Actualitate Economie

Sat de vacanţă lângă Cetatea Ciceului, un proiect interesant. Ce se întâmplă cu el

Sat de vacanţă pentru „adevăraţii prieteni ai naturii” care doresc să uite de grijile şi agitaţia vieţii. Asta au vrut să facă un bărbat şi o femeie din Dej în preajma Cetăţii Ciceului. Cei doi au reuşit chiar să acceseze bani europeni, dar nu şi-au dus planul până la capăt. „Nu am renunţat la proiect", spun iniţiatorii.

Firma SC Arc Tour Business SRL a reuşit să obţină o finanţare nerambursabilă în valoare de aproape un milion de lei prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) ca să facă un sat turistic în localitatea Ciceu Corabia. Pe un hectar de teren pe care Alin Stavariu şi Roxana Dima îl deţin în preajma Cetăţii Ciceului, cei doi aveau de gând să amenajeze un sat de vacanţă.

„Vă oferim posibilitatea unică de a investi într-o casă ţărănească tradiţională care satisface toate cerinţele vieţii civilizate, păstrând însă farmecul căsuţei bunicilor. Casa vă va fi oferită, desigur, la cheie, pentru a vă da posibilitatea de a vă bucura în linişte de noul dumneavoastră cuib. Aici veţi beneficia în orice anotimp de cele mai bune condiţii de relaxare şi vă veţi putea încărca bateriile pentru a reveni proaspăt şi cu forţe sporite în viaţa cotidiană. Nu vă gândiţi la curăţenia generală dinaintea plecării şi nu vă faceţi griji pentru siguranţa cabanei cât timp nu sunteţi acolo. Semnând un contract de întreţinere cu noi, investiţia dumneavoastră va fi îngrijită şi în siguranţă. Dacă doriţi, putem introduce casa dumneavoastră tradiţională în oferta noastră turistică beneficiind de un contract de management. În acest fel, investiţia dumneavoastră se va recupera în doar câţiva ani”, se arată pe site-ul care promova proiectul.


Alin Stavariu şi Roxana Dima, originari din Dej, au vrut să amenajeze satul pe platoul de sub Dealul Măgura, în preajma Cetăţii Ciceului străjuită de Valea Someşului, Ţara Lăpuşului şi Munţii Ţibleşului.

„Altitudinea de 500-800 m oferă un cadru idilic pădurilor de stejar, fâneţelor şi pâraielor cristaline. Încă virgină din punctul de vedere al infrastructurii turistice de cazare şi masă, zona oferă o multitudine de posibilităţi de petrecere a timpului liber în natura. Aflate în apropiere, ruinele Cetăţii Ciceului, odinioară sub puterea domnitorilor Moldovei, încununează mulţimea de monumente istorice şi de vestigii arheologice din zonă”, se mai arăta pe pagina de promovare.

În 2007 când au pus pe hârtie proiectul, cei doi au gândit trei tipuri de case: cea cu suprafaţa locuibilă de aproximativ 50 de metri pătraţi pentru 2-4 persoane – 38.000 de euro cu TVA, de 70 de metri pătraţi circa 50.000 de euro, iar cele de 100 de metri pătraţi – 68.000 de euro.

Planul caselor conţinea un spaţiu generos pentru bucătărie, sufragerie şi living cu şemineu, dormitoare spaţioase şi băi. Ele urmau să fie făcute din lemn, piatră, şindrilă de lemn, dar izolate termic şi fonic.

Satul era gândit în aşa fel încât proprietarii să încheie contracte de întreţinere şi administrare pe perioadele în care nu au casa de vacanţă pentru ca aceasta să poată fi închiriată altora.

Contactată în legătură cu acest subiect, Roxana Dima a declarat pentru Timp Online că nu a abandonat proiectul în totalitate. „Noi avem acolo o casă de vacanţă, dar voiam să facem un sat. Am primit aprobarea pentru finanţare, însă nu am luat banii. Am considerat că nu e momentul potrivit. Ne-am concentrat pe carierele noastre. Acum locuim la Satu Mare. Fiica noastră are 21 de ani şi e concentrată, la fel, pe ce vrea să facă ea. Vom reveni la un moment dat şi ne vom duce ideea până la capăt. Nu ştiu să vă spun când, poate în 10-15 ani, mai spre pensie. Au fost multe persoane interesate, dar noi am avut alte priorităţi”, a declarat ea.

Cetatea Ciceului foto Cetatea Ciceului 2 cetatea ciceului Cetatea Ciceului 5

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS