Actualitate

Cartierul Subcetate trebuie să devină caz de extremă urgenţă pentru Consiliul Local Bistriţa

Subcetate, un cartier nou, ridicat în ultimul deceniu, în care majoritatea locatarilor sunt tineri şi au copii mici, este pur şi simplu ignorat de administraţia locală care s-a mulţumit să amenajeze două locuri de joacă pe cei mai mici dintre puşti, prefăcându-se că nu observă ceata mare de copii de şcoală care nu are ce face decât să spargă seminţe pe scări sau să bată mingea printre maşini.

De când s-au mutat în vecini, în blocurile sociale, şi familiile sărace, numărul copiilor din cartierul Subcetate a crescut la câteva sute şi problema lipsei unui spaţiu în care ei să fie antrenaţi în diferite activităţi a devenit acută.

Dacă domnii consilieri municipali ar înţelege că i-am ales pentru a se interesa de problemele oraşului, nu numai pentru a merge odată pe lună la şedinţă cu laptopul sub braţ ca să ridice mâna la comandă şi să încaseze indemnizaţii, ar putea merge să vadă cu ochii lor hoarde întregi de copii care zi-lumină, iar uneori şi noaptea, bat mingea între blocuri şi fac slalom printre maşini.


Mulţi fiind, reuşesc să facă o larmă de nedescris spre disperarea tuturor celor care locuiesc în aceste blocuri aproape lipite unul de altul. Ce ar putea face? Nimeni nu s-a gândit că au nevoie de un teren de sport multifuncţional sau de un centru de zi în care toate ONG-urile care iau de la Primărie să facă diverse activităţi cu ei. Şi de ce s-ar gândi? Acum că s-au mutat şi copiii de rromi prin preajmă, au ce învăţa unii de la alţii, probabil lucruri rele, aşa cum se întâmplă de obicei, aşa încât aleşii actuali vor avea ce să îşi reproşeze peste ani: nu au făcut nimic pentru ca aceşti nevinovaţi să nu devină infractorii de mâine!

Domnilor consilieri, aş vrea să vă atrag atenţia în cel mai serios mod: copiii din Subcetate au nevoie de un loc în care să îşi petreacă timpul. Mulţi sunt lăsaţi acasă singuri de părinţi, alţii au părinţi în blocurile sociale cărora, din păcate, nu le pasă prea mult de ei. Cu toţii se adună printre blocurile ANL, învaţă, din păcate (auzind probabil de la părinţii lor) diverse replici care încurajează discriminarea, se înrăiesc, unii probabil chiar se urăsc, iar dacă nu se va face nimic în viitorul apropiat pentru ca aceşti copii să lucreze împreună, să se amuze împreună, să se joace unii cu alţii, va fi prea târziu.

Aşa cum puteţi vedea din fotografii, în faţa casei fostului primar Vasile Moldovan (una portocalie, evident) există un teren suficient de mare pe care se poate amenaja un centru de zi cu teren de sport multifucţional. În respectivul centru de zi, eu văd întâmplându-se următoarele lucruri: voluntari de la organizaţii pot veni să facă lecţii distractive cu copiii, să îi înveţe reguli de igienă, jocuri, limbi străine, să-i antreneze în activităţi comune care să îi ajute să interacţioneze fără să se jignească aşa cum o fac acum când principala grijă a celor din blocurile ANL este să-i pună la colţ pe ţiganănuşii din blocurile sociale, iar a celorlalţi să le smulgă aneliştilor jucăriile în cel mai violent mod cu putinţă. Prinşi la mijloc, părinţii îşi apară odraselele şi încearcă să le protejeze de hoarda agresivă din blocurile sociale. Se creează un zid între copii ceea ce nu este normal fiindcă acest tip de atitudine va influenţa şi comportamentul adulţilor.

Ca urmare, domnilor consilieri, vă cer să faceţi ceva până nu este prea târziu. Aceşti copii vor creşte şi se vor urî din ce în ce mai mult. Nu peste mult timp va fi nevoie să patruleze poliţişti zi şi noapte în zonă ca să prevină faptele antisociale, ceea ce nu este deloc normal în Bistriţa europeană pe care ne-o dorim cu toţii. Caracterul se formează prin educaţie şi cred că trebuie intervenit rapid.

 Solicit public aleşilor locali să dea dovadă că sunt preocupaţi de cetăţenii acestui oraş care i-au ales în funcţii. Aşadar, domnilor, doamnelor, e timpul să aveţi iniţiative pentru oameni şi în folosul lor. Faceţi ceva urgent!

Cristiana Sabău

       

28 comentarii

  • asta a fost si ideea primariei, sa-i adune pe toţi de toate culorile acolo si sa rezulte : mult jeg, mizerie, fapte antisociale grave, si altele……. ca vin vremuri tulburi ptr. toata lumea. si vin si alegerile si o sa se faca promisiuni acolo …….s.a.m.d. e asa de greu de inţeles ???? unde e ordine, curaţenie , locuri de joaca ptr. copii , nu mai ai ce sa faci si implicit sa promiţi . ma inţelegeţi ? trist dar adevarat. eu daca asi avea un apartament acolo ,cumparat pe banii mei , l-asi abandona maine. asi pleca si nici nu mi-ar parea rau. banii se mai fac usor ,dar copilaria copilului meu drag NICIODATA oricit de mulţi bani asi avea. traind acolo este ca si cum l-asi condamna . va doresc o zi buna !!!!

  • Chiar credeţi doamna Sabau că interesează pe cineva dintre cei ce se hrănesc din banii municpalităţii ( autoritaţi, ONG-uri), de soarta locuitorilor din cartierul Subcetate? Dacă nu locuiaţi acolo, aş putea crede că nici dumneavoastră nu ajungeaţi vreodată în contact cu realitatea din acest cartier, pe care o descrieţi destul de în viteză, doar din poziţia de ziarist, caci, nu-i aşa. ce altceva aţi putea face?
    Bistriţa europeană, a domnilor politicieni locali, a transferat o problemă ce era a centrului ei înspre periferie, iar de aveţi curiozitatea de a scoate această problemă mai mult în evidenţă, rogu-vă frumos sa faceţi un reportaj cu ceea ce a ramas în urma reamplasaţilor, in casele de unde au plecat. Sunt sigur că direcţia Patrimoniu din primarie vă v-a ajuta. Dotaţi-vă cu mască de gaze, zgardă contra puricilor şi veti constata o realitate extrem de dură, necosmetizată si veti avea proiecţia a ceea ce se va intâmpla în viitorul apropiat în cartierul Subcetate, în câteva dintre locuinţele sociale.
    Domnii politicieni ce au case in acest cartier, s-au dotat cu garduri trainice, sisteme de alarmă , şi nu e numai cazul domnului Moldovan, politician cu mai puţină putere, ci a însuşi onor domnului viceprimar Avram, locuitor de vază a acestui cartier, pe care de-l veţi întreba de soarta acestui cartier, la fel domnului primar, sigur va raspunde ca-l doare fix în vârful pixului.
    Sau ce?, mai mult, credeţi că doare pe vreun politician de Bistriţa soarta vreunui copil din acest oraş? Ghidaţi după vorba strămoşească, cine-i are să şi-i crească. cine n-are să-i dorească, copiii bistriţeni ce au vârste între 6 şi 10 ani, cu părinţi ce muncesc din zori şi până-n seară, au, în lipsa bunicilor, prea puţine şanse de a fi ocrotiţi in mod organizat, doar plata la negru a unui cadru didactic pentru organizarea de ingrijire după şcoală, rămânând singura alternativă. Este convenabil pentru cei ce îşi permit, dar încercaţi sa faceţi o socoteală cat costă acest lucru şi gandiţi-vă câţi şi-l pot permite. Desigur, numai cine este în situaţie poate să spună. Dar, mă gândesc la Bistriţa aia europeană şi la viitorul ei, căci acesta depinde şi de aceşti copii. Ori, dacă nu s-a găsit de cuviinţa a se infiinţa cu sprijinul municipalitaţii a programelor de dupa scoala, adica program de ingrijire şi supraveghere pentru şcolarii între 6 şi 10 ani între orele 12 şi 17, perioada cat părinţii sunt la muncă, apoi, la rândul lor, când vor creşte mari, aceştia au serioase motive de a pleca din acest oraş, spre locuri unde acest lucru este posibil, spre a se feri de această grijă majora pentru orice pşrinte responsabil.

    • Stimate domn, în mare parte aveţi dreptate, dar problemele comunităţii nu se rezolvă doar dacă locuieşte un jurnalist prin preajmă. Oamenii ar trebui să fie mai implicaţi, să participe la dezbateri publice, să le ceară aleşilor să se implice în probleme mărunte. Numai că, vedeţi dumneavoastră, toată lumea se teme şi nu înţeleg de ce. Toate şedintele CL sunt publice. Noi, cetăţenii, putem iniţia proiecte de hotăr’âri dacă întrunim un număr suficient de semnături. Dacă sunteţi de acord, eu susţin o astfel de campanie. Nu e de ajuns să criticăm şi să ne uităm urât la gardurile înalte. Întotdeauna vor exista. Trebuie să încercăm să schimbăm ceva. Vă rog să mă ajutaţi dacă vreţi să se întâmple lucruri.

    • Buna sunt un copil din zona Subcetate si chiar v-as ruga frumos sa faceti un reportaj cu toate mizerille din carierul asta,si toate terenurile care ar putea fi valorificate in avantajul copiilor si mai ales in avantajul locatarilor din aceste blocuri care au copii mici de crescut si o educatie de le oferit.Multumesc

  • Cl???primaria??? consilieri locali??? primar……sedinte….voturi…….??aoleooooo ce cuvinte mari ! credeţi ca sintem asa ca intr-o tara civilizata, democrata, libera ????? va inselaţi amarnic . visaţi linistiţi. , trezirea va fi tulburatoare !

  • Mai era o suprafata libera in acea zona unde iarna copii se bucurau de avantajul zapezii alunecand pe o saniuta sau un sac. Acolo se putea amenaja inca un spatiu de joaca, dar s-a construit foarte repede o casa acolo ingramadind si mai mult copii din acea zona. Blocurile sociale nu au locuri de joaca amenajate. Nici blocurile care se invecineaza cu cele sociale nu au spatii de joaca. Deci in acea zona ar fi nevoie de cel putin inca 4 locuri de joaca amenajate si adecvate tuturor varstelor copilariei si de asemenea si a 2 terenuri de sport polivalente (unul in zona mentionata- in fata unei anumite case si unul undeva spre blocurile sociale si locuintele ANL construite sau in curs de constructie din cealalta extrema). De asemenea o problema foarte urgenta este accesul pietonal si al autovehiculelor in acea zona, mai precis o problema este traversarea soselei de centura. Trebuie mentionat ca pentru acel carier accesul se face doar pe o strada asfaltata. Pe langa blocurile ANL si sociale in acea zona mai sunt si case si blocuri particulare. Ar fi interesant de stiut care este numarul de copii care locuiesc in acele blocuri …poate asa edilul&co ar realiza cat este de urgent.

  • Nu va mai tot obositi pentru ca teren de joaca pentru copii nu o sa se faca.Toate sunt numai povesti ca sa treaca timpul.Nimeni nu se ocupa de acest cartier doar tigani care fura de unde apuca……Acestui cartier ii lipsesc spatiile de joaca pentru copii nu 6 magazine ca in magazine nu te poti juca cu mingea sau sa te dai pe hinta….

  • Buna sunt un copil din zona Subcetate ANL.Chiar am vrea sa anuntam si noi Consiliul Local sa se ocupe de spatiile de joaca ,pe care din pacate nu le avem.Am dori sa se ocupe cineva ca sa ne faca macar un teren de fotbal ca sa nu mai deranjam vecinii si oamenii care au copii mici,dar din pacate niciun interes din partea Consiliului Local.Multumesc

  • Sustin observatia ca in general in zonele unde sunt multe familii tinere, evident si copii, este necesara amenajarea unor spatii de joaca. Dar acestea nu sunt suficiente. Intotdeauna intre blocuri unde locuiesc familii tinere vor fi copii care se manifesta firesc. Rand pe rand cartierele care au fost construite in Bistrita au fost populate cu tineret si fiecare dintre acestea a trecut prin aceasta faza. Sunteti poate prea tanara sa va amintiti, deoarece pana la aparitia ANL o lunga perioada nu s-a construit nimic. Galagia copiilor este un fenomen firesc in astfel de situatii. Trist este ca acesti copii nu au posibilitatea sa participe gratuit la programe extrascolare in timpul liber. Un centru de zi ar fi solutia, dar cred ca pentru asta organizatiile de voluntari trebuie sa solicite acest spatiu, altfel exista foarte mari sanse ca o eventuala constructie sa ramana goala. Copiii din familii cu venituri modeste se confrunta peste tot cu aceasta problema, nu doar pe Subcetate. Eu nu prea stiu voluntari.

  • ce spatii de joaca va mai trebuie? sunt strazi in bistrita budac, jenei, ghinzii, slatinitei unde oamanii s-au obisnuit si fara terenuri de joaca…….. ATI PRIMIT APARTAMENTE GRATIS SI MAI VREI SI DISTRACTIE?

    • Atitudinea dumneavoastră nu e una constructivă. În cartierul Subcetate s-au mutat sute de familii sărace. Cred că am explicat destul de bine în articol de ce este acesta „un caz” demn de luat în calcul ;i poate fi comparat cu un cartier oarecare. Şi locatarii blocurilor vechi din oraş au primit apartamente gratis de la comunişti pe care le-au cumpărat pe nimic la Revoluţie. Haideţi să nu ne mai scoatem ochii unii altora că nu duce la nimic bun.

    • nu duce la nimic ….dar stiu cum s-au obtinut apartamentele de la anele acum 10 ani si mai stiu si cine sunt „socialii” de acum!…. de ce primaria trebuie sa se ocupe sa va faca terenuri de sport cu nocturna sau terenuri de tenis cu zgura?

    • Pentru că rromii au fost mutaţi din centru într-un cartier în care nu li se oferă nicio şansă să se integreze. De-asta. Dacă nu sunteţi de acord cu integrarea lor, vă rog să cereţi să se facă toate blocurile sociale în cartierul dvs. şi vă garantez că veţi fi.

    • Integrarea se face pe un teren de joaca? Stimata doamna, trebuie sa va hotarati, va deranjeaza galagia copiilor, sau tiganii? Amandoua firesti, de altfel. Cartierele ANL aveau din start destinatie sociala, asa ca era de asteptat sa ajunga in ele si cei pentru care au fost gandite. Este ,dupa parerea mea, o problema spinoasa ce nu se rezolva printr-un spatiu de joaca. Pentru asta este nevoie de voluntariat sau dispozitia tuturor cetatenilor de a plati personal calificat,care sa se ocupe special de rromi. Pentru ca asa cum ganditi si dumneavostra, pornind de la prejudecata ca ei vor molipsi copiii romani de toate relele, nu se vor integra niciodata fara programe speciale.

    • dar tu de unde ai avut sa ti cumperi apartament?ai uitat cat costa un apartament pe timpul lui nea nicu,propietarule?cumpara ti acum domnu baba un apartament si mai vrb…..

  • Draga Alina, blocurile sociale sunt una si blocurile ANL sunt alta. Blocurile ANL se doresc a inlocui modalitatea ceausista prin care tinerii erau sprijiniti sa-si intemeieze o familie. Dar Baba nu are de unde sa stie pt ca el lucreaza undeva intr-un birou de bugetar. Calculand pt blocurile din acea zona la o medie de 20 copii pe o scara se poate afla cati copii sunt in cartierul Subcetate. Sunt blocuri care s-au dat persoanelor pana in 35 de ani sau asa trebuia.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS