Actualitate

Cresc din nou tarifele de salubrizare? Ce spune şeful ADI Deşeuri

Directorul executiv al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deşeuri Bistrița-Năsăud, Pavel Plăian, a declarat pentru Timp Online că nu exclude ipoteza ca taxa de salubrizare să se scumpească după ce vor apărea normele de aplicare a OUG potrivit căreia se va plăti 80 de lei pentru fiecare tonă de gunoi neselectat.

”Colectarea selectivă se poate face și în momentul de față, doar că este o chestiune de educare a populației. Containerele stradale, puse alături de cele semiîngropate, sunt pentru deșeuri mixte menajere. Faptul că oamenii aruncă acolo amestecat este o problemă. Periodic, în momentul în care se umplu containerele semiîngropate cu deșeurile pe categorii, se ridică. Noi am cerut operatorului și sper să se conformeze în cel mai scurt timp să schimbe autocolantele acelea unde scrie ”deșeuri amestecate” cu unele pe care scrie ”deșeuri mixte menajere”, pentru ca toată lumea să înțeleagă”, a spus Plăian.

Referitor la faptul că toate companiile de salubritate vor fi obligate să plătească, de anul acesta, o taxă de 80 de lei pe tona de deşeu depozitat la groapa de gunoi, după cum Timp Online a scris aici, el a spus că se așteaptă forma finală a Ordonanței de Urgență a Guvernului și implicit normele de aplicare a acestei taxe.

Plăian a menționat că actualul operator, Supercom, este nemulțumit că va trebui să achite această taxă care va fi instituită de Guvern, deoarece consideră că nu firma ar trebui să o plătească, dar că până nu se stabilește la nivel legislativ modul în care se va aplica, lucrurile sunt neclare: ”Noi sperăm totuși să se amâne, să se suspende o perioadă până se clarifică modalitatea de implementare a acestei taxe”.

Întrebat dacă în urma acestei măsuri prețul taxei de salubritate pentru populație ar putea crește, așa cum s-a întâmplat în alte județe, Plăian a răspuns: ”Există și riscul acesta, dar până nu se precizează exact de la cine se recuperează contravaloarea acestei taxe, nu putem ști”. Ministrul a precizat însă că instituirea acestei taxe nu trebuie să afecteze populația sau să afecteze într-o mică măsură populația. Nu cred că aceasta este ideea, să se reflecte în tarifele plătite de cetățeni. Există și alte metode de recuperare, din ce am înțeles de la minister operatorul ar trebuie să recupereze, să amortizeze măcar o parte din această taxă prin modalitățile de valorificare. Taxa poate duce și la consecința ca operatorul de salubritate sau operatorul depozitului să încerce să valorifice cât mai mult. Consider că la ora actuală în Bistrița-Năsăud tarifele pentru salubritate sunt rezonabile, ținând cont de costurile de operare”.

Șeful ADI Deșeuri a precizat că procedurile de licitație pentru concesionarea serviciului de salubritate sunt în desfășurare, în curând urmând să fie publicat anunțul, în prezent fiind în vigoare un contract de achiziție publică privind colectarea și transportul deșeurilor, cu firma Supercom. Termenul la care Bistrița-Năsăud va avea un operator desemnat nu poate fi preconizat, a adăugat Plăian, totul depinzând de modul în care vor decurge analiza ofertelor și eventualele contestații.

9 comentarii

  • Pe vremuri era unul Plaian care ducea mortii la gropa in cimitirul Bistrita. Bistritenii au auzit de el. Tot la groapa , (aia de la Tarpiu) va fi dus si acest proiect facut anapoda.

  • copile povesti ,ce spui tu
    sa o lasam balta. politic sunteti pusi,politic merge tara.ai luat ceva masuri de cand esti acolo.nimic. e si normal sa fie asa in postul de manioreta.ma voi credeti ca dc poporul tace ,nu stie….

    • cum sa fie operationale din nou, daca ele nici macar nu-s golite de gunoiul din august 2016???
      Auzi la el!! „…pentru ca toată lumea să înțeleagă…” – Ce sa intelegi daca scrie deseuri amestecate??? ca trebuie sa arunc doar menajerul? si restul sa-l arunc in rau??? sau sa-i dau foc in fundul gradinii???
      Scuzeeeee… nu ne putem compara, noi, prostii cu ei…dasteptii!!! Ca doar pe ei i-a votat prostimea…nu???

  • Sunteți singurul sef la care se raporteaza furnizorul de servicii. Daca nici pe dvs nu va asculta, la ce mai incurcati lumea si faceti licitatie pentru un nou furnizor. Nu e evident ca „scroafa e moarta in cotetz” daca comunitatile reprezentate de primari nu au nicio autoritate asupra prestatorului? Suntem penalizati acum de UE pentru ca. cu minunata asociatie condusa de dvs ati distrus colectarea selectiva care exista la nivelul municipiului Bistrita si inainte de a incepe dvs operarea la inceputurile noului sistem. Prin incompetenta si delasarea deopotriva a operatorului si a dvs s-a ajuns ca un proiect „european” sa puna capat colectarii selective in municipiu. Nu dati vina pe „educatie” pentru ca responsabilitatea si vina apartine integral dvs si inaintasilor dvs din ADI care si-a batut efectiv joc de banii europeni si banii nostri pentru ca acum sa cautati tot in Europa scuze pentru incapacitatea institutionala a organizatiei pe care o reprezentati.

  • Incompetenta,prostia și hotia
    Își bat joc de Romania. Cum vrei tu să scadă cantitatea de deșeuri menajere când nu faci nimic concert ,dimpotrivă distrugi si ce amarul sa reușit la inceput cu vechiul operator ? Concret :
    -Colectarea selectivă a luat sfîrșit odată cu amplasarea containerelor de tablă lângă cele semiingropate
    -Chiar dacă prin absurd oamenii ar pune deșeurile reciclabile in semiingropate,Supercom nu are masini cu brat sa le ridice.
    -Nu ati distribuit la populatie saci pentru hîrtie si plastic (doar promisiuni în campanie)
    -Au trecut aproape șase luni de când ati dat colectarea celor de la Supercom și încă nu ati reușit (nu ati vrut ) sa începeți formalitatile pentru o nouă licitație.Astea si multe altele fac ca noi fraieri să plătim mai mult.

  • ,,Vă rog să observați abordarea ADI Deșeuri BN legat de tarif.
    Tariful comunicat pe 2015 aplicabil pentru Supercom este 333 lei /gospodărie /an, adică 9,90 lei/persoană, tarif cu TVA inclus.
    În documentația Strategia de contractare întocmită de ADI Deșeuri BN la pag. 10 se prezintă Planul anual de evoluție al tarifelor unde nu se face nici o referire la TVA, iar imediat se prezintă Tarife maxime de colectare pentru 2016-2022, unde la anul 2016 apare 359 lei /gospodărie/an fără TVA.
    Astfel, conform zicalei, dacă merge , merge, dacă nu tăiem jos, tariful final este de 12,82 lei/persoană. BRAVOS NAȚIUNE !!!
    Toată această tărășenie cu ADI Deșeuri, organizare, operare, miroase mult mai rău decât deșeurile.”

    În 19 dec 2016, am comentat cu cele de mai sus.

    Datorită neimplicării celor obligați și după noile reglementări, costul deșeurilor va ajunge la peste 15 lei / persoană, cu toate că este prevăzută mențiunea, în funcție de suportabilitate.
    Toate directivele UE obligă la selectare și plata în funcție de cantitatea de deșeuri produsă de fiecare cetățean, însă, tot noi vom fi perdanții sistemului.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS