Actualitate Social

Tăşuleasa Social a primit un milion de euro pentru conservarea speciilor din Parcul Naţional Călimani

Asociaţia Tăşuleasa Social a primit un milion de euro, bani europeni, pentru conservarea speciilor din Parcul Naţional Călimani care se întinde pe patru judeţe: Bistriţa-Năsăud, Suceava, Mureş şi Harghita.

Preşedintele Asociaţiei Tăşuleasa Social, Alin Ulhmann Uşeriu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că organizaţia pe care o conduce implementează, acum, primul proiect finanţat cu bani europeni, scopul său fiind acela ca informaţii legate de parcurile naţionale în general şi de Călimani în special să ajungă la cât mai multă lume.

„Tăşuleasa Social a început, în urmă cu doi ani şi jumătate, un proiect în care au fost implicaţi voluntari şi copii. Am făcut acţiuni educative şi de tineret în Parcul Naţional Călimani fiindcă este cel mai apropiat de noi (sediul social al organizaţiei fiind la Piatra Fântânele, la graniţa cu judeţul Suceava –n.r). Atunci, noi am decis să facem proiectul Paşaportul Verde s-a numit atunci, un centru de educaţie la Dorna Candrenilor care funcţionează şi acum şi are peste 1500 de beneficiari”, a declarat Alin Ulhmann Uşeriu.

El a explicat că, în fiecare joi, copiii din Ţara Dornelor merg la centrul respectiv, iar personalul de la Parcul Naţional Munţii Călimani îi instruieşte pe aceşti copii.

„Acest centru de educaţie a devenit un model în ţară. E singurul de acest fel care funcţionează permanent şi rezultatele sunt deosebit de bune. Un astfel de centru nu are niciun parc naţional din România”, a declarat Alin Ulhmann Uşeriu.

El a relatat că tot atunci, voluntarii Asociaţiei Tăşuleasa Social au făcut şi un traseu până la 12 Apostoli, completând traseul lansat de la Gura Haitei, moment în care s-au gândit să acceseze şi fonduri europene pentru a-şi continua proiectele începute aici.

„Parcul Naţional Călimani se întinde puţin în Bistriţa-Năsăud, dar zona de interes, adică toate comunele care sunt la piemontul PNC, este deosebit de importantă, începând de la Tiha Bârgăului, Bistriţa Bârgăului, până la Cuşma, Vătava în judeţul Mureş, Dumitriţa şi Monor din Bistriţa-Năsăud, toate aceste comune au deschidere şi păşuni în PNC şi păduri. Noi am zis că este bine să accesăm un proiect european”, a spus el.

Potrivit sursei citate, drumul a fost lung şi greu, dar Tăşuleasa a decis, când a avut câştig de cauză, ca  33% din bani să-i folosească pentru o mare campanie de conştientizare şi de informare.

„Nu numai în PNC, în general în România, nu se cunoaşte care este rolul unui parc naţional, statutul lui, la ce e bun, de ce ne iau pădurile, de ce nu ni le iau. Aproape toţi copiii nici nu ştiu că au la capătul grădinii un parc naţional”, a declarat Alin Ulhmann Uşeriu.

El a spus că Tăşuleasa Social se va ocupa ca, în 22 de localităţi care se află în imediata vecinătate a PNC, să ajungă în toate şcolile un manual cu speciile care se află în parc , cu ce ar trebui să fie.

„Va fi o caravană mare care va circula în toate cele patru judeţe, în toate localităţile. Vom urmări atent ca toate activităţile care le-am semnat contractual să fie făcute corect, transparent şi să poată fi puse la dispoziţia tuturor celor care au nevoie de ele”, a spus Alin Ulmhann Uşeriu.

El a explicat că, în urma unui parteneriat cu o şcoală din Germania, Tăşuleasa Social a aflat de la elevii germani că, în vest, există informaţii potrivit cărora, în România, că 50% din populaţia de râs din Europa se află în România, iar 25% din populaţia de râs ar trebui să fie în Parcul Naţional Călimani.

„Nu ştim dacă este aşa, dar dacă este aşa e foarte frumos. E o specie pe cale de dispariţie care trebuie protejată, ca şi zâmbrul, un copac foarte rar, de asemenea protejat”, a declarat Alin Ulhmann Uşeriu.

La rândul lui, Basarab Bârlădeanu, directorul Parcului Naţional Călimani a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că prin acest proiect, vor fi realizate foarte multe din activităţile cuprinse în planul de management al PNC.

„Dacă nu ar fi fost fonduri europene, ar fi fost foarte greu de realizat prin efort propriu. Unul din obiectivele care trebuie realizate prin acest plan este conservarea biodiversităţii. Pentru aceasta e nevoie de o cartare şi o inventariere a speciilor şi habitatelor din parc. Suprafaţa parcului este de peste 24.000 de hectare şi se află pe raza a patru judeţe: Bistriţa-Năsăud, Mureş, Suceava şi Harghita”, a declarat Basarab Bârlădeanu.

Asociaţia Tăşuleasa Social este beneficiara unui proiect  finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu, Axa prioritară 4 – Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecţia naturii, Domeniul de intervenţie – Dezvoltarea infrastructurii şi a planurilor de management pentru protejarea biodiversităţii şi reţelei Natura 2000.

Valoarea totala a proiectului este de sau 4,5 milioane de lei cu tot cu TVA. Proiectul este implementat de Asociaţia Tăşuleasa Social iar durata desfăşurării acestuia este de 27 luni până în 19 ianuarie 2014.

Prin intermediul acestui proiect se doreşte îmbunătăţirea planului de management actual al Parcului Naţional Călimani, în ceea ce priveşte măsurile speciale de conservare care se impun pentru speciile şi habitatele de importanţă comunitară aflate pe suprafaţa acestuia.

Asociaţia Tăşuleasa Social este una dintre organizaţiile cu cea mai bună reputaţie din România în materie de voluntariat şi protecţia mediului. La acţiunile organizate de ea au participat personalităţi importante ale ţării, inclusiv preşedintele Traian Băsescu.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS