Actualitate

Trei cicliști belgieni au ajuns la Bistrița. Pentru ce pedalează peste 1.000 km

Cicliștii belgieni Guy Jensen (58 de ani), Jef van Hoof (59 de ani) și Yos de Kerf (69 de ani), care străbat mai mult de 1.000 de km în zece zile, au făcut un scurt popas la Bistrița, pentru a explica de ce pedalează ”prin frumoasa Românie”.

Ei promovează necesitatea serviciilor de îngrijire la domiciliu și strâng fondurile necesare furnizării acestor servicii în comunități rurale. ”Pedalăm pentru vârstnici! Suma pe care vrem să o colectăm este de 17.000 de euro”. Cei trei belgieni reprezintă organizația ADR Vlaanderen, girată de Fundația Regală Baudouin. Ei urmăresc colectarea de fonduri de oriunde există copii ai bătrânilor singuri din România.


Pe traseul lor, care trece prin localități precum Borșa, Moldovița, Botoșani, Toplița, Târgu Mureș și Cluj, se urmărește și crearea de parteneriate cu organizații care pot contribui la formularea de politici publice mai eficace în domeniul asistenței medico-solciale la domiciliu pentru persoanele vârstnice.

La evenimentul de la Bistrița au fost prezenți și subprefectul Terente Ciui și directorul Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, dr. Anca Andriţoiu.

Reprezentanții proiectului ”Cornunități rurale active în furnizarea şi monitorizarea serviciilor de îngrijiri la domiciliu – Creşterea accesului la servicii medico-sociale la domiciliu a bătrânilor din comunități rurale”, co-finanţat prin programul de cooperare elveţiano-român (buget total – 82.300 CHF, grant acordat – 74.050 CHF), din care face parte acțiunea cicliștilor belgieni, au semnat un parteneriat cu DSP BN, specialiștii instituției fiind cooptați să identifice soluții de organizare și finanțare sustenabilă a serviciilor de îngrijire la domiciliu.

”Ei promovează un proiect pe care noi îl considerăm important. Durata de viață a crescut, numărul persoanelor de peste 60 de ani este în creștere. Din păcate, ceea ce noi le oferim acum nu este suficient. Înaintarea în vârstă vine și cu niște probleme medicale pe care trebuie să le rezolvăm. În județul nostru sunt foarte mulți tineri plecați în alte părți să muncească și au lăsat aici părinți, bunici, care au nevoie de ajutorul nostru. Trebuie găsite și alte soluții în afara celora pe care le punem acum la dispoziție. Acum avem câteva unități de asistență medico-socială, la două dintre ele, cele de la Susenii Bârgăului și Teaca, participă la finanțare și Ministerul Sănătății, dar nu întotdeauna a instituționaliza un vârstnic este și cea mai bună soluție, e mai bine de multe ori să mergem acasă la el, în mediul lui și să-l îngrijim așa cum se cuvine. O altă soluție pe care o avem acum este contractul furnizorilor de servicii de îngrijiri cu CAS, dar beneficiarii sunt că nu sunt suficiente serviciile care se decontează de CAS. O altă soluție pe care o punem la dispoziție este programul de asistență comunitară, care poate fi dezvoltat. E vorba de asistenții medicali comunitari și mediatorii sanitari pentru comunitățile de romi, care cred că sunt de un real folos. Avem în județ 20 de asistenți comunitari și 10 mediatori sanitari, cinci dintre ei angajați chiar în ultimul an. Sistemul se va extinde, autoritățile locale au înțeles că aceste servicii sunt necesare, iar solicitările sunt tot mai multe. În acest fel, vom putea ajuta. Implicarea în acest proiect ne va ajuta să găsim pe viitor și alte soluții”, a spus dr. Anca Andrițoiu.

1-ciclisti-belgieni-sep-16 2-ciclisti-belgieni-sep-16 4-ciclisti-belgieni-sep-16 3-ciclisti-belgieni-sep-16

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS