Actualitate

Statuia fierarului Pfaffenbruder, fântână arteziană, luciu de apă şi ceas stradal în Piaţa Mică

Amenajările din Piaţa Mică, în curs de finalizare prin proiectul de peste 10 mil. de euro prvind regenerarea urbană a centrului istoric, cuprind, printre altele, fântână arteziană cu luciu de apă, statuie din bronz a fierarului Georg Pfaffenbruder, iluminat medieval, ceas stradal, cişmea, inserţii din piatră şi bronz.

”Piaţa Mică este în faza de finalizare a lucrărilor de reabilitare a infrastructurii, fiind inclusă în proiectul de regenerare urbană a centrului istoric. Funcţiunea pieţei va fi de spaţiu public pietonal. Amenajările realizate, într-o îmbinare armonioasă între spaţiul pavat cu piatră naturală şi spaţiul verde cu gazon de iarbă şi plantaţii de arbori ornamentali, vor asigura un spaţiu de plimbare şi relaxare deosebit pentru cetăţenii oraşului şi pentru cei care îl vizitează. O fântână arteziană va fi în centrul pieţei, cu o extindere de luciu de apă care să facă trimitere la pârâul ce traversa piaţa în perioada medievală. Tot în zona centrală a pieţei se va amplasa o statuie din bronz ce-l va reprezenta pe fierarul Georg Pfaffenbruder, care în anul 1602, în timpul atacului trupelor conduse de generalul Basta, a apărat eroic oraşul Bistriţa. Piaţa va avea un sistem de iluminat ambiental aerian pe stâlpi model istoric şi la nivelul pavimentului. Mobilierul urban va fi întregit cu panouri informative, inserţii din piatră şi bronz, ceas stradal, cişmea, o machetă cu harta oraşului din perioada medievală, precum şi bănci pentru relaxare”, este descrierea făcută de municipalitate.

1 piata mica lucrari 2 piata mica lucrari 3 piata mica lucrari 4 piata mica lucrari

Amenajarea Pieţei Mici este cuprinsă în proiectul cu finanţare europeană ”Regenerarea urbană a centrului istoric Bistriţa, Axa turistică 1, 2, 3” (44.996.170,67 lei, din care execuţia peste 33 de milioane lei). Lucrările sunt realizate de SC TCI Contractor General SA din Cluj ca lider, Iasicon din Iaşi, Drum Construct din Zalău, SC Ianus din Sălaj şi SC Renmar din Dej, în asociere.

De curând, primarul Ovidiu Creţu lansa provocarea a de găsi un nume adecvat Pieţei Mici: ”Vă provoc să-i găsim o denumire, aşa cum găsit şi la altele, exemplu Piaţa Dominicană. Şi actuala Piaţă Mică merită să aibă un nume cu rezonanţă istorică”.

Consilierii municipali PER Alexandru Toniuc şi Maxim Gagea solicită Consiliului Local, în şedinţa de joi, înfiinţarea unei pieţe volante în Piaţa Mică: ”În mai multe oraşe din ţară, precum Cluj-Napoca şi Timişoara, s-au înfiinţat pieţe volante după modelul oraşelor din occident. Considerăm că este oportună înfiinţarea unei pieţe agroalimentare volante în Piaţa Mică, în dimineaţa zilelor de sâmbătă şi duminică. După reorganizarea permietrului Pieţei Centrale, experienţa acumulată şi chiar activitatea pieţei volante ar putea fi transferată în Piaţa Mare, fosta piaţă de cereale din perioada medievală, principala zonă comercială a oraşului”.

Răspunsul direcţiilor Primăriei Bistriţa înaintea şedinţei Consiliului Local este negativ: ”Amenajările din Piaţa Mică nu permit amplasarea unei piete volante agro-alimentare în zona respectivă. Mai mult, acest proiect de regenerare urbană a zonei Piaţa Mică nu permite desfăşurarea de activităţi generatoare de venit. În anul 2009, Primaria Bistrita a derulat un asemenea proiect pilot “Piaţa ţărănească” în cartierul Ştefan cel Mare, unde nu există o piaţă agro-alimentară care să asigure necesarul de produse pentru numărul mare de cetăţeni din zona de nord-est a oraşului. Această piaţă nu a funcţionat decît 4-5 săptămîni datorită dezinteresului producătorilor agricoli care deocamdată nu vor să-şi desfăşoare activitatea comercială în pieţe volante cu program limitat de timp şi în anumite zile din săptămână, preferând pieţele permanente”.

Reamintim că primarul Ovidiu Creţu doreşte ca începând cu primăvara anului 2015, în fiecare sâmbătă dimineaţă, în jurul Bisericii Evanghelice să fie organizat un târg de unde vor putea fi cumpărate legume, fructe, brânzeturi, produse tradiţionale şi naturale: ”Vrem să stimulăm producătorii şi să animăm centrul oraşului”.

6 comentarii

  • Era Locatia cea mai potrivita de a se reda identitatea pierduta a PIETISORULUI asa cum o stiau vechii BISTRITENI. Acolo se preta cel mai bine o piata volanta la sfarsit de saptamana cu produse traditionale ECO. Foarte multi cetateni isi doresc asta. Dar primarul si urbanismul si unii cons. locali si in special cei care voteaza la spranceana au in plan altceva.Urmeaza in 2015 asa zisa modernizare a PIETEI CENTRALE cu sacrificarea copacilor si amenajarea de piata volanta la usa BISERICII . EVANGHELICE … monument istoric de grad 0. Am numarat copacii si sunt 104 din care 61 de aliniament. Dupa desenele din proiect, vor fi taiati aproape toti. Mai mult decat atat va fi dalat intreg perimetru din njurul bisericii, disparand astfel si spatiile verzi( IARBA). Cica asa se numeste lucrarea…. se mineralizeaza zona. In dezbaterile care vor urma la primarie , ECOLOGISTII nu vor fi de acord cu sacrificarea spatiilor verzi si amintim de pe acum ca primaria se pregateste sa incalce din nou LEGEA 24 a SPATIILOR VERZI gata amenajate. Invitam din timp Bistritenii care tin la verdeata si la arbori sa se documenteze si sa participe la dezbaterea publica pe acest subiect atunci cand va fi anuntat.

    • da dl Marius aveti dreptate, dar dl primar nu stie ce inseamna Vechea si Frumoasa Bistrita , el vrea sa faca ceva numai pe placul Dlui!!!!! sper din tot sufletul ca multi cetateni ai Bistritei sa fie impotriva acestei pieti volante in jurul Bisericii Evanghelice -unde s-a mai pomenit asa ceva ?????
      Dl primar , imi pare rau ca trebuie sa spun , ar trebui, vorba ardeleanului (cu scuzele de rigoare ….) ” sa se cate la cap !!! „

  • Mare atentie data zonei istorice, nu totdeauna benefic ( nu accept structura metalica agresiva din pasajul de langa Sugalete). Dar de lucruri esentiale, de modul de ocupare a parcelelor, in centru dar si restul orasului, cand va ocupati? Nu va dati seama ca o constructie care schimba modul de ocupare a lotului afecteaza vecinatatile? Cum justificati constructiile tip bloc, in lungul unor parcele, intre case? Cum justificati constructiile in spatele loturilor, in care existau gradini si care astfel umbresc sau afecteaza intimitatea lotului invecinat? Ar trebui respectati cetateni acestui oras, prin activitatea profesionala a serviciilor din primarie, nu creat tensiuni intre vecini, induse adesea de acestea. Regretabil, d-le Primar.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS