Actualitate Cultură

Satul Dorolea vrea să intre în patrimoniul UNESCO

Satul Dorolea cu cele circa 200 de locuinţe vechi, construite de saşi la 1800, vrea să intre în patrimoniul UNESCO. Fac eforturi pentru obţinerea statutului atât administraţia locală, cât şi senatorul PNL Dorin Dobra care i-a facilitat primarului Traian Simionca o întâlnire cu Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO.

Primarul comunei Livezile, Traian Simionca, a declarat, luni, că, la invitaţia senatorului PNL Dorin Dobra, va fi prezent, marţi, la Bucureşti la Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO pentru a susţine intrarea satului Dorolea în patrimoniul acestei prestigioase organizaţii mondiale.

„Dorolea este o veche aşezare săsească. Sunt case de la 1830, e pârâul acela superb care traversează satul, casele sunt mari, au o anumită arhitectură. Dacă s-ar accepta ca el să intre în patrimoniul UNESCO, am avea şanse să primim bani pentru reabilitarea tuturor faţadelor. Pratic, oamenii ar încredinţa casa UNESCO pentru cinci ani, li s-ar reabilita faţadele, ar fi o şansă imensă pentru această localitate să se dezvolte din punct de vedere turistic. E la doar cinci kilometri de Livezile, de DN 17, are Dealul Negru în apropiere, e o zonă superbă. Totul este să aibă şansa să fie cunoscută de cât mai multă lume. Dacă primim avizul Comisiei permanente din Camera Deputaţilor, mai avem nevoie şi de cel al Ministerului Culturii. E mult de umblat, dar eu cred că merită să încercăm şi să ne legăm de orice şansă. Avem mare noroc cu senatorul Dorin Dobra care ne-a creat această oportunitate. Suntem încrezători că vom reuşi”, a declarat primarul Traian Simionca.


La rândul lui, senatorul Dorin Dobra a declarat că satul Dorolea are şanse să intre în patrimoniul UNESCO, statut care i-ar permite să obţină finanţări pentru intrarea în circuitul turistic naţional şi nu numai.

„Dacă demonstrăm ştiinţific şi istoric valoarea sitului de la Dorolea, şansele să fie acceptată în patrimoniul UNESCO sunt foarte mari. Punem mai departe problema şanselor finanţării într-o ţară în care banii sunt puţini. Celelalte situri intrate în patrimoniu sunt în acest moment în deficit de finanţare şi atunci, odată ce avem titulatura UNESCO, nu ne rămâne decât să găsim soluţii de finanţare pentru conservarea lui. Vorbim de un sit ce a rămas, din fericire, aşa cum a fost construit de saşi. E în interesul întregii Europe şi poate al întregului mapamond ca aceste lucruri să rămână aşa pe termen lung. Sunt parte nu numai a istoriei noastre, ci a istoriei Europei şi rămâne ca noi să ne descurcăm şi să găsim soluţiile de finanţare indiferent care ar fi ele”, a declarat Dorin Dobra.

Localitatea Dorolea se află la circa 5  km de Livezile, situată pe ambele maluri ale Văii Tănase, având forma vetrei liniar – tentaculară. Originea satului actual este săsească. Pe teritoriul lui, au locuit până în jurul anului 1300 românii satului Cuşma, care, odată cu venirea saşilor, au migrat spre est, pe locul actual al satului Cuşma. În satul Dorolea s-au instalat saşii care au format satul „Klaine Bistritz” adică Mica Bistriţa.

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a propus un plan de protejare a bunurilor culturale şi naturale din lume, prin Convenţia privind Protecţia Patrimoniului Mondial Cultural şi Natural, aprobată în 1972.  În octombrie 2012 erau 962 de bunuri şi locuri pe listă. Din România, pe listă se află Delta Dunării, Mănăstirea Horezu, bisericile pictate din nordul Moldovei, aşezări săseşti cu biserici fortificate din Transilvania, fortăreţe dace din Munţii Orăştie, biserici de lemn din Maramureş, Centrul vechi istoric din Sighişoara şi Biserica Învierii de la Mănăstirea Suceviţa.

Cristiana Sabău

Livezile Dorin Dobra 8 ian Dorolea Dorolea 2

8 comentarii

  • Pfai ma, pnlistii astia is dezastru, numa cu idei deastea crete vin. Infrastructura e ruina, investitii zero, proiecte serioase zero. Dar ei au idei cu biblioteci la tara.. cu centre de informare turistica la cucuietii din vale.. inscrierea satului in unesco.. Cu ce sa ajunga ma oameni buni turistii in zonele astea? Cu racheta? Ca drumurile is dezastru.

    • Obţinerea unui anumit statut deschide şi calea spre investiţii în drumuri. Altfel, e un sat oarecare şi sunt mii de sate oarecare. Trebuie să ai identitate ca să răzbaţi în lumea de azi, iar aceşti oameni luptă pentru ea. Cum ar fi să-i susţinem şi să-i blamăm mai puţin?

    • Credca ar trebui sa alergam mai putin dupa diplome, titluri si statuturi, si ar trebui mai intai sa investim, sa sprijinim initiativele investitorilor, si sa punem la punct infrastructura. Fara infrastructura putem avea noi 100000 de titluri si 20000 de diplome, ca nu vine nimeni la noi cu caruta. Dupa ce vom pune la punct infrastructura, interesul investitorilor va fi mult mai ridicat, si al turistilor, si statusurile si stelele si recunoasterea o sa vina de la sine, natural, pe merit. Dar noi incepem cu sfarsitul, cu ambalajul: intai dati-ne voi bani si suport si apoi om face noi ceva, candva.. dupa ce om imparti intai banii intre firmele noastre. Intai faci, demonstrezi ca poti si te pricepi, si apoi ceri o confirmare si un sprijin.

    • Aveti perfecta dreptate in aceasta privinta D-na Cristiana Sabau. Sunt inca din pacate multi, care fac alergie atunci cand aud de o formatiune politica sau alta. Stimati oameni, asta e clasa politica pe care o avem, cu asta ,,defilam”. Comunistii nu au fost buni, monarhia nu e buna, PDL-ul, PSD-ul PRM-ul PNL-ul, etc, nu sunt buni….Atunci cine naiba va duce natia asta la consens?! Manelistii, si ,,vedetele,, micilor ecrane? Aferim!

    • Cred ca un mic inceput a fost facut deja cu ceva ani in urma, doar ca aceasta se intampla in Germania, exista o carte publicata despre aceasta localitate in limba germana, poarta numele anterior al acestei localitati care candva era considerata mica Bistrita (Kleinbistritz) si urmatorul site probabil aduce putina lumina in acest sens. http://www.siebenbuerger.de/ortschaften/kleinbistritz/#LUFT. Poate ca putini stiu ca a fost unul din putinele sate care in prima jumatate din secolul XX, o „moara” (un generator) alimenta cu energie electrica, parte din casele vechi ale localitatii.
      Mai multe detalii puteti obtine de la persoanele mai in varsta din localitate.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS