acumulare…dacă turismul ar funcționa corect, toți licențiații ăștia ar da un imbold dezvoltării județului.
    Dar nu poți avea pretenții când diletanți sunt chiar decidenții politic.
    Exemplu: pârtia de ski a lui Crețu. I-a întrebat dom primar pe specialiștii în turism de la facultatea de profil din Bistrița cât de eficientă e o asemenea investiție? Pe Bâcă de exemplu, că e schior și doctor în geografie și om de munte?
    Pârtie de ski la 500 de metri altitudine când dau faliment pârtiile de la peste 1500 metri?
    Trăim într-un film absurd.

  • 1. daca domnii universitari scot asa mari specialisti de ce nu duc acesti specialisti lucrurile intr o directie buna.sa isi faca agentii de turism sa faca planuri etc
    2.problema este ca nu stiu limba straina nu stiu nici macar geografia judetului daramite altele si atunci sa i angajezi sa faca ce!?
    3. sa fim seriosi si sa spunem lucrurilor pe nume in Bistrita raman foarte putini din cei care intr adevar vor sa faca scoala
    4 sa ne dea domnul muresan un exemplu din cluj cu absolvent angajat in turism
    5 voi cu extensia voastra puteti fi un vector al turismului.atentie la orientarea vectorului
    6 ati venit la Bistrita pentru ca au facut unii de la voi si unii din Bistrita lobby pt acest lucru si nu in urma unei cereri reale a pietei
    7 multa bafta studentilor la examene

  • Bre fulgerică, în ce-s bine pregătiţi absolventii geografiei bistriţene , (sau a altor facultăţii locale) ?
    Ce stiu ei să facă ?
    Cine din ei îmi aduce un profit de 500 lei/lună, că-i dau salariu de 5000 lei, dacă stie ce să facă în turism.
    Dar ei n-ar presta munci de execuţie, ei ar fi domnişori, că de, au facultate.
    Cine să măture, să spele, să cureţe, să aranjeze lucrurile, să „facă totul” într-o firmă mică, pentru a maximiza profitul. ?
    Dar , doar pentru decor, n-aş angaja nici unul cu Oxfordul, că aşa-i în economia de piaţă.
    Piaţa face cererea, nu cererea (de locuri de munci) piata.
    Poate află lucrul asta şi cei de la managementul invăţământului extensiv bistriţean.

    • tune tull,intentionam sa-ti dau un raspus crezand ca esti om de afaceri…am renuntat insa dupa ce am citit concluzia ta ,,inteligenta” ca…,,Piata face cererea,nu cererea piata”,foarte tare…sigur esti Razvan Cerceja.

    • Bai băiat, ca să vorbesc pe limba ta, dacă ai de maturat și de spălat ca tu sa poți sta la birou picior peste picior, nu ai nevoie de un om cu facultate, dacă astfel de gândire ai nu ma mir ca asa merge tara asta…

  • Fulgerica tată. Îi fi vreun absolvent al extensiei, în cautare de lucru şi te oftici când toţi patronii cu 8 clase sau mai puţin, te privesc superior, întrebându-te ce şti să faci.
    Iar tu taci.
    Ştii doar că ai făcut o facultate, care ţi-a adus zero plus valoare.
    Ori noi, nu angajăm diplome sau nulităţi, ci oameni care ne pot aduce profit. Matale ce şti să faci, înafară de pagubă ?

    • Colibițule, sunt convins că ești chiar unul dintre patronii cu opt clase ”sau mai puțin”. Te dă de gol gramatica. Chit că folosești diacritice.
      Dacă tu nu știi ce beneficii îți aduce un absolvent de turism, managerul prost ești tu. Ia spune, cât plătești pentru ca să ”inchiriezi” un brevet de turism?
      Patroane, de aia vă merge prost la Colibița, că tuta aia de-ai angajat-o să primească oamenii e frumoasă și proastă, bucătăreasa are studiile făcute la mă-sa la cratiță, că dacă-i ceri să-ți facă un cașcaval la capac cheamă smurdul, chelnerul ți se scarpină în nas între ciorba veche de un secol și-un fel principal uscat ca naiba. După două zile de stat la apă oamenii vor să facă un traseu turistic, știi să calculezi un traseu de dificultate doi? De servicii turistice terțiere ai auzit? Îți spune absolventul, a spus-o și Cristiana Sabău, care a intuit corect de ce nu se întorc turiștii în Colibița, dar n-ai priceput nimic. Plus valoarea vine din managementul eficient al resurselor, dar după ce ai pus gaz la un sfert de județ fără să respecți specificațiile tehnice în vigoare, ce pretenții să am de la tine că o să pricepi ce înseamnă turismul?

    • Am inteles,ai prezentat CV-ul…ai 8 sau mai putine clase si vrei profit de 500 lei pentru care esti dispus sa platesti 5000 lei remuneratie.Esti tare,cel mai tare,esti…..CERCEJA RAZVAN.Cu tine turismul din BN este salvat….de reusita.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS