Social

Tășuleasa te învață să asculți muntele. Școala începe în 15 august

 

Voluntarii Asociației Tășuleasa Social au prezentat la Sinagoga Bistrița proiectul ”Școala de mers pe munte”, oferind detalii celor interesați ”să învețe cum să facă primii pași pe munte în mod corect”. Vor fi 12 serii a câte 25 de participanți.

”Vrem să luăm 300 de persoane din toată țara, să-i aducem la Tășuleasa două zile și două nopți pentru a face traininguri și workshop-uri, apoi alte două zile și două nopți în drumeție pentru a aplica cele învățate. Vor învăța începând cu noțiunile elementare, cum să se lege la șireturi, cum să instaleze cortul, ce să facă dacă îi prinde furtuna pe creastă, noțiuni de prim ajutor. Multă lume nu știe astfel de lucruri, am întâlnit pe munte inclusiv turiști care aveau troller, ”Școala de mers pe munte” este pentru neinițiați, pentru oameni care vor să învețe cum să facă primii pași pe munte în mod corect. Vrem să promovăm un turism responsabil. E o diferență foarte mare între ”Îmi place la munte” și ”Îmi place pe munte”, la munte mergi la o cabană la poalele lui, pe munte este puțin diferit. Această noțiune încercăm să o introducem la această școală, de a merge pe munte, sus. Cam 3 persoane din 1.000 merg pe munte. Participanții vor fi selectați pentru una din cele 12 serii, vor fi 25 de participanți la fiecare serie. Proiectul începe în 15 august și se termină în 12 septembrie ”, a spus Iulian Gabor de la Tășuleasa Social.

De ce ”Școala de mers pe munte”?

”Tășuleasa Social își continuă lecția de dragoste față de natură. De această dată o va face încercând să învețe 300 de persoane lecția munților, iar pentru că lecțiile se învață la școală, a creat o școală cu totul și cu totul deosebită. Pentru că nimeni nu s-a născut învâțat să meargă, cu atât mai puțin să meargă pe munte, Tășuleasa Social, în parteneriat cu Coca Cola HBC organizează “Școala de mers pe munte”. A merge pe munte poate fi o pasiune, un sport, o activitate recreativă – dar oricare dintre acestea presupune o serie de cunoștințe referitoare la tehnici, echipament, orientare în teren și în primul rând atitudine față de munte – de temeinicia însușirii cărora poate depinde reușita drumeției sau chiar viața drumețului. Astfel de cunoștințe se dobândesc de multe ori cu prețul unor greșeli trăite pe propria piele, iar pentru cei norocoși din experientele trăite de alții, dar rareori ele sunt prezentate exhaustiv în formă didactică și practică. Noi, cei de la Tășuleasa Social, credem că astfel de cunoștințe ne pot ajuta și dincolo de domeniul lor specific, lecția muntelui ajutându-ne să devenim mai omenoși, mai solidari, mai sensibili la frumos și mai responsabili față de natură. Participarea celor selectați pentru proiect este complet gratuită, iar noi vă vom crea contextul optim pentru a se merge pe munte, punănd la dispoziție (de asemenea gratuit) echipament montan de cea mai bună calitate (saci de dormit, corturi, saltele, frontale etc). Menționăm că proiectul se adresează persoanelor peste 18 ani”, a precizat Tășuleasa Social.

Cui se adresează ”Şcoala de mers pe munte”? Se pot înscrie persoane neexperimentate cu vârsta peste 18 ani, care sunt interesate să afle mai multe despre drumeţie montană/ hiking şi geografie montană, mediul înconjurător şi protejarea acestuia, precum şi legătura dintre aceste noţiuni şi voluntariat. Încurajăm să se înscrie persoane din toată România. De asemenea, se adresează şi comunităţilor locale, atât în scopul instruirii tinerilor din zonă asupra problemelor de mediu/ aspectelor ce ţin de mediul înconjurător, cât şi în vederea explorării potenţialului natural al zonei şi creării unei surse alternative de venit pentru tinerii din zonă.

Obiective. Obiectivul principal al proiectului este training-ul persoanelor tinere dornice să îşi însuşească un stil de viaţă activ sănătos prin dobândirea cunoştinţelor necesare referitoare la mersul pe munte şi prin punerea acestora în practică. Obiectivul secundar al proiectului este educarea comunităţii locale din Dorna Candreni cu privire la mediul înconjurător, la protejarea acestuia şi la potenţialul turistic al cadrului natural din zonă. În acest scop, 10 persoane tinere din zonă vor fi selectate, instruite şi certificate ca ghizi locali de turism.

Cum? Persoanele selectate vor participa la workshop-uri, în cadrul cărora vor dobândi informaţii teoretice şi practice despre cum se merge pe munte, despre cum trebuie să ne comportăm sau cum acţionăm în diferite situaţii în timpul drumeţiei: orientare turistică, cum se campează, ce facem în caz că ne prind tunete si fulgere pe munte, noţiuni de prim ajutor şi multe, multe altele. După aceste cursuri, participanţii vor aplica cele învăţate în cadrul unei drumeţii de 2 zile în Munţii Călimani împreună cu instructori atestaţi.

Unde? Workshop-urile vor avea loc în campusul Tăşuleasa Social, situat în Pasul Tihuţa. Drumeţiile se vor desfăşura în Munţii Călimani.

Când şi cât timp? ”Şcoala de mers pe munte” îşi deschide porţile pentru persoanele care au fost selectate pe data de 15 august. Fiecare participant va petrece 4 zile şi 4 nopţi, dintre care două în campusul Tăşuleasa Social şi două pe munte (plecarea se face în dimineaţa celei de-a 5-a zi). Programul se încheie la data de 12 septembrie 2015.

Workshop-urile. Cursurile vor fi susţinute de persoane iubitoare de munte, atestate, cu o vastă experienţă în instruirea şi organizarea de drumeţii montane. Totul se va desfăşura într-un cadru profesionist, iar prezentarea instructorilor se va face în curând pe pagina de facebook a proiectului.

Transportul până la Tăşuleasa Social. ”Şcoala de mers pe munte” este gratuită. Transportul  este singura cheltuială pe care va trebui să o suporte fiecare participant. Dacă ai ajuns la Piatra Fântânele, până la campusul Tăşuleasa Social se poate veni pe jos (2,5 km).  Intervalul orar în care se poate ajunge la Tăşuleasa este 07-13, începând cu prima zi în care participantul a fost programat. Intervalul orar în care se poate pleca de la Tăşuleasa este 11-13, în cea de-a cincea zi.

Selecţia participanţilor. Data limită de înscriere este 8 iulie, ora 23.59. Persoanele care se potrivesc cel mai bine profilului căutat şi care vor convinge, vor fi selectate şi anunţate până la data de 10 iulie 2015.

Ce li se oferă participanţilor? Tăşuleasa Social pune la dispoziţia participanţilor spaţii de cazare, grup sanitar, sală de mese şi spaţii optime pentru susţinerea cursurilor specifice. Participanţilor li se asigură materiale de calitate necesare drumeţiei pe munte (cort, sac de dormit , izopren, rucsaci etc). Pentru că siguranţa este unul dintre aspectele prioritare, se vor încheia asigurări de sănătate fiecărui participant pentru toate zilele în care va participa la proiect. De asemenea, vor fi asigurate truse de prim ajutor în timpul drumeţii. Sunt asigurate 3 mese pe zi, în fiecare dintre cele 4 zile ale şcolii de mers pe munte. Celor vegetarieni li se va asigura un meniu adecvat. Este asigurat transportul între Tăşuleasa Social şi Munţii Călimani.

Ce trebuie să aibă participanţii asupra lor? Pe lângă curiozitate şi entuziasm, mai au nevoie doar de o pereche de bocanci şi de haine adecvate activităţilor outdoor la altitudine.

Aici detalii şi formular de înscriere.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS