Actualitate

”17 monumente istorice din Bistrița-Năsăud, în stare de colaps și precolaps”

”În Bistrița-Năsăud, ca în multe alte locuri din România, clădiri de patrimoniu, edificii care au o deosebită încărcătură istorică, culturală și de spiritualitate, sunt abandonate de cei care ar trebui să se ocupe de restaurarea lor sau pur și simplu zac în paragină degradându-se pe zi ce trece și de ce nu, prăbușindu-se sub ochii noștri. Județul Bistrița-Năsăud pierde de la o zi la alta monumente care ar putea fi incluse în circuite turistice sau în evenimente care să susțină turismul cultural”, spune deputatul USR Cristina Iurișniți

”Potrivit răspunsului primit de biroul nostru parlamentar de la Direcția Județeană pentru Cultură Bistrița-Năsăud, la solicitarea pe care am adresat-o privind situația clădirilor de patrimoniu din județ, pe lista clădirilor aflate în stare avansată de degradare se află nu mai puțin de 17 monumente istorice, în stare de colaps și precolaps”, se arată într-un comunicat:


”Dintre acestea, opt sunt în proprietate/administrare publică/privată a unor instituții publice: Ruinele Cetății Ciceului (în administrarea Consiliului Local Ciceu Mihăiești, există documentație, nu există finanțare), Castelul Teleki din Comlod (în administrarea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, fără documentație pentru intervenții), Ansamblul Bisericii Evanghelice din Jelna (în administrarea Complexului Muzeal Județean, sunt în curs de execuție lucrări de conservare), Castelul Teleki din Posmuș (în administrarea Consiliului Județean, cu documentație pentru intervenție de conservare, va fi reabilitat cu fonduri europene), Vila 1 din Sângeorz Băi (în administrarea Consiliului Local Sângeorz-Băi, există documentație), Biserica Evanghelică din Șieu Măgheruș (în administrarea Primăriei Șieu Măgheruș, documentație în curs de elaborare), Ansamblul Castelului Banffy din Urmeniș (în administrarea Consiliului Local Urmeniș, fără documentație pentru intervenție) și Casa Scriitorilor din Rodna (fără documentație pentru intervenție, aflată în administrarea Ministerului Culturii).

Alte nouă clădiri de patrimoniu din județ, aflate în aceeași stare de colaps și precolaps, sunt în proprietatea unor persoane fizice și juridice de drept privat: Ansamblul Bisericii Evanghelice din Corvinești, Castelul Torma din Cristeștii Ciceului, Casă din sec. al XIX-lea în comuna Budacu de Jos, Bisericile din lemn cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din satul Dobricel, respectiv din Strugureni, Biserica din lemn cu hramul Sf. Dimitrie din Șieu Sfântu, Castelul Banffy din Urmeniș și Ansamblul Bisericii Evanghelice din Vermeș, comuna Lechința”.

Cristina Iurișniți spune că ”aceste edificii de patrimoniu ar putea fi incluse într-un circuit al turismului cultural, dacă la intrarea în județ ar apărea, spre exemplu pe o hartă a monumentelor de interes public și dacă în prealabil o campanie de salvare din ruină ar mobiliza toate energiile și acțiunile factorilor de decizie, așa cum se întâmplă în țările civilizate europene, unde diferența o face și felul în care este promovat patrimoniul cultural, arhitectural și istoric”.

8 comentarii

  • Asa cum este starea MEDIULUI asa este si starea monumentelor. Nepasare generalizata prin care se vede clar ca administratia romaneasca este incapabila sa isi pastreze si ceea ce a capatat gratis. Pe primul loc este hotia, si cumetria. Fiti siguri ca daca era ceva bun de vanzare ca si fier vechi, daca era vreo resursa naturala era pe loc vanduta sau impartita de clanurile mafiote din partide. Avand in vedere ca aceste constructii vin de la unguri si din istoria medievala nu intereseaza prea tare profitul. Statul hraparet nu are grija de monumente si de romani. Pacat ca aceste frumuseti sunt in aceasta tara si se distrug pana la disparitie. Avem un guvern blestemat la mai toate capitolele. In schimb afacerile din DELTA DUNARII si terenurile cu plaje din Constanta merg ca unse. Doar o coalitie a Europei ne mai poate salva de mafia romaneasca.

  • Printre cele nouă clădiri de patrimoniu din județ, ”aflate în aceeași stare de colaps sau precolaps”, care sunt cel puțin zece, cu cel al Școlii Germane din Dorolea, aparținând proprietății Bisericii Evanghelice CA, cu sediul în Sibiu, și poate mai sunt și altele care au fost uitate din lista care cuprinde răspunsul dat de către Direcția Județeană pentru Cultură Bistrița-Năsăud la interpelarea Biroului Parlamentar al USR. Obiectivul din Dorolea este cuprins între obiectivele turistice, deoarece de trei ani de zile de când locuiesc în această localitate, am văzut de foarte multe ori că, a fost chiar fotografiată de către turiști, mai ales străini, dar nu numai, deoarece localitatea figurează ca Sit Patrimonial Cultural Istoric al județului. Am mai amintit și eu de câteva ori despre acest obiectiv în comentariile la articolele apărute în presa electronică județeană, mai ales cu privire la posibilitatea de schimbare a prevederilor legislative cu privire la obținerea finanțării lucrărilor de reabilitare și întreținere a clădirii vechi a Gimnaziului German aparținând Colegiului Național Liviu Rebreanu din Bistrița.

  • Sa stiti ca in cea mai crunta perioada a comunismului, in perioada de instaurare a lui, au existat si oameni integri, care nu erau membri de partid si care faceau tot posibilul pentru aflarea adevarului. Nu mai zic ca era numai pe meritocratie, pe comunistii anilor 50-60 nu ii interesa altceva decat meritocratia. Avem un exemplu de prim-procuror din acei ani, chiar de la noi din judet, care a fost selectat pe baza meritelor sale, fiind doctor in drept international, dar si pentru faptul ca dorea numai aflarea adevarului, la fel ca fiul sau, care il mosteneste destul de mult. Daca va interesati, veti afla ca era chiar impotriva comunistilor si chiar se temeau de el. Eu zic ca ar merita o statuie.

  • Propun o statuie ridicata in „cinstea lui AlanDala.
    Statuia sa reprezinte o limba lipita de un cur.
    Limba lui AlanDala.

  • Consiliul Judetean a auzit de „fonduri europene” care sunt bani Gratis ?!? Sau sunt incapabili de citit si actionat…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS