Actualitate

Supravegherea video a centrului istoric, ”încă un pas spre Europa, spre confortul bistriţenilor”

Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, a declarat că proiectul ”Sisteme de supraveghere în vederea prevenirii criminalităţii în centrul istoric” rezolvă într-o anumită măsură problemele de personal cu care se confruntă Poliţia. În cazul unor solicitări, din centrul de comandă imaginile vor ajunge la instituţiile abilitate, care le pot folosi drept probe.

Primăria Bistriţa a finalizat proiectul “Sisteme de supraveghere în vederea prevenirii criminalităţii in centrul istoric al municipiului Bistriţa”,  în valoare de 1.915.797,45 lei din care 98% finanţare din Fondul European de Dezvoltare Regională şi bugetul de stat, iar 2% din bugetul local.

Primarul Ovidiu Creţucare a făcut cu o zi înainte recepţia finală a proiectului, a declarat că unul dintre serviciile pe care o administraţie este obligată să îl dea cetăţenilor este siguranţa. ”Acest lucru este asigurat de instituţiile care au în responsabilitate acest lucru, în principal Inspectoratul de Poliţie Judeţean. În cadrul Primăriei există Poliţia locală. Am venit să facem acest proiect pentru a veni în sprijinul instituţiilor menţionat, ştiindu-se că reducerile de personal afectează peste tot sistemul bugetar, iar Poliţia Română şi Poliţia locală au minusuri mari în ceea ce priveşte personalul. Soluţia la îndemână este folosirea tehnologiei informatice. Din centrul de monitorizare imaginile vor ajunge la Poliţie, astfel încât siguranţa cetăţenilor să fie valorificată la maximum. Dispeceratul central va fi administrat de Poliţia Locală. Săpăturile şi branşamentele au fost realizate de Direcţia Servicii Publice, în afara proiectului. Acest proiect înseamnă încă un pas al municipiului Bistriţa spre Europa, spre siguranţa şi confortul cetăţenilor”, a spus Creţu.

Proiectul a fost derulat începând cu 7 mai 2011 şi are ca obiectiv general ”reducerea criminalităţii sociale şi creşterea siguranţei cetăţenilor din municipiul Bistriţa, prin dezvoltarea serviciilor de prevenire a criminalităţii, contribuind astfel la creşterea calităţii vieţii, crearea de noi locuri de muncă şi dezvoltarea economiei locale”.

Execuţia lucrărilor a durat şase luni. Sistemul de supraveghere, compus din 54 de camere de supraveghere fixe şi 27 camere mobile, funcţionează în 48 de locaţii pe 52 de stâlpi în zona de acţiune urbană, respectiv centrul istoric al oraşului şi zona de protecţie a acestuia.

Cele 27 camere mobile de luat vederi sunt controlate prin intermediul unei tastaturi dedicate. Toate camerele sunt conectate la dispeceratul situat în Piaţa Centrală nr. 2, folosind tehnologii wireless. Imaginile sunt centralizate şi păstrate timp de 30 de zile. În acest interval, dacă există solicitări din partea instituţiilor abilitate, ele pot fi folosite ca şi probe. Toate echipamentele, care funcţionează 24 de ore din 24, sunt protejate împotriva căderilor de tensiune şi a pătrunderilor neautorizate. Ele permit reglajul camerelor mobile şi focalizarea pe anumite situaţii.

Punctele de supraveghere au fost alese în locuri cu un anumit potenţial de risc: zona pietonală şi pasaje, şcoli şi grădiniţe, intersecţii, clădiri istorice şi zone de agrement.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS