Un italian stabilit la Bistriţa i-a dedicat o vioară lui Mihai Eminescu!

Holistic
Se numeşte Marchini Guerrino. Are 54 de ani şi este itialian get-beget, dar locuieşte de trei ani la Bistriţa. Pasiunea lui sunt lucrurile construite cu grijă şi care au toate şansele să intre în istorie. Tocmai de aceea a început să construiască viori.

Fiecare instrument are propria poveste. Ea începe cu o schiţă pe hârtie, apoi cu însemnări zilnice într-un caiet special, căutarea lemnului potrivit şi cioplirea lui cu migală. Marchini Guerrino lucrează la fiecare instrument cel puţin opt luni fiindcă e foarte atent la detalii. Nu vrea să-i scape nimic. Până acum a făcut zece viori. De exemplu, una a dedicat-o canonizării Papei Ioan Paul al Doilea şi a botezat-o „Arta de a povesti”, alta a fost dedicată Fecioarei Maria şi a fost botezată „Vioara mea vorbeşte despre Ea”.

Vioara „Mihai Eminescu” s-a născut exact în urmă cu un an. Atunci, Marchini Guerrino a fost impresionat de felul în care a fost sărbătorită Ziua Culturii Naţionale şi poetul Mihai Eminescu. Şi-a propus să construiască o vioară care să i-o dedice şi care să fie gata până la viitoare aniversare. Şi s-a ţinut de cuvânt.

„Sunt italian. Pasiunea mea este să construiesc instrumente, în special dedicate. În data de 15 ianuarie 2011, de Ziua Culturii Naţionale, zi dedicată poetului Mihai Eminescu, recunoscut de toată lumea, s-a născut proiectul meu cu gândul special de a fi gata în 15 ianuarie 2012. Astfel, dau viaţă proiectului meu, o vioară dedicată marelui poet Mihai Eminescu care a dăruit mult, prin poezia sa, întregii lumi şi poporului român. La mulţi ani, Eminescu!”, a scris Marchini Guerrino în cartea în care notează toată istoria unui „instrument ce povesteşte”.

Impresionat de talentul şi munca italianului, preşedintele Fundaţiei Societatea de Concerte, Gavril Ţărmure,  a organizat sâmbătă seara, la Sinagogă, un eveniment cultural special în care vioara „Mihai Eminescu” şi creatorul ei au fost în prim plan spre bucuria publicului dornic să asculte doi copii extrem de talentaţi, pe Maria Marica şi pe Radu Kis interpretând, în acompaniamentul lui Peter Kolcsar şi Erzsebet Laszlo la pian arii celebre şi extrem de dificile.

Misiunea de a cânta prima cu vioara „Mihai Eminescu” i-a revenit talentatei Maria Marica, al cărei tată e originar din Leşu, şi care s-a întrecut pe sine în virtuozitate.

De Ziua Culturii Naţionale, actriţa Maria Munteanu a recitat versuri eminesciene, iar scriitorii Vasile Gotea şi Ştefan Manasia au vorbit despre opera lui. Sinagoga a fost plină.

Cristiana Sabău

       

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.