Ziua în care puterea e la noi

Merigo

Campania care tocmai s-a încheiat a fost una normală, în opinia mea. Partidele politice au cules ce au semănat, unele chiar din 1990 încoace, însă, de data aceasta, oamenii au ascultat pe cine au dorit, au citit dacă au vrut pliante şi programe sau pur şi simplu le-au aruncat la gunoi. Nu i-a mai putut împinge nimeni ca pe o turmă la concerte electorale penibile în care se făceau glume proaste şi urlau nişte apucaţi ce se dădeau artişti şi nici nu i-a mai păcălit nimeni cu găleţi goale.

Strânşi cu uşa de o lege care şi-au făcut-o singuri şi care nu le permite să împartă nici măcar un capăt de aţă cu caracter de suvenir electoral, politicienii au dat din gură până li s-au atrofiat muşchii feţei şi au bătut uliţele satelor până li s-au umflat picioarele. Sper că măcar acum, în ceasul al 12-lea, pe unii i-a prins ruşinea că nu au făcut nimic să scoată lumea din noroi, întuneric şi frig. În ultimii patru ani cel puţin, pe niciunul nu l-am văzut să iasă în faţă şi să îşi critice partidul care lua decizii aberante la nivel naţional constând în masterplanuri şi strategii care excludeau judeţul Bistriţa-Năsăud din foarte multe ecuaţii care ne-ar fi putut aduce mai devreme în normalitatea civilizaţiei. S-au dat loviţi de câte ori guvernele lor ne-au oropsit. Dacă săptămânal i-am văzut prin sedii de partide lăudându-se cu nu ştiu ce interpelare penibilă, în astfel de momente nu-i găseai nici cu poliţia. La fel au făcut când partidul i-a pus să voteze împotriva trimiterii în judecată a corupţilor. I-au pus, cu bilele lor, la adăpostul legii, în loc să ajute la curăţarea Parlamentului şi a ţării de paraziţi nesimţiţi. Au făcut lucrurile acestea de atâtea numai în ultimul mandat ori încât le-am şi pierdut şirul.

În ultima lună, cea de campanie, unii s-au lăudat că ei nu au mai făcut politică, iar asta ar fi în opinia lor o mare virtute. E ca şi cum unul nu a făcut armata, dar mâine îl facem general şi mergem să câştigăm cu el o bătălie şi chiar războiul. Cât de naivi să fim să credem că e posibil aşa ceva? Alţii au tăcut mâlc fiindcă ei au tot făcut politică de nu ştiu câţi ani, dar nici asta nu înseamnă că ar fi vreun păcat capital. Bistriţa-Năsăud a dat ţării chiar şi miniştri, unii buni, care au schimbat radical lucrurile şi au pus capăt jafurilor. Ar fi profund nedrept să nu le recunoaştem meritele. A existat şi grupul vesel al celor care au pretins că ei au făcut politică, dar altfel decât ceilalţi. Ce-o fi însemnând „altfel” într-o ţară în care nu e partid fără vreun dinozaur care s-a mai perindat pe la alte trei numai Dumnezeu ştie. Ei au fost cei mai caraghioşi, în opinia mea.

Aşadar, vine ziua alegerilor, iar poporul, cu sau fără voia lui, plăteşte factura clasei politice obsedată de cuvântul „special”. În traducere liberă, asta înseamnă privilegii doar pentru ea, începând de la tot felul de gratuităţi – telefoane şi tablete cu abonamente moca de la Parlament, cabinetele parlamentare plătite cu bani publici, maşini de serviciu, zboruri gratuite cu avionul – până la salarii şi pensii nemeritate. Toţi cei pe care i-am trimis de-a lungul scurtei noastre democraţii în Parlament, deşi nu ne amintim nici cine au fost şi nici ce au făcut, vor trăi boiereşte până la sfârşitul vieţii. Într-o proporţie covârşitoare, noi nu ne-am ales cu nimic de pe urma preumblării lor la Bucureşti, ei, în schimb, da.  Cei mai mulţi au ridicat mâinile ca roboţii când le-a tras cu ochiul şeful de grup fără să aibă cea mai mică idee ce au votat, au încălcit lucrurile timp de 27 de ani de nu le mai poate descâlci nimeni, au făcut legi inutile, au schimbat legile bune cu altele rele. Au fost nişte simpli executanţi într-un mecanism destructiv pentru România. Mulţi dintre ei ne-au batjocorit ca nişte domni fanarioţi cărora nu le-a păsat o secundă de noi. După patru ani de mandat, chir şi cel mai pârlit şi-a cumpărat o casă, o maşină, şi-a „rezolvat” nevasta şi copiii, are conturile burduşite şi la activ nişte deplasări prin toată lumea pe banii noştri. Asta pentru că a făcut parte din nu ştiu ce grup de prietenie româno-ce-o fi fost, a mers la Bruxelles cum mergem noi la Kaufland – că doar se poate dacă eşti şmecher şi ai umblat în campanie pentru europarlamentari – şi a încasat diurne cât salariul pentru că s-a aşezat la o masă şi s-a prefăcut interesat de ce se vorbeşte acolo. Singura muncă pe care au prestat-o unii dintre ei a fost postatul pe Facebook. S-au fotografiat în pielea goală, la costum, în ţinută de „lucru”, la masă, în maşină, pe drum, pe lângă drum, după care au rămas conectaţi cu orele să vadă cine le dă Like. Au muncit oamenii de s-au rupt. Cum naiba să nu-i votăm?

Dincolo de orice ironie, foarte puţini dintre vechii noştri aleşi care ne cer iar votul mâine au ce deconta în contul binelui public pe care îl tot invocă pentru ca să mai ajungă încă o dată la borcanul cu miere pentru că altfel ar trebui să muncească pentru fiecare leu şi să se caute bine prin buzunare când vine ziua de plătit facturi. Specia de oameni politici fără nicio profesie vă rog din tot sufletul să nu o votaţi. Le facem astfel, cadoul suprem: îi trezim la realitate!

Din păcate însă, la fel cum o maşină nu poate circula încă fără şofer, şi o ţară are nevoie să fie condusă. Dacă toţi oamenii de calitate, bine pregătiţi, cu conştiinţă şi incoruptibili au plecat să-şi caute un rost în lumea largă, nu ne rămâne decât să-i votăm pe cei care au rămas aici şi care vor să candideze fiindcă altfel ajungem cu maşina în şanţ şi riscăm chiar să murim.

Nu voi îndemna pe nimeni să meargă la vot şi nici să nu meargă. Să facă fiecare ce îi dictează conştiinţa, dar să fie foarte atent ca respectiva conştiinţă să nu fie nici primarul, nici preotul, nici pădurarul. Fiindcă votul e secret şi puterea e la noi, nu la ei. Daţi cu toţi de pământ dacă asta vreţi, dar nu uitaţi că votul la mişto sau statul acasă nu îi doare absolut deloc, iar asta nu va face ca de mâine să ne fie mai bine.

Cristiana Sabău

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads

Comentarii

 1. Analistul

  Foarte puțini candidați au o pregătire profesională care să le dea speranța că ar putea accede la un fotoliu de parlamentar. Cei mai mulți profită de lacunele unor legi prost făcute,în așa fel încât să-i poți ascunde în spatele unor sigle. Cam aceasta este trista realitate la care asistăm acum. Marionete ale Mexicanului pe de o parte și slugoii perfecți ai Chelnărului pe cealaltă parte. Personal cred că aceste două mari partide care domină scena politică din România au fiecare câte un candidat care merită să ocupe un loc în Parlament. Mâine trebuie doar să-i identificați pe aceștia.

  (67)
 2. Balan Marius- ingrijitor al STATULUI.

  Doamna CRISTIANA SABAU; sunt total de acord cu descrierea facuta de D-vs. privind campania. Totusi va intreb ; cum vi s-au parut VERZII din Bistrita care la randul lor au candidati pt. Parlament ?

  (-1)
  • Nu voi face referiri punctuale la nimeni nici în comentarii, aşa cum nu am făcut-o nici în text. Fiecare om care v-a urmărit campania are dreptul să-şi formeze ce opinie vrea. Dacă nu v-a urmărit, înseamnă că nu l-a interesat.

   (13)
  • verdet

   dl BALAN MARIUS SUCCES va doresc la VERZI.sA NU UITATI satul bunicilor.Ajutati edilul din satul bunicilor si pe viitor, pentru binele comunei si a locuitorilor.Nu are nici in prezent permis poate-i oferiti unul de pescar si un vice ce nu-i maghiar.

   (4)
  • Nea. Ion

   Au fost superbi …..dar au lipsit cu desăvârșire,in schimb altii s-au văzut….si de râs s-au făcut.
   PĂREREA MEA!

   (1)
 3. Ion nică

  O să avem aleşii care ne reprezintă. E un truism, ei nu pot fi mai buni decât alegătorii din rândul cărora provin.
  Trebuie să recunoaştem, să nu ne ferim s-o spunem, că atâta prostime ca în ziua de azi, care judecă numai cu maţul gros, n-a fost niciodată în România.
  Analfabetism funcţional, impotenţă mentală, lipsă de responsabilitate, atrofierea funcţiei creierului, toate sunt prezente la o bună parte din populaţie, pusă în fund de Las fierbinţi, manele, etno şi vine Voida pe la ei !
  Ce să aşteptăm, va ieşi prea bine după cât de prost om vota.
  Şi apoi, nu poţi alege decât din cei care candidează, care, în bună parte, sunt la fel.
  Asta ni-e destinul !

  (38)
 4. sam taranu

  Ne plangem ca avem aceleasi fete in politica sau oameni in prag de pensionare,normal cand intra cineva tanar destoinic hotarat sa schimbe ceva noi il catalogam ca si pe toti ceilalti politicieni,si poate avem dreptate, dar oare cum sa schimbam aceste mari entitati daca nu cu altii care vor sa faca ceva sau doar sa se vada undeva.Din pacate nu am vazut un tanar real pregatit si cu dorinta de schimbare in bine a populatiei,dorinta de schimbare in bine doar de sine. Oameni tineri capabili cu studii nu intra in politica sa-si terfeleasca numele, se pot realiza si pe forta proprii nu doar promovati de partide care-i fac sa minta sa promita si sa n u realizeze.Politica este o mare…….politica!

  (2)
 5. Rebrişoreanul

  Verzii matale au fost grozavi am remarcat şi o tentă maronie în prestaţia lor completând din plin cromatica ofertelor electorale. Speranţa voastră mai pluteşte până mâine seara, după care…

  (-3)
  • Adrian C.

   Ce se întâmplă cu românii?
   Chiar nu le pasă de natură, de schimbările climatice şi de mediul inconjurator ?
   Nu le pasă de siguranța alimentelor, de poluare, defrişări, de biodiversitate sau de condițiile in care trăiesc animalele ?
   NU ESTE NORMAL ca Partidul Verde să fie atât de mic !
   @domnul Marius Bălan, nu credeți că ar fi bine ca Verzii să se alieze sau chiar să fuzioneze cu alte partide pentru a creşte?
   V-aş sugera un nou partid Uniunea Verde Romania.

   (7)
  • Walter Born

   @Rebrisoreanul Mersi de interventie! Dar se pare „maroniu” nu deranjeaza la verzii. Ei sa vad pe partea dreapta indiferent daca verdele traditional este mai pe stinga.
   @Adrian C
   Nu va deranjeaza maroniu? Pacat, am avut si eu ceva sperante cu USR pana am citit ca vor semna probabil si ei la Coalitie pentru Familie dus de nas de biserici. Deci si aici exista o tendinta de populism.

   (-8)
  • Marcel

   @Adrian C Probabil ca sunteti mai nou in oras. Domnul MB candidat la nu stiu ce functie parlamentara, lucreaza de mult la concretizarea unor alinante. A inceput, cei drept cu unele mai maronii, pe plan local. De un an de zile insa actioneaza hotarat pentru ca ecologistii sa se alieze si sa fuzioneze. Primul pas la a fost acela de a se infiltra impreuna cu inca 4 prieteni (pe care in momentele de euforie ii prezinta ca fiind 400) in partidul verde. Urmeaza, dupa alegeri sa preia conducerea la Bucuresti si sa concretizeze fuziunea ecologistilor aducandu-i pe toti sub semnul bradului.

   (2)
  • Adrian C.

   @Walter Born
   Nu ştiu cu cine ar trebui să fuzioneze sau să se asocieze Partidul Verde, însă ceva trebuie făcut. E nevoie de ei in Parlament şi le va fi greu să obțină 5% din voturi.
   De obicei Verzii din Danemarca fac parte dintr-o alianță de partide din care mai fac parte: Partidul Comunist, Partidul Socialist, deci sunt aliați cu unele partide situate mai la stânga decât Socialdemocrații.
   Partidul Verde ar putea de exemplu colabora cu Alianța Noastră România.

   (1)
 6. Balan Marius- ingrijitor al STATULUI.

  Stimate D-le ADRIAN C ; aveti perfecta dreptate. Imi doresc mai mult ca niciodata sa se intample asta pana in 2020. Astazi este prea tarziu. La prima intalnire a VERZILOR de la Bucuresti dupa alegeri am sa-i scutur pe colegii mei in stilul caracteristic. O sa le spun verde-n fata ca daca nu isi aduna fortele, eu unul nu le mai organizez nimic local. Impreuna cu celelalte filiale vom marsa pe o alianta VERDE a tuturor si chiar pe o ampla COALITIE al partidelor mici de CENTRU si CENTRU- DREAPTA. Sigur ca prioritar este ca toti actorii, si in special ONG-urile de MEDIU sa isi doreasca asta. Daca nu o fac vor fierbe in suc propriu pana la a doua venire. Multumesc pt. sfaturi ! SARBATORI FERICITE !

  (6)
  • MARCEL DIN STRAINATATE

   Dl. BALAN MARIUS am vazutt un coment mai sus referitor la satul bunicilor .Incercati pe viitor sa faceti acolo un partid verde,dar unul singur pentru a fi util comunei , pentru a fi puternic si cautat.Sinteti multi acolo care va pricepeti la politica ,incercati sa aveti un numitor comun.Satul bunicilor este foarte frumos cu riuri,dealuri ,paduri oameni frumosi si harnici.Un parc,un stadion pentru care multi va invidiaza si altele si altele……Ce spuneti dl MARIUS BALAN?SARBATORI FERICITE SA AVETI TOTI DEACOLO SI DIN ROMANIA INTREAGA!

   (6)
 7. Made in Romania

  Din păcate pentru ecologiștii din România, PER-ul a distrus complet credibilitatea mișcării ecologiste. Afilierea lor (vizibilă) ca satelit PSD a dus la lipsa șanselor de a avea un partid eco în Parlament. Eforturile verzilor sunt… simpatice dar vor rămâne la acest stadiu

  (-3)
 8. I. Alexa

  Un simplu cetăţean, care a trudit la muncă de jos, care îşi iubeşte, în felul lui, ţară şi familia, a mers la vot întotdeauna de la 1990 încoace. De ce? Cu speranţa că va fi mai bine! Anii au trecut cu tot felul de guverne şi partide care însă NU au rezolvat după 27 de ani problemele esenţiale ale României! Guvernăm prost ţara, interesele aleşilor sunt înaintea celor mulţi, corupţia a cuprins întreaga societate românească, avem mulţi şomeri, firmele sunt împovărate cu taxe excesive, cheltuim aiurea banul public, avem o legislaţie stufoasă şi încâlcită cu tot felul de chichiţe care îi ajută pe avocaţi, nu avem încă localităţi şi drumuri europene, lipseşte INFRASTRUCTURA economiei, avem şcoli şi facultăţi din care ies tineri fără să îşi găsească un loc de muncă, nu ştim exact durerile şi necazurile celor de la talpa tării, în instituţiile publice mişună nestingherit, cu salarii mari, cu acoperire politică sau de rudenie, tot felul de inşi neprofesionişti, mergem la spital şi ne îmbolnăvim mai rău, susţinem mulţi asistaţi sociali care stau mai mult în bodegă, nu ne permitem în majoritate să mergem o dată pe lună la restaurant sau o dată pe an în concediu în ţară, avem salarii şi pensii de mizerie, trăim NUMAI să ne plătim utilităţile şi să mâncăm prost, suntem, după bulgari, cei mai săraci cetăţeni din UE!… Da, Acesta este TABLOUL REAL, economic şi social al ţării şi înaintea Alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016! Ce să facem mâine? Să mergem din nou la vot, să alegem conştient aleşii în care speram să schimbe ţara! Bineînţeles, că vom risca din nou…

  (26)
 9. Balan Marius- ingrijitor al STATULUI.

  Pt. D-nul MARCEL. Ma bucur ca din strainatate va ganditi la satul SIRIOARA. Acolo am radacini de peste un secol si jumatate. Ambele familii a mamei si a tatalui de acolo se trag. Am deja cativa membrii verzi de acolo si din imprejurimi. Si eu va doresc tot binele din lume. SARBATORI FERICITE !

  (2)
 10. garfield motanu puternic

  Se zice că VOTUL este arma democrației , o armă eficace prin care cetățenii aleg destinul țării. Așa o fi, în democrații stabile și integre , la noi nu cred că e cazul. Noi alegem de fiecare dată niște neică-nimeni, după chipul și asemănarea noastră. Un popor corupt ce poate să aleagă la conducerea țării , altceva decât politicieni corupți?
  Votăciune ușoară, tuturor!

  ps: ,, un popor ce își ignoră trecutul riscă să îl repete „- Confucius .

  (1)
 11. marcel

  Dl. Balan sinteti cel mai longeviv politician din zona ,aveti potential si stiu ca oameni din acel sat al bunicilor va respecta.Ce ziceti puneti umarul la construirea unui partid unic in satul bunicilor?Eu as prefera sa fie partid verde,pentru a fi dumneavoastra mindru de ce ati realizat.Daca sinteti deacord eu va ajut,chiar sponsorizez,ba chiar cunosc oameni de bine din acel sat si pot sa-i apropii de dumneavoastra. Oameni corecti si priceputi in administratie.Pacat sa nu faceti mai mult pentru satul bunicilor si pe plan politic.Sinteti de invidiat pentru ce aveti in acel sat.Cu mult respect acelasi care va stimeaza profesor MARCEL din strainatate.

  (-1)
 12. Cititor

  Nu e la noi puterea nici macar maine.E tot la ei.Ne amagim doar.Asa ne-am amagit mereu.Ne mai spunem oful ,dar degeaba .Ne racorim putin

  (1)
 13. Adrian C.

  Oamenii sunt egoişti !
  Votează cu un partid sau altul, în funcție de ce au de câştigat ei înşişi.
  Unii sunt oameni de afaceri şi votează cu un partid, alții au venituri mici şi votează cu alt partid.
  Unii sunt bugetari, alții muncesc în sectorul privat.
  Unii alegători sunt de la oraş, alții locuiesc la sat.
  Unii sunt studenți, alții sunt pensionari.
  Fiecare votează pentru ca să-i fie lui şi familiei lui bine.
  Unii îşi doresc un stat liberal, alții îşi doresc un stat social
  Nu există vot bun şi vot greşit, nu există alegători deştepți şi alegători proşti.
  Suntem diferiți şi votăm diferit !
  Cred că discuțiile pe care le-am purtat intre noi in campania electorala, sunt la fel de importante ca şi rezultatul alegerilor !
  Sunt sigur că am invățat ceva unii de la alții !

  (5)
  • Walter Born

   Totusi dnle Adrian C. asi vrea sa va cunosc personal. Sau ne cunostem deja? Cu mici exceptii sintem pe altceas unda si cred ca ar fi benefic sa schimbam idei si offline. Lafel ca si alti comentatori de pe situl asta.
   Cu mare distanta fata de alte ziare online, aici sub articole si editoriale gasesti cele mai inteligente si echilibrate pareri.
   Nu credeti ca ar fi pozibil sa stabilim o zi si o ora sa discutam offline cu toti?

   (1)
 14. raul adrian

  Da ,are dreptate dna Sabau ,ca astazi este singura zi in care oamenii (cred)ca detin puterea.este doar o iluzie.fiindca de maine…….revenim la normal.

  (0)
 15. raul adrian

  …….si mai spunea cineva demult ca :daca prin vot s-ar putea schimba ceva….nu ne-ar lasa nimeni sa votam. Voi votati ,ca ,,aveti puterea,,astazi.

  (0)
 16. Adrian C.

  Domnule Walter Born
  Nu ne cunoaştem personal.
  Eu am plecat in Danemarca, cam în aceeaşi perioadă, când ați venit dumneavoastră in România.
  Cred că suntem „pe aceeaşi undă” cum ziceți dumneavoastră, pentru că eu locuiesc de 17 ani într-o țară vecină cu Germania.
  Danemarca are legături culturale şi economice strânse cu nordul germaniei (Hamburg, Flensburg, Kiel). Felul în care gândesc, este rezultatul a 17 ani de viață intr-un stat social.
  Şi eu îmi doresc să vă cunosc personal, insă va fi destul de greu să stăm de vorbă offline, din cauza faptului că în marea majoritate a timpului nu sunt în Bistrița.
  Mă puteți găsi pe facebook aici:

  https://m.facebook.com/profile.php?id=1048274157&slog=24&seq=700687847&rk=0&st=user&fbtype=2048&refid=0&fref=search

  (2)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.