Peste 100 de borne pentru Via Transilvanica, gata de montare. Ce simboluri au fost încrustate în piatră

Holistic

(FOTO) Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, în colaborare cu Asociația Tășuleasa Social și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași – Facultatea de Arte Vizuale și Design, Specializarea Sculptură, a organizat în perioada 2-12 august, în campusul Tășuleasa Social, Tabăra de sculptură Via Transilvanica.

 

Peste 100 de borne pentru traseul din Bistrița-Năsăud al ”drumului care unește” au fost sculptate cu măiestrie de zece studenți la Arte: Radu Vlăduţ-Costin, Boitan Andrei-Ştefan, Macsiniuc Cătălin-Gabriel, Savin Mihai-Aureliu, Ivan Ivanov, Burlacu Alexandru, Asaftei Alexandra-Nicoleta, Ţugui Iulian-Eusebiu, Grădinaru Iuliana-Gabriela, Mocanu Ionuţ Marian.

La finalul taberei, a avut loc prezentarea sculpturilor.

”Ideea unei astfel de tabere a venit ca o prezentare simbolică a valorilor tradiționale și spirituale ale județului nostru și s-a dovedit necesară cu atât mai mult cu cât încercăm să stârnim un interes major în ideea de promovare, păstrare și transmitere a valorilor culturale și spirituale identitare, legând astfel simboluri istorice și tradiții, încrustate în piatră rămânând astfel mărturii perene vizuale și, de ce nu, provocări în a le înțelege, citi, descoperi și decripta. În acest context, cei 10 studenți participanti și-au dovedit și exprimat în aceste zile creativitatea în diferite compoziții plastice printr-o exprimare metamorfozată am putea spune, surprinzând astfel caracterul poveștii inedite Via Transilvanica”, a precizat Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.

”Zece artiști au făcut în zece zile ceea ce, sperăm noi, va face din Via Transilvanica un proiect care să însemne ceva pentru sute de ani de acum încolo! Fiecare sculptor și-a găsit inspirația în locul și printre oamenii în care s-a aflat. Cel mai important, uitându-ne acum la rezultatul muncii lor, se pare că au scris povești în andezit, una din cele mai rezistente pietre, pe care noi am ales-o ca material de construcție al bornelor de marcaj. Vrem să credem că o astfel de bornă sculptată poate să însemne un moment de răgaz pentru un călător obosit, care la un moment dat se poate opri și admira ceea ce au făcut niște sculptori ieșeni acum 10, 20… 100 de ani!”, a menționat Asociația Tășuleasa Social.

”Un pas mic pentru Tășuleasa, unul mare pentru Via Transilvanica și pentru România: cele 135 de borne de pe raza județului Bistrița-Năsăud au fost sculptate și sunt gata de montare! Într-o atmosferă de poveste pe Dealul de la Tășu, cei 10 artiști ai Universității Naționale de Arte “George Enescu” din Iași și minunata echipă de la Tășuleasa Social ne-au arătat cât de frumoase sunt bornele care vor înfrumuseța drumul Via Transilvanica în județul nostru. Sincer, Via Transilvanica este cel mai important proiect de unire a tuturor provinciilor istorice din România și mă bucur tare mult că am fost cooptat de Tășuleasa Social în echipa lor de voluntari. Felicitări Alin Ușeriu, Tibi Ușeriu și tuturor celor care sunt alături de acest proiect!”, a postat pe Facebook președintele CJ Radu Moldovan.

 

În 21 iulie au fost amplasate primele două borne kilometrice pe Via Transilvanica, ”drumul care unește” și străbate județul Bistrița-Năsăud, pe 133 km, prin zece comune.

Via Transilvanica va fi realizat pe modelul ”El Camino”, cu un traseu de 950 km care străbate zece județe. În Bistrița-Năsăud, traseul va avea peste 130 km și va trece prin următoarele comune: Monor, Șieuț, Șieu, Mărișelu, Dumitrița, Cetate, Livezile, Bistrița Bârgăului, Tiha Bârgăului și Lunca Ilvei.

Traseul național are ca punct de plecare Drobeta Turnu Severin (Podul lui Apolodor din Damasc) și se va desfășura pe următoarele trasee: Cerna (Dunăre-Munții Cernei), Terra Daco Romana (Orăștie-Ulpia Traiana Sarmisegetusa), Valea Mureșului (Orăștie-Copșa Mică), Terra Saxonia (Copșa Mică-Deia), Terra Siculorum (Deia-Sovata), Călimani (Sovata-Tihuța) și Bucovina (Tihuța-Putna), însumând astfel un număr de 950 km, pe raza a 10 județe (Mehedinți, Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Harghita, Mureș, Bistrița-Năsăud și Suceava). Acest traseu tematic va promova natura, istoria și multiculturalitatea prin zonele pitorești, monumentele istorice unice în lume, peisajele deosebite, tradiții și obiceiuri locale.

În 12 iunie, Asociația Tășuleasa Social a lansat la Alba Iulia proiectul ”Via Transilvanica – Drumul care unește”. Întrucât nu există în România un circuit care să poată fi parcurs altfel decât cu mașina, Tășuleasa Social și-a propus, în Anul Centenarului, având ca sursă de inspirație potecile de pelerinaj din Spania și cele de anduranţă din Statele Unite sau India, să înceapă amenajarea unui astfel de drum care să pornească de la Drobeta Turnu Severin – unde a intrat pentru prima dată în ţară Regele Carol – să străbată toată Transilvania și să ajungă la Putna, unde se odihnește Ștefan cel Mare. Vor fi montate borne din kilometru în kilometru. Fiind un drum public, acesta va putea fi parcurs de persoanele iubitoare de drumeţii, natură, sport, doritoare să îl străbată în totalitate sau parţial. Drumul urmează să fie marcat cu elemente de identificare specifice, din materiale durabile, care să permită buna orientare a călătorului pe parcurs. Mai multe detalii despre proiect, pe viatransilvanica.com.

Foto: Complexul Muzeal BN, Facebook Radu Moldovan

Eugen Gheorghe

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads

Comentarii

 1. Introdu numele tău aici

  Așa e, pentru burtoșii care nu ies din casă decât strictul necesar, care nu se pot deplasa decât cu mașina, pentru care o plimbare la Observatorul din Codrișor reprezintă o aventură extremă, din punctul lor de vedere este o cheltuială inutilă. Pentru ei o investiție bună ar fi deschiderea unei shaormerii la fiecare colț de stradă.

  (0)
  • Ala bala

   Vorbeati prostii romanule. Ne cunostem cumva sa de shaormerie de pomenesti de shaorma??? Aceste borne vor fi puse si abandonate iar pe ele vor aparea tot felul de mesaje de prost gust. Vorbeste doar in numele tau, nu face referire la altii. Nu-ti vezi barna din ochi????

   (0)
  • Introdu numele tău aici

   Nu ne cunoaștem, nu am prieteni agramați, și nici prieteni care nu pot înțelege un text simplu. N-am făcut nicăieri referiri la persoana domniei tale. De unde știi tu ce se va întâmpla în viitor cu aceste borne? Ai un glob de cristal?

   (0)
 2. Lucretiu Pătrășcan

  Păcat ca Alin si Tibi au căzut in capcana asta, nu stiu ce-o să zică Ștefan când veti ajunge la Putna că prima bornă e amplasată la Turnu Severin locul pe unde a intrat primul Hohenzolen iar mai târziu regele Mihai semnează pactul cu Rusii ptr.cedarea Basarabiei si Bucovinei de nord.

  (0)
  • Jdanov

   Stefan probabil o să îi spună ,ca şi Jdanov la Pătrăşcan :
   Rău ai făcut pentru că ne-ai încurcat socotelile !

   (0)
 3. Marius Nicolae Pop

  Pt. Lucretiu Patrascan(probabil ,fost tablagiu) : Nu iti este rusine sa dezinformezi, agramatule! Citeste Istorie, nu pe Roller!

  (0)
  • Introdu numele tău aici

   Comentariul de mai sus nu îmi aparține, cineva inteligent s-a gândit să posteze o inepție cu un nick asemănător cu cel folosit momentan de mine.

   (0)
 4. Lucretiu Pătrășcanul

  Hei domnu dentist(probabil medic stomatolog )mai lasa-ne cu regele tau in pace, am văzut la toate evenimentele legate de rege max.10 participanti toti buni ptr.Antipa. In rest ce sa mai zic,o multime de domenii retrocedate pe nedrept,un maresal vândut rusilor,samd. Meritul „casei regale”

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.