218 pietre de hotar, realizate în Tabăra de sculptură Via Transilvanica – ediția a 2-a

Holistic

(VIDEO) Timp de două săptămâni, 12 artiști, dintre care câțiva studenți și masteranzi la Universtitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași și 2 sculptori din Bulgaria au reușit să sculpteze 218 pietre de hotar, informează Asociația Tășuleasa Social. Aceste borne kilometrice vor fi așezate de-a lungul traseului Via Transilvanica, fiind călăuze și paznici ai drumeților care vor să descopere minunile unui traseu de lungă distanță care se întinde de la Drobeta Turnu Severin până la Putna.

Fiecare piatră de hotar este sculptată cu simboluri, modele sau figuri inspirate de locurile prin care trece traseul, dându-le în acest fel o personalitate aparte fiecăreia. Cu ajutorul aplicației care se construiește, drumețul va avea posibilitatea să fotografieze sculptura și să afle în acest fel toate detaliile importante care îl ajută să își atingă ținta drumeției. Pe lângă informații tehnice, pietrele de hotar vor oferi, prin aplicație, și informații despre cine a fost sculptorul pietrei, despre lucrarea în sine și alte date tehnice.

Tinerii artiști au lucrat timp de 2 săptămâni, fie ploaie, fie vânt și au reușit să realizeze 218 pietre, cu sculpturi diferite, în piatră de andezit, lucru pe care l-au făcut și anul trecut, realizând alte 140 de borne sculptate, așezate acum pe traseul terminat, din județul Bistrița-Năsăud. ”Invităm cu mare drag în luna iulie și alți artiști care vor să-și lase lucrările în cea mai lungă expoziție din lume, care se va întinde pe cei 1000 de kilometri al traseului Via Transilvanica. Tășuleasa Social, împreună cu Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, doresc să mulțumească sculptorilor care au realizat niște lucrări impresionante. Aceștia sunt: Savin Mihai, Boitan Andrei, Burlacu Alexandru, Chiriac Emanuel, Radu Vlăduț Costin, Asaftei Alexandra, Grădinaru Iuliana, Alexandru Stelian, Avărvăroaei Emilia, Radu Eremei, Ivan Ivanovici și Tsvetelina Angelova. Le mulțumim din suflet și îi așteptăm din nou la vară, împreună cu cei dornici să li se alăture și să sculpteze pietre de hotar din andezit!”.

Indicatoare pentru amenajarea următorilor km din Via Transilvanica:

Contribuții pentru Via Transilvanica, pe https://www.viatransilvanica.com/en/contribute/

Via Transilvanica – ”Drumul care unește” este un proiect născut în 2018, de Centenar. Tășuleasa Social și-a propus să amenajeze și să documenteze un traseu de aproape 1.000 de km care va străbate România trecând de la Nord la Sud. Când va fi gata în totalitate, Via Transilvanica va porni de la Drobeta Turnu Severin (Oltenia) – unde a intrat pentru prima dată în țară Regele Carol I – va străbate Transilvania și toate bogățiile naturale și culturale ale acesteia și va ajunge până la Putna (Bucovina), unde se odihnește Ștefan cel Mare. Traseul va străbate 10 județe: Mehedinți, Caraș Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Harghita, Mureș, Bistrița-Năsăud și Suceava.

În Bistrița-Năsăud, traseul amenajat de 134 km trece prin comunele Lunca Ilvei, Tiha Bârgăului, Bistrița Bârgăului, Livezile, Cetate, Dumitrița, Mărișelu, Șieu, Șieuț și Monor şi trece inclusiv prin păduri proprietate a comunei Prundu Bârgăului.

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads-sub articol

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.