Cu 574 mai puţine cereri de subvenţii depuse la APIA. De ce vor veni totuşi mai mulţi bani în agricultură

Holistic

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) – Centrul Județean Bistrița-Năsăud a încheiat în 15 mai campania de depunere a cererilor unice de plată aferente anului 2018. Pe perioada campaniei au fost depuse la APIA Centrul Județean și la centrele locale arondate un număr de 31.049 de cereri de sprijin pentru o suprafață de 188.848,61 hectare, a spus într-o conferinţă de presă Emil Scurtu, directorul executiv al instituţiei.

„Campania a început în 1 martie 2018, am finalizat-o aseară printr-o videoconferinţă la care a participat domnul ministru Petre Daea şi conducerea APIA centrală. Activitatea a fost destul de intensă, au fost şi ore suplimentare şi sărbători în care am lucrat, dar e în regulă. Suntem mândri de ce am făcut. Colegii noştri vor primi recompensa pentru orele suplimentare lucrate. Pot spune că am luat cu 574 de cereri mai puţin ca în 2017, dar cu peste 4550 de hectare peste ceea ce am avut”, a spus Emil Scurtu.

Faţă de campania 2017, s-au depus un număr de 31664 cereri de plată, suprafață solicitată fiind de 184289,3 hectare. Deşi numărul de cereri depuse de fermierii activi este mai mic cu 574, suprafața pentru care s-a solicitat sprijin s-a mărit cu 4559,31 hectare.

„Durerea mea cea mare e că am făcut multe eforturi să conştientizăm fermierii să vină să-şi depună ceererea, s-a implicat şi Direcţia pentru Agricultură, dar tot nu am reuşit. Şi ieri au venit fermieri chiar până târziu, la Centrul Judeţean ultimul fiind la ora 18.30. Totuşi, faptul că suprafaţa a crescut cu peste 4550 de ha înseamnă că vom accesa mai multe fonduri decât în 2017”, a spus Scurtu.

Iată care este situaţia cererilor depuse în sectorul zootehnic:

APIA a prezentat şi situaţia pe vârste a fermierilor care au depus cereri pentru subvenţii:

Din toate aceste date reiese că jumătate dintre fermierii din judeţ (14.129 în total) au peste 60 de ani şi lucrează suprafeţe mici de teren, sub cinci hectare.

„Aceste date ne spun că forţa de muncă din agricultură e foarte îmbătrânită. Este o problemă. E şi conservatorismul românilor să nu dea terenul copiilor, tinerilor. Cei mai mulţi lucrează suprafeţe mici, terenul fiind fărâmiţat în judeţ”, a spus Scurtu.

Emil Scurtu a spus că, până la sfârşitul acestei luni, fermierii pot adăuga suprafeţe, pot modifica în cereri culturile, pot să schimbe amplasamentul fără niciun fel de penalizări. Abia în iunie se fac înregistrările în baza de date şi eşantionarea controalelor în teren, prin metoda clasică şi teledetecţie. În 4 iulie se va începe şi controlul pe teren.

Anul trecut, pentru teren şi animale, s-au primit subvenţii totale de peste 64 de milioane de euro.

Reamintim că sprijinul financiar pe suprafață este finanțat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Cristiana Sabău

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads

Comentarii

 1. only me...

  Chiar daca sunt cereri mai putine e imbucurator faptul ca suprafata de teren pentru care se solicita subventii a crescut substantial… asta nu denota altceva decat ca terenurile se comaseaza si creste dimensiunea economica a exploatatiilor… deci e un semn bun… nu e nimic ingrijorator ca avem cu 500 de cereri mai putine fata de anul precedent… important e ca suprafata sa creasca de la an la an… atunci si banii de la uniune sunt mai multi.. ei se raporteaza la suprafata si nu la numarul de cereri… in plus de asta ceea ce nu spune domnul director este ca banii vor fi mai multi si pentru ca anul acesta nu s-a prelungit termenul de depunere a cererilor si nu vor fi penalizari pentru zilele de intarziere… am spus si o repet.. tineti cu dintii de agricultura… e singura ramura a economieie care cat de cat mai merge.. e singura noastra sansa sa iesim cumva si noi in lume printre cei mari… la restul suntem la pamant.. ma refer la turism, la industrie, etc…

  (0)
 2. Dani

  Pai de ce… Multi agricultori mici si-au transferat explotatiile la marii agricultori in scopul de a intocmi proiecte noi si de a comasa terenurile…. Bineanteles contracost… Asta nu e un lucru tocmai rau…. Asa am facut si eu…. Sunt mai putine cereri, dar suprafata e aceeasi….

  (0)
  • only me...

   suprafata e mai mare cu aproape 5000 de hectare… la o subventie medie de aprox 200 euro pe hectar… inseamna nici mai mult nici mai putin de 1 milion de euro…

   (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.