Social

Verificări pe râuri. Ce a găsit comisia Prefecturii, ce fac cetățenii și nu respectă primarii

Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud, Toader Hăbălău, a prezentat stadiul acțiunilor de verificare a modului în care au fost salubrizate cursurile de apă şi au fost realizate şi întreţinute şanţurile şi rigolele în localităţi, pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a apelor mari.

Verificările au fost planificate în două etape, 7-18 martie 2016 şi 4-15 aprilie 2016, conform Ordinului Prefectului, comisia fiind formată din reprezentanţii Instituţiei Prefectului, ISU, Garda Forestieră, Garda de Mediu și SGA. Coordonator: ing. Toader Hăbălău.

Acţiunile au constat în: identificarea depozitelor de deşeuri menajere şi de material lemons pe malurile şi în albiile cursurilor de apă precum şi în secţiunile de scurgere ale podurilor şi podeţelor, constatarea existenţei depozitelor de material lemnos pe formaţiunile torenţiale din apropierea zonelor locuite, urmărirea lucrărilor de realizare/întreţinere a şanţurilor şi rigolelor de scurgere a apelor pluvial din localităţi.

În urma verificărilor în teren a comisiei în cele două etape, s-au întocmit în total un număr de 42 note de constatare în care au fost evidenţiate problemele neconforme însoţite de măsuri şi termene de remediere. Aceste note de constatare au fost aduse la cunoştinţă responsabililor din partea primăriilor sub semnătură.

Modul în care au fost realizate şi întreţinute şanţurile şi rigolele de scurgere în localităţi – Localităţile verificate în urmă celor două etape au fost: Şanţ, Rodna, Maieru, Sîngeorz-Băi, Ilva Mică, Coşbuc, Romuli, Telciu, Salva, Parva, Rebra, Dumitriţa, Cetate, Budacu de Jos, Căianu Mic, Târlișua, Spermezeu, Lunca Ilvei, Ilva Mare, Măgura Ilvei, Poiana Ilvei, Leşu, Feldru, Rebrişoara, Prundu Bârgăului, Bistriţa Bârgăului, Tiha Bârgăului, Bistriţa, Beclean, Năsăud, Dumitra, Livezile, Josenii Bârgăului, Şieu Măgheruş, Sintereag, Şieu Odorhei, Lechința, Matei, Şieu, Şieuţ, Braniştea şi Nimigea.

”În ceea ce priveşte şanţurile şi rigolele din zonele verificate s-a constatat că în cea mai mare parte a localităţilor acţiunile de decolmatare şi curăţare au fost demarate sau chiar încheiate. Starea este parţial corespunzătoare, fiind identificate unele probleme în special în zonele de deal şi munte. Referitor la măsurile ce se impun pentru remedierea deficienţelor constatate, au fost stabilite în planurile de măsuri din notele de constatare întocmite de către comisie, stabilindu-se termene de soluţionare. Că măsură principal a fost stabilită realizarea şi întreţinerea corespunzătoare a şanţurilor şi rigolelor, după caz, şi cu implicarea cetăţenilor în special la cele din faţă caselor de locuit”.

Modul în care au fost salubrizate malurile cursurilor de apă – Cursurile de apă verificate sunt următoarele: Râul Bistriţa, Râul Someşul Mare, Valea Roșua, Valea Morii, Valea Lungă, Valea Podului, Valea Caselor, Râul Şieu, Valea Măgheruş, Valea Lechința, Valea Vermeș, Râul Meleș, Pârâul Ardan, Valea Frisna, Valea Bratosa, Valea Zăgrii, Valea Cireșoaia, Valea Ilişua, cursul de apă Cormaia, Valea Vinului, Valea Anieșului, Pârâul Feldrișel, Valea Ilvelor, Râul Sălăuța, Râul Rebra, pârâul Gersa, Râul Budac, cursul de apă Budușel şi Baraj Colibiţa.

În ceea ce priveşte salubrizarea malurilor cursurilor de apă au fost constatate nereguli legate în special de depozitele de deşeuri menajere și depozite de material lemnos rezultate din toaletarea arborilor, identificate pe malurile şi în albiile cursurilor de apă, precum şi pe formaţiunile torenţiale din apropierea zonelor locuite. Neregurile constatate provin mai ales, din obiceiurile cetăţenilor de a depozita deşeuri pe malurile cursurilor de apă şi în spatele grădinilor personale precum şi în văile din vecinătatea gospodăriilor.

Aspecte pozitive: ”În cea mai mare parte a localităţilor verificate acţiunile de salubrizare au fost demarate şi începute. Depozitele identificate sunt cunoscute de autoritaile publice locale care au promis intervenţia pentru eliminarea acestora în termenul stabilit prin notele de constatare. Primăriile de pe Valea Sălăuâei, Primăria Maieru, Sîngeorz-Băi, Bistriţa au contractat serviciile Penitenciarului Bistriţa. Primăriile Lunca Ilvei şi Prundu Bârgăului desfăşoară activităţi permanente de informare a populaţiei cu privire la obligaţiile ce revin locuitorilor în ceea ce priveşte depozitarea deşeurilor. Primăria Comunei Târlişua a desfăşurat acţiuni de salubrizare motiv pentru care starea generală de salubrizare este de remarcat”.

Aspecte negative: ”Există încă o parte a populaţiei care nu are încheiate contracte de salubrizare. De asemenea, persistă acele obiceiuri ale cetăţenilor, deosebit de dăunătoare mediului, care fie depozitează resturile menajere pe malurile apelor, fie le aruncă direct în apă atunci când vin precipitaţiile abundente. Reprezentanţii autorităţilor publice locale nu sancţionează persoanele care depozitează deşeuri pe domeniul public, de cele mai multe ori ei preferând doar să atragă atenţia verbal celor prinşi în fapt. De asemenea, autorităţile publice locale nu aduc la cunoştinţă populaţiei, prin afişare la sediul instituţiei, pe pagina de internet sau prin scrisori, obligaţiile ce revin fiecărui cetăţean în ceea ce priveşte depozitarea deşeurilor sau a sancţiunilor de care sunt posibili cei ce nu respectă prevederile legale. În unele situaţii autorităţile publice locale nu verifică modul de deversare al apelor uzate şi al dejecţiilor de la animale din gospodării”.

Măsurile dispuse cu termene (15.04 respectiv 28.04.2016) au fost următoarele: desfinţarea depozitelor de deşeuri neconforme şi menţinerea stării de salubrizare a comunelor, eliminarea barajelor din material lemnos identificate pe cursurile de ape şi la picioarele podurilor, continuarea lucrărilor de salubrizare a malurilor râurilor şi pârâurilor, menţinerea unui contact permanent cu populaţia în vederea aducerii la cunostita a obligaţiilor ce le revin în ceea ce priveşte depozitarea deşeurilor şi protejarea mediului, decolmatarea şanţurilor şi rigolelor din localităţi.

Responsabilii la măsurile dispuse sunt primarii şi viceprimarii.

Ducerea la îndeplinire a măsurilor dispuse în cadrul verificărilor va fi monitorizată de către reprezentanţii Gărzii de Mediu care vor realiza acţiuni de control după termenele stabilite în notele de constatare.

1 comentariu

  • Cum s-a verificat malul drept al Somesului in orasul Nasaud de la varsarea in Somes a paraului Valea Caselor in jos pentru ca e inchis cu garduri care sunt amplasate direct pe Digul Somesului si nu se mai poate ajunge la apa. Probabil asta nu conteaza pentru domnii enumerati mai sus.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS