Actualitate

Vom avea cireşe de mai? Ce răspunde directorul Staţiunii Pomicole, Ioan Platon

Valul de frig care s-a abătut asupra judeţului nostru îi îngrijorează pe pomicultori. Directorul Staţiunii Pomicole Bistriţa, Ioan Platon, spune că, dacă vremea nu se va încălzi, există riscul să nu avem cireşe timpurii. "Nu am avut temperaturi cu minus, din fericire. Dacă fructele s-au legat, rezistă", a mai spus Ioan Platon.

L-am întrebat pe directorul Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltarea Pomiculturii Bistriţa, dr. Ioan Platon, dacă vom avea cireşe „de mai” anul acesta în condiţiile în care temperaturile sunt atât de scăzute.

„Soiurile timpurii de cireşi au avut, totuşi, vreme bună, condiţii favorabile pentru polenizare, însă de vreo zece zile, vremea s-a schimbat. A nins la munte, adie vânt rece, nopţile sunt reci, temperatura a scăzut cu 10 grade, avem temperaturi de 9-10 grade în timpul zilei. Alternanţa rece, cald, vremea capricioasă, nu e favorabilă pentru procesul de polenizare şi legare a fructelor. La măr, au înflorit soiurile timpurii, celelalte care sunt baza plantaţiilor noastre, încă nu. Faţă de alţi ani, înfloritul e defazat, adică mai repede cu cel puţin două săptămâni. Merii trebuiau să înflorească după 20 aprilie şi au înflorit mai repede. Sigur că pomii stau şi ei în aşteptare. Valul acesta de frig care vine de pe Heniu îi ţine în aşteptare, ceea ce e un lucru favorabil că pomii stagnează. După ce se va topi zăpada, vor zbura şi albinele şi vor face polenizarea. În ce priveşte soiurile timpurii de cireşi, cele de mai, cum sunt cunoscute, au o pondere mică. Noi avem, mai degrabă, cireşele care se coc la începutul lunii iunie. Nu am avut temperaturi cu minus, din fericire. Dacă fructele s-au legat, rezistă. E foarte greu să dau verdicte dacă vom avea sau nu cireşe de mai. Nu am de unde să ştiu mersul vremii. Sperăm ca Dumnezeu să ţină cu noi şi să dea vreme bună”, a spus Platon.


În cazul în care se vor menţine pe o perioadă mai îndelungată temperaturile negative, Ioan Platon spune că fructele pot fi „stresate” şi există riscul să „cadă în masă”.

„Poate fi acest fenomen din cauza frigului, să fie o cădere masivă, sau să nu cadă şi să rămână fructe subdezvoltate. Şi înfloritul a fost pe parcursul mai multor zile în condiţii meteorologice diferite. Depinde în ce moment a fost prinsă fiecare floare. E o inversiune climatică. În martie am avut primăvară adevărată şi în aprilie avem temperaturi de martie. Toate sunt bulversate şi din cauza iernii blânde care a avut, mai degrabă, o tentă de iarnă primăvăratică dacă vreţi să spun aşa”, a mai spus Ioan Platon.

Potrivit directorului Staţiunii Pomicole, specialiştii ştiu la ce să se aştepte, dar nu pot prognoza vremea pe o perioadă lungă. „Suntem îngrijoraţi. Această vreme capricioasă cu ploi şi cu frig este favorabilă şi pentru boli”, a spus el.

platon ciresi 5 platon ciresi 3 Platon ciresi 2 platon cirei 4

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS