1.300.000 de lei de la bugetul local pentru bisericile din Bistrița

Holistic

Municipalitatea oferă sprijin financiar de la bugetul local pe 2018 pentru unităţile de cult care aparţin cultelor religioase recunoscute din România, proiectul fiind pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Bistrița din 19 iulie.

Conform legii, ”de la bugetele locale se pot aloca fonduri pentru completarea fondurilor proprii necesare pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de cult fără venituri sau cu venituri reduse, pentru construirea ori repararea lăcaşurilor de cult şi pentru conservarea şi întreţinerea bunurilor aparţinând cultelor şi care fac parte din patrimoniul cultural naţional mobil, pentru amenajarea şi întreţinerea muzeelor cultural-religioase, pentru construirea şi repararea sediilor administrative ale eparhiilor sau ale centrelor de cult, a sediilor unităţilor de învăţământ teologic proprietate a cultelor recunoscute, pentru construirea, amenajarea şi repararea clădirilor având destinaţia de aşezăminte de asistenţă socială şi medicală ale unităţilor de cult, precum şi pentru activităţile de asistenţă socială şi medicală susţinute de acestea”.

Suma totală alocată este 1.300.000 lei, împărțită astfel:

Protopopiatul Ortodox Român, Piața Unirii – 1.000.000 de lei pentru lucrările de conservare-restaurare a Bisericii de la Coroana, cel mai vechi monument istoric din Bistrița

Comunitatea Evreilor – Cultul Mozaic, str. Gen. Grigore Bălan – 50.000 de lei pentru continuarea lucrărilor de construire anexă la Sinagogă

Biserica Greco-Catolică ”Buna Vestire” de pe str. Gării – 50.000 de lei pentru încălzire termică

Biserica Creștină Baptistă ”Emanuel”, str. Grigore Pletosu – 50.000 de lei pentru reparații la acoperiș, reparații interioare

Parohia Ortodoxă ”Buna Vestire” de pe str. Ghinzii – 45.000 de lei pentru lucrări de construcție la biserica nouă (zidărie)

Parohia Ortodoxă ”Sf. Împărați Constantin și Elena” din Viișoara – 30.000 de lei pentru încălzire termică

Parohia Ortodoxă ”Sf. Ioan Botezătorul” de pe str. Mărășești – 25.000 lei pentru continuarea lucrărilor la biserică (învelitoare, acoperiș din lemn, clopote, cruci)

Parohia Ortodoxă ”Sf. Gheorghe” de pe Calea Moldovei – 20.000 de lei pentru continuarea lucrărilor la biserică (finisaje interioare și exterioare)

Biserica Evanghelică Lutherană de pe str. N. Bălcescu – 20.000 de lei pentru lucrări de reparații

Paroxia Ortodoxă ”Tuturor Sfinților” din Subcetate – 10.000 de lei pentru lucrări la biserică (finisaje interioare, pictură, catapeteasmă, etc.).

Eugen Gheorghe

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads

Comentarii

 1. Nea Ion

  Asa dragilor asa,doar se apropie alegerile ,cati mai multi bani la poape si la pastori ca oile merg cum le mana ciobanul (nu chiar toate,in general steoapile ,oarbele si surdele).A era sa uit MUSAI ideea sa fie de la vicele Mniculai ,iar cand zice popa multam fain in biserica sa fie prezent.
  PAREREA MEA!

  (0)
 2. Nero

  E al 3 an când biserica coroana- fosta greco catolica- primește de la primărie 1 milion lei( 10 miliarde vechi). Totuși în 3 ani, 3 milioane lei ,adică peste o jumătate de milion de euro. Nu e cam mult tovarășilor? Pentru o schimbare de acoperiș și o fațadă exterioara? Extrem de mult. Cam largi buzunarele lui popa Vidican și popa Feier.

  (0)
 3. Barbarosa

  In aceste stuatii, care prind tot mai mult contur, care este efortul popii, munca lui,…….daca vin banii pe tava de la Primarie & CJ?

  (0)
 4. Biserica furata

  Biserica de la coroana a fost si ramane o biserica catolica… A fost romano catolica si greco catolica pana in ’48 cand la ordinul bocancului moscovei si executarea ordinului de desfintare a bisericii greco catolice de catre statul comunist si cu implicarea directa a bisericii ortodoxe prin iustinian marina si a lui nicolae balan, episcopi de propaganda sovietica. Dupa 40 de ani de comunism in loc sa se retrocedeze biserica, statul si biserica ortodoxa o mai „fura” pentru a doua a oara, iar in urma acestei maretii isi dau medalii in biserica furata. Asta inseamna dreptul la proprietate in aceasta tara inca comunista.

  (0)
 5. Anti biserica

  Popa feier ii canta in struna lui cretu, ca ni ce bani faini o primit. Baga predici si acatiste pentru alegeri. Traiasca BOR!

  (0)
 6. CC

  Unde sunt muzeele de știință, unde sunt cluburile educative, unde sunt observatoarele astronomice, activitățile de biologie și cunoaștere a naturii(că tot au murit intoxicați de ciuperci câțiva oameni), aeromodele, electronică, robotică etc.
  Lăsăm privații să se ocupă în loc să fie invers.
  Religia să fie privată și educația publică.
  Marea probleme structurală bugetară.

  (0)
 7. Calistrat Hogas

  SPAGA data prin HCL!!!
  De ce nu dau bani SRL-urilor care vor sa-si faca sedii de firme???
  eU STIU UN POPA CARE DUPA boboteza si-a cumparAt DASTER!!!!!
  Cum p…la mea nu le ajung banii din donatii pentru intertinere si pentru biserici noi???
  FACI BISERICA NOUA INTR-UN CARTIER DACA AI DONATII….nu sa primesti de la bugetul local…
  EU nu locuiesc in bistrita si pentru locatia care platesc impozit anual de 5000 lei plaus alte taxe din tva,……..NU AM DRUM ASFALTAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  (0)
 8. Aliii

  Buna intrebare Adi? Dar eu mai adresez o intrebare primarului obtuz Permanent (sper ca nu), adica cret. Pentru SPORT cati bani ati dat ma impotentilor din primarie??? Cati? Va spun eu… 0(zero). Dati ma la biserici. Nu avem nevoie de spitale. Nuuu. Biserici, asta avem nevoie. Sa fure umflatii aia de popi.

  (0)
 9. anemarie

  SCOLILE , GRADINITELE ,LOCATIILE SOCIALE ….eventual un camin de batrani care nu au venituri foarte mari ……sa dati la cei care nu au , nu la cei care au pana peste poate !!!!!!…..CE ziceti de renovarea Liceului de renume Liviu Rebreanu ….PICA TENCUIALA …incercati sa faceti un compromis (clar ca nu plitic ) si investiti si aici ceva ……e vorba de VIITORUL NOSTRU !!!!

  (0)
 10. Un Madular

  Traim intr-o societate bolnava, fara valori morale, modele, constiinta, unde banii si interesu personal primeaza.
  In biserica la predica se sustine, sus si tare:
  ”Biserica sunteti dumneavoastra, oamenii”.
  In momentul in care sunt relatate, prezentate astfel de situatii concrete:
  ”Biserica este din nou atacata”
  Ce sa intelegem, cine este biserica si cine este atacat?
  Nimeni nu ataca Biserica, Ortodoxia, Credinta.
  Dar oamenii vad Fapte, Practici, Atitudine, Bunastare,

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.