Actualitate

”Modelul Bistrița”. CCI vrea să se implice în susținerea învățământului profesional

”Legat de învățământul profesional, Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud are încheiat un protocol cu Inspectoratul Școlar Județean, în ideea de a controla noi – ei ne-au rugat, ne-au atribuit niște competențe nespecificate în lege. Ne luptăm pentru a fi incluși în lege vizavi de învățământ. Agentul economic să contribuie cu bani, să suporte o parte din cheltuielile de educație ale celui care se pregătește. La întâlnirea președinților Camerelor de Comerț de la Bistrița s-a discutat despre preluarea modelului colaborării pe care noi o avem cu ISJ și în alte județe, pentru că vrem efectiv să ne implicăm în ceea ce privește calitatea învățământului profesional. Comelf e implicată în această problemă a învățământului dual, are o colaborare foarte bună cu ”Grigore Moisil” vizavi de pregătirea tinerilor în meserii necesare Comelf. Această chestiune nu este deocamdată legiferată, s-a făcut pentru că efectiv are nevoie de forță de muncă. Comelf chiar plătește elevul în perioada de practică”, a declarat președintele CCI Bistrița-Năsăud, Vasile Bar.

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, spune că ar trebui preluat modelul german. ”Ne plângem de forța de muncă. Dacă nu știi să o fidelizezi, să o pregătești de la începutul liceului, e prea târziu să vorbești de postliceale, deja înseamnă că ești post 18 ani, ai pașaportul în buzunar și biletul la Blue Air. În Germania există acest trio, CCI, Ministerul Educației și angajator. Contează în fidelizarea forței de muncă, ai patru ani la dispoziție să-i oferi ceva, să-i promiți ceva, o garsonieră, o mașină de serviciu. Spre exemplu, Comelf și Rombat trebuie să vadă ce găsesc în comun ca profesii ca să poată împreună să susțină școala respectivă. Echipamentele pe care agențiie conomici le cumpără pentru practică trebuie să fie deductibile fiscal”.

”Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud a prezentat acordul de parteneriat încheiat cu Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud și implicarea în organizarea concursurilor pe meserii care vor avea loc în săptămâna meseriilor 2017. În vederea abordării temei privind învățământul dual au participat la întâlnire Ovidiu Frenț – prefectul Județului Bistrița-Năsăud, Deak Zoltan – inspector școlar general adjunct și Speranța Unciu – Inspector Școlar pentru Învățământ Profesional și Tehnic. S-au aflat așadar, la aceeași masă, reprezentanții unor instituții care generează succesul demersurilor similare în alte tări europene cu tradiție în domeniu, precum Germania”, a precizat CCI BN.

Oportunitățile de dezvoltare a mediului de afaceri, discutate în cadrul întâlnirii inter-regionale a Camerelor de Comerț și Industrie

Formarea profesională pentru adulți, învătământul dual și programele de finanțare sunt temele principale de pe agenda întâlnirii de lucru inter-regionale a Camerelor de Comerț și Industrie organizată la Bistrița, informează CCI BN într-un comunicat:

”Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban, și reprezentanții a 14 Camere de Comerț și Industrie teritoriale au împărtășit idei inovative și au formulat propuneri menite să contribuie la sprijinirea iniţiativelor antreprenoriale şi a creşterii economice inteligente şi sustenabile.

Inițiată de Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud, întâlnirea de lucru a vizat stimularea dialogului și schimbului de opinii în vederea identificării celor mai adecvate modalități prin intermediul cărora Camerele de Comerț și Industrie din România pot să sprijine mediul de afaceri în abordarea oportunităților de dezvoltare. Între subiectele abordate s-au numărat: programele de finanțare, capacitatea întreprinderilor private de a absorbi fonduri europene şi de a implementa proiecte sustenabile, noutăți în domeniul formării profesionale pentru adulți, elemente de strategie in vederea dezvoltarii formării profesionale continue și obtinerea unor noi competențe, dezvoltarea unor pachete de formare și curricule la nivel național, învățământul dual – pași în dezvoltarea unor proceduri și procese de calitate.

Au fost impărtășite bune practici și privind serviciile furnizate de către Camerele de Comerț și Industrie din România în vederea stimulării dezvoltării antreprenoriale, cu accent pe cele inovative.

Alături de Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României au fost invitați președinți și directori generali ai Camerelor de Comerț și Industrie din județele: Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Constanța, Galați, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Suceava.

Inițiativa Camerei de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud deschide seria unor întâlniri regulate de acest gen – prilej de analiză și „incubator” de idei și soluții pentru dezvoltarea mediului de afaceri”.

2 comentarii

  • Cam tarziu va-ti trezit tov. cu invatamantul profesional , dupa 26 de ani de facultati neeficiente si in final la capsuni am mai invatat ceva , pregatirea profesionala scoli de maistrii, tehnicieni, ingineri , stau la baza societatilor dezvoltate din vestul Europei . Din pacate avem aceeasi mentalitate din trecut .

  • Nu reinventati roata. La Brasov functioneaza o scoala profesionala infiintata dupa modelul german. Au concurenta la admitere 3-4 elevi/loc. Modelul Brasov trebuie multiplicat in toata tara.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS