Actualitate

Cel mai vechi monument istoric din Bistrița, în renovare. Cât vor dura lucrările (FOTO)

”Lucrări de conservare și renovare a monumentului istoric de categoria A”, este proiectul care se va derula pe mai multe etape, la cel mai vechi monument istoric din Bistriţa (secolul XIII), acum Biserica Protopopiatului Ortodox din Piața Unirii.

”Sunt lucrări ample de conservare și renovare la exterior, proiectul fiind realizat de o echipă de arhitecți autorizați pentru monumente istorice. Vor fi mai multe etape, în primă fază lucrările vizează acoperiș, țiglă, ziduri, tencuieli și așa mai departe. Trei ani este durata lucrărilor prevăzută în autorizația de construcție. Este bine că au început lucrările, era nevoie, este vorba de un monument istoric important, aflat în centrul orașului. Lucrările sunt destul de costisitoare și sperăm să obținem finanțare până la final, începutul fiind făcut din fonduri venite de la Primărie și din contribuția credincioșilor”, a declarat pentru Timp Online protopopul Bistriței, Alexandru Vidican.

În septembrie 2016, Consiliul Local Bistrița a alocat 500.000 Bisericii Ortodoxe ”Coroana”, cu hramul ”Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, pentru lucrări de conservare-restaurare a bisericii.

”Biserica de la Coroana” a fost ridicată în jurul anilor 1270-1280, în stil gotic timpuriu, suferind de-a lungul timpului mai multe reparaţii şi transformări, prima dintre acestea fiind consemnată în anul 1494, conform site-ului Primăriei Bistriţa. Între anii 1518-1520, sub conducerea maistrului Sigismund, monumentul a fost modificat în stil gotic târziu, mai apoi suferind adăugiri în stil baroc. După 1541, când minoriţii au părăsit oraşul, clădirea a servit o vreme ca hambar şi pivniţă de vinuri.

În anul 1543, în Bistrița încetează să mai fie parohie romano-catolică, sașii trecând la religia luterană. În anul 1724 religia romano-catolică a reapărut în Bistrița, biserica a fost refăcută. În anul 1895 se reușește, contra sumei de 35.000 de florini, preluarea ei de către comunitatea greco-catolică din Bistrița. Dacă în secolul al XVIII-lea interiorul monumentului a fost adaptat stilului gotic, după anul 1895, când a fost cumpărat de români (care nu aveau voie să-şi construiască biserică proprie în oraş), a fost adaptat pentru cultul ortodox. A devenit după 1948 biserică parohială ortodoxă. Trecerea a fost terminată în anul 1988, când pereţii bisericii au fost acoperiţi cu pictură murală (frescă) în stil neobizantin. La 24 octombrie 1948, în acest lăcaş de cult a avut loc ”Proclamarea solemnă a unificării bisericeşti a românilor ardeleni”. Biserica este cunoscută şi sub numele de ”Coroana” pentru că în trecut a fost în proprietatea ”coroanei habsburgice”, ca biserică militară.

În 2015, Biserica Ortodoxă, prin Parohiile ”Intrarea Maicii Domnului în Biserică”, ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și ”Pogorârea Sfântului Duh”, a câștigat definitiv procesul cu Biserica Greco-Catolică pentru clădirea unde funcționează Protopopiatul Ortodox Bistrița și cele trei parohii menționate care îi au ca preoţi parohi titulari pe protopopul Alexandru Vidican, Nicolae Feier respectiv Vasile Beni.

Procesul durează de mai mulți ani și a fost câștigat succesiv de ortodocși la Tribunalul Bistrița-Năsăud, Curtea de Apel Cluj și în final la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a respins recursul Bisericii Greco-Catolice, consfințind verdictul favorabil acordat Protopopiatului Ortodox Bistrița. Decizia ICCJ este irevocabilă.

13 comentarii

  • In 1895 biserica greco catolica a cumparat aceasta biserica de la calugarii romano catolici (minoriti) si nu a fost adaptata la cultul ortodox. Cum adica a fost adoptata pt. cultul ortodox daca aceasta biserica apartinea bisericii greco catolice???? In 1948 cand securitatea si statul comunist desfinteaza biserica greco catolica, iar biserica de la coroana este confiscata de stat si facuta cadou cultului ortodox care ar fi trebuit sa retrocedeze aceasta biserica, bisericii greco catolice dupa anii ’90. Aceasta retrocedare nu se intampla si se ajunge in instanta, unde biserica ortodoxa castiga ….. Daca era o biserica „crestina” ar fi retrocedat bunul care nu le apartine, dar din cauza banilor…si din ura contra aproapelui … si-au dat medalii in biserica. Ne deranjeaza cand altii fura si nu ajung in puscarie datorita justitiei corupte, dar nu ne deranjeaza cand nu este respectat dreptul la proprietate si nedreptatea facuta in instantele din Romania.

  • Biserica furata. Asa ar trebui sa se numeasca locasul de cult din Piata Unirii, pentru ca in prezent nimic nu mai aminteste de adevarul istoric al locului. De exemplu, pe unul din stalpii de la intrarea in biserica din Piata Unirii, sta scris: BISERICA ORTODOXA „COROANA” sec. al XIII-lea (1270-1280) CEL MAI VECHI MONUMENT AL BISTRITEI, ca si cum de la inceput biserica respectiva ar fi fost ortodoxa. In numele adevarului, reamintim ca in 1893 biserica (fosta a minoritilor) impreuna cu ansamblul manastiresc nefolosit la vremea respectivă, fusese cumpărate de Biserica Greco-catolică, cu suma de 35.000 de florini avand in vedere ca la acea vreme romanii nu aveau voie sa isi construiasca biserica in interiorul orasului. Biserica Greco-Catolica a avut un rol esential in emanciparea si realizarea unitatii nationale a romanilor. Insusi marele istoric Nicolae Iorga a spus că toată diplomaţia României de 100 de ani nu a făcut atâta pentru a fi europeni, cât a făcut Biserica Greco-Catolică. Prin urmare, Biserica de la Coroana este biserica de suflet a greco-catolicilor bistriteni, fiind martora activa la evenimente importante de traire si simtire ramaneasca, culminand cu Marea Unire de la 1918. De aici a plecat spre Alba Iulia delegatia romaneasca participanta la Marea Adunare Nationala convocată de către Marele Sfat Național Român, prin Consiliul Național Român Central de la Arad, dupa ce “Credentialele” fusesera sfintite in Biserica Romana Unita din Bistrita. De la Marea Unire se trage numele de Piata Unirii si nu are nimic in comun cu Mica Unire, chiar daca un primar incult a mutat aici bustul lui Cuza de la IJP, creind o confuzie publica legata de numele pietei. În 1948 regimul comunist a desfiinţat Biserica Greco-catolică, drept urmare şi biserica a fost preluat de către ortodocşi, iar in una din cladirile ansamblului manastiresc a functionat multa vreme Muzeul Bistritean. Dupa 1989, nu doar ca nici macar biserica nu a fost retrocedata adevaratilor proprietari greco-catolici, dar ortodocsi au pus stapanire si pe cladirile manastiresti ca si cum ar fi ale lor. De altfel, inainte de 1989 Protopopiatul ortodox din Bistrita a functionat la „Catedrala Ortodoxa” de pe str. Odobescu, avand hramul „Sfintii trei ierarhi” acesta fiind primul edificiu, construit în Bistriţa, pentru cultul ortodox. Nu intamplator acolo se afla si mormantul lui Grigore Pletosu, primul protopop ortodox al Bistritei.

  • Din nou ne batem joc de banii publici si s-a mai gasit o scuza. De departe putem observa ca nu se impunea ca o urgenta asemenea lucrare. Stim bine cum arata si se vede de la o posta ca frontul cladirii unde este schela nu era degradat deloc. Si in jurul peretilor exteriori aceiasi situatie.O renovare a avut loc nu demult. Prioritatile sunt insa lasate uitarii. Si dau un singur ex. Sa la OMNIA ( fostul cinema 23 August) de pe B-dul Republicii. Cand dati importanta acestui edificiu D-lor edili ?

    • Priviti fatada spitalului de pe Independentei, oameni buni! Arata ca dupa bombardament! O asemenea cladire, cu o asemenea destinatie, oare nu ar merita „tratament” de urgenta???!!!

  • Se numeste biserica „Coroana” sau „de la Coroana”? Ce a fost mai intai? Biserica sau Bram Stoker? Poate ca daca numele vine de la coroana habsburgica, biserica ar fi trebuit sa se numeasca „Coroanei”. Complicat. Cred totusi ca e „de la Coroana”.

    • Este evident ca avem de a face cu o istorie inventata a denumirii. O mica impostura care preia numele „popular” al bisericii. Aici insa e de datoria presei sa filtreze mai atent astfel de „istorioare”, altfel spus sa nu creada si sa cerceteze.

  • Cineva spune intr-un comentatiu anterior ca „Drept ar fi ca biserica de la Coroana să fie trecută în patrimoniul statului și să devină Muzeu. Muzeu al istoriei multiconfesionare a Bistriței, Muzeu al Memoriei Adevărului, loc de unde a pornit delegația greco-catolicilor condusă de Iuliu Hossu la Alba Iulia, unde greco catolicii le-au servit ortodocșilor și României Transilvania, și încă cum – pe Tavă!”
    Ideea nu-i rea, mai ales ca IPS Bartolomeu Anania dorea ca la Bistrita sa fie un muzeu de arta religioasa cu caracter ecumenic. Dupa ce cladirea de pe Odobescu a fost gata renovata pentru a gazdui muzeul a fost data bibliotecii judetene, ar fi bine ca in cladirea istorica in care ani de zile a functionat Muzeul Bistritean de langa Biserica de la Coroana sa fie amenajat acest muzeu.

  • Papa francis; desi sunt din familie de GRECO- CATOLICI nu ma scald in ape tulburi nici nu am minte ratacita ca si unii experti in religie. Sunt nascut in 1956 si am fost botezat la ORTODOXI la biserica TREI IERARHI de pe ODOBESCU. Asa au fost vremurile. Nu am adus eu comunistii pe aceste meleaguri. Sunt crestin practicant si nu umblu cu curu in doua luntrii.

  • PAPA FRANCIS ;Pace tie si noroc. Pacat ca nu ma cunosti, dar daca ma cauti iti arat niste acte originale cum nu o vazut nici MUZEUL. La miting am topait din convingeri de vechi ANTI-COMUNISTI , asa cum au fost si sunt cei din familia mea.M-am simtit bine ca dupa 27 de ani m-am zborsit la franarii ROMANIEI. Sunt mandru ca nu am stat in casa si ma regasesc printre sutele de mii de romani laudati de presa internationala.Abia astept sa faca greseli din astea, ca de pe acuma iti spun ca ma sui si intr-un BRAD din fata Prefecturii sa ma vezi mai bine. DOAMNE AJUTA !

  • Papa Francis draga prietene … ai sa realizezi si tu ca biserica de la asa zisa corona a apartinut grecocatolicilor din cele mai vechi timpuri, …,

  • Papa Francis; gata ,m-am prins. Draga prietene te astept la un ROZE de LECINTA sa mai povestim. SEARA FAINA !!!

    • Balane sper ca nu inviti omul la un vin in parcul din satul bunicilor deoarece acolo bintuie comunistii de ani grei…….

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS