Actualitate Sănătate

Sărata, oază de sănătate la doi paşi de noi (FOTO)

Apă sărată cu proprietăţi similare celei din Lacul Techirghiol, nămol binefăcător, pădure deasă la umbra căreia te poţi adăposti în zilele toride, aer curat şi privelişte minunată. Toate sunt la doar doi paşi de noi, la Sărata, un loc în care am putea ajunge cu mai multă uşurinţă dacă autorităţile ar investi în repararea drumului de acces care e plin de gropi şi scufundat în praf.

Cei care reuşesc să ignore – de dragul sănătăţii – drumul prăfuit şi plin de gropi între Sărăţel şi lacul de sub pădure, drum care nu are mai mult de doi kilometri, nu vor regreta. Apa sărată de aici şi nămolul fac adevărate minuni în lupta cu reumatismul şi cu alte boli ale oaselor atât de frecvente în zona noastră, a Bistriţei.

„Eu vin aici pentru tratament, nămol şi apă sărată. Apa vine din izvor. Sunt şapte izvoare care umplu această baltă. Se fac 10 minute de nămol, iar apă. Aceasta este cura de tratament. Apa de aici e foarte bună. Cel puţin pentru mine este. În fiecare an fac această cură şi mă simt extraordinar. Am reumatism, spondiloză cervicală, gonartroză bilaterală. Am fost la Sovata de nu ştiu câte ori, dar mult mai bine mă simt după tratamentul de aici şi mulţi oameni sunt în aceeaşi situaţie. Sunt din Bistriţa, fac naveta aici, sunt 12, 5 km dus şi 12,5 km întors, în total 25 de km. E extraordinar de bine şi sunt foarte, foarte mulţumit. Nu cred că bistriţenii sunt conştienţi de ce avem aici. Îmi pare rău că nu s-au făcut nişte investiţii, măcar drumul de acces dacă s-ar putea repara, acest lucru ar aduce foarte mulţi oameni fiindcă multă lume se plânge din cauza drumului. Dacă drumul ar fi mai bun, lumea ar veni şi nu s-ar mai duce la ştrand sau nu ştiu unde la şosea”, ne-a spus domnul Alexandru Mureşan.

Un alt domn ne-a spus că atât dânsul, cât şi soţia, fac tratament la Sărata ca să-şi ţină sub control reumatismul fără medicamente. „Condiţiile sunt foarte bune şi ar fi şi mai bune dacă s-ar investi în drum. Chiar Primăria Bistriţa şi Consiliul Local ar putea face ceva frumos aici. Pentru pensionari ar fi bune măcar două rute pe zi de maxi-taxi. Ar fi rentabil. Drumul ar trebui să-l rezolve fiindcă apele acestea sunt foarte bune. Noi venim de mulţi ani aici. Soţia a stat chiar la căsuţe. Ar fi foarte bine dacă s-ar face investiţii. S-au făcut analize ale apei şi a reieşit că are proprietăţi mai bune decât cea de la Techirghiol şi noi nu profităm de ce ne dă Dumnezeu”, ne-a declarat dânsul.

„Eu vin de şapte-opt ani. Lucrez într-o instituţie de stat. Am probleme cu spatele, iar de când vin aici reuşesc să trec iarna mai uşor. Până în primăvară, nu mai am nicio treabă cu spatele, dar aşa cum au spus şi alţii, drumul e destul de rău. Ar trebui să se investească. Am înţeles că e drum judeţean şi nu se poate implica nici Primăria Mărişelu, nici Primăria Şieu Măgheruş, aici fiind limita între comune. Fiind drum judeţean, trebuie să se implice CJ. Să facem o comparaţie cu Becleanul, un orăşel cu 10.000 de locuitori care a făcut minuni la Băile Figa, iar un oraş ca Bistriţa cu 80.000 de locuitori nu are niciun loc de agrement în care să poţi ieşi în afară de Sărata unde ajungi cu greu trecând pe un drum rău şi plin de praf. E mare păcat fiindcă apele sărate sunt miraculoase. Vin sâmbăta şi duminica şi fac de două ori nămol pe zi şi mă simt foarte bine. Cadrul natural e superb. Nu trebuie betoane, dar un pic de amenajare se putea face cu nişte bani europeni, zic eu. Puteau intra în parteneriat CJ, primăriile, se putea dacă voiau”, a declarat un alt domn.

La rândul ei, doamna Rodica ne-a spus că vine la Sărata de şapte ani. „Mă simt extraordinar de bine. M-am şi vindecat de anumite dureri. Aveam dureri de genunchi, de mâini şi m-am vindecat de toate. E ceva extraordinar, vă spun. Recomand tuturor să vină. E aproape de noi, intrarea e rezonabilă (7 lei în week-end, cinci lei în restul zilelor săptămânii). Vin şi străini care se bucură de aşa ceva şi să nu venim noi? Cunosc un domn care a fost operat la coloană în Elveţia şi vine timp de o lună aici şi face tratament în fiecare an. Facem şi împachetări cu nămol, apa e extraordinară, e ionizată. Venim cu mare plăcere aici fiindcă e, într-adevăr, o oază de sănătate”, ne-a spus doamna Rodica.

Printre turiştii pe care i-am găsit sâmbătă la Sărata s-a numărat şi o familie de nevăzători din Petroşani, Hunedoara: „Venim aici pentru linişte, natură, tot ce ne lipseşte la oraş. E un loc foarte plăcut, foarte odihnitor, benefic pentru sănătate. Apa sărată e una foarte bună, nămolul la fel, dovadă că am ieşit şi mai uşor din iarnă. Anul trecut am fost de două ori. Sunt staţiuni şi aproape de noi, la Geoagiu, dar cu alte proprietăţi, am fost şi acolo, dar ne place să venim şi aici. Am stat acum două săptămâni”.

Garofiţa Drăguş (foto), administrator împreună cu soţul ei al bazei de odihnă tratament de la Sărata, ne-a spus că anul acesta au venit turişti din toată ţara. „Am avut oaspeţi din Bucureşti, Botoşani, Bacău, Hunedoara, Iaşi, Mureş, Bistriţa. Din păcate, bistriţenii nu vin într-un număr atât de mare fiindcă e o problemă cu drumul. Drumul e judeţean, primăriile nu se pot implica să-l facă, judeţul l-a uitat şi aşa a rămas. Oamenii care vin de mai mulţi ani aici, să facă băi, se simt foarte bine. Avem şi umbră, soare, lac cu peşte, lac sărat. Avem şi 15 căsuţe cu câte două paturi. Luăm 50 de lei pe zi pentru cazare, dar dacă stau unii mai mult, negociem. Sunt oameni care stau şi câte o lună. Sunt unii care vin cu rulote. Avem planuri mari cu această bază. Vrem să facem o pensiune, un bazin acoperit, pârtie de schi. Pe rând, am vrea să facem de toate. Dacă ne-ar ajuta şi autorităţile ar fi foarte bine”, ne-a spus doamna Drăguş.

Problema drumului de acces ar putea fi rezolvată şi cu o pietruire dacă ar exista bunăvoinţă şi interes inclusiv din partea autorităţilor care ar trebui să fie mai preocupate de întreţinerea stării de sănătate a populaţiei inclusiv prin promovarea unor locuri care îi ajută pe oameni să se trateze fără medicamente şi spitale.

Mai multe fotografii pe pagina noastră de Facebook.

Cristiana Sabău

Sarata 3 Sarata 2 Sarata 4 Sarata 6 Sarata 5 Sarata 7 Sarata 8 Sarata 9 Sarata 10 Sarata 11 Sarata 12 Sarata 13

12 comentarii

  • Si la Figa, se cara namolul cu cisterna….. si se ingramadesc oameni din toata tara. Primarul nostru ar putea sa adauge o intrebare referendulmului, sa afle daca nu cumva, Bistritenii ar prefera in loc de Wonderland-ul ( de care ne tot „miram” de cativa ani o gramada de cetateni), nu s-ar putea inlocui cu un Aqua Parc la Sarata. Personal, raman la convingerea ca o partie pe un delusor in valea Bistritei e o aiureala si ar bucura poate cateva zeci de schiori si costurile nu ar putea fi recuperate nicodata, pe cand o scaldatoare i-ar bucura pe toti si ar putea aduce pofit.

  • Mi-e greu sa cred ca beneficiile naturale se rezuma la un spatiu atat de limitat in acea zona. Cred ca un geolog ne-ar putea clarifica situatia explicandu-ne daca dincoace de rau pe teritoriul Saratii nu exista aceleasi proprietati. O investitie pe aceasta limita ar putea aduce beneficii si comunei Marisel, ca ar fi culmea ca o linie imaginara sa opreasca o colaborare intre primarii. Cert este ca daca s-ar vrea, s-ar putea exploata aceste daruri ale naturii, nu sa ne incapatanam sa inventam frumuseti pe foarte multi bani, cand ele exista deja si trebuie doar puse in valoare.

  • Locatia despre care se face vorbire, se gaseste pe teritoriul comunei Mariselu. In timpul administratiei fostului primar Bruj, terenul a fost concesionat pe o anumita perioada de timp (se pare ca 25 de ani) unui cetatean pe nume Ioan Dragus (la vremea respectiva consilier local). Ceea ce a facut (sau mai bine zis n-a facut ceea ce ar fi trebuit) a fost o bataie de joc. Uitati-va cu atentie….totul sta sub semnul ,,carpocelii” a unor amenajari ce nu se ridica nici macar la nivelul celor de dinainte de ’89. E lunga discutia, dar fiecare din cei ce trec pe acolo pot observa. Totul e, ca locatia respectiva sa fie privita ,,cu alti ochi” de administratia locala (sa aveti indoieli ca actuala conducere o va face). Este nevoie de o viziune de perspectiva, si de parghii necesare pentru accesarea de fonduri (perioada 2014-2020), precum si de puterea de a abandona viziunile proprii intereselor marunte, ale celor ce momentan nu vad mai departe de ,,lungul nasului”.Fiti insa optimisti, perspectiva poate arata bine.

  • Eram copil, aveam 7 ani, era un autobus care făcea traseul Bistrița – Sărata pâna lânga podul de cale ferata ce traverseaza râul Șieu, autobus care circula de trei ori pe zi,, dimineața când cadrele didactice mergeau la Școala Generală Sărata, iar vara foarte mulți cetățeni din Bistrița mergeau la băi la Sărata, autobus care avea o taxatoare migniona, prețul unui bilet era de 2,50 lei pana în Sărata și 3 lei pâna la podul de cale ferata, după 10 ani, fiind într-o tabara sportivă la Costinești, am avut o entorsa la cotul stâng, medicul ortoped dupa discuții aflând unde locuiesc, mi-a recomandat băile de la Sărata care echivalau cu cele de la Techirghiol. Terenul localizat unde se află băile de la Sărata se află pe teritoriul cadastral al comunei Mărișelu, teren concesionat de către familia Drăguș, filonul de sare se pare că face legătura între Sărata – Dumitra – Cepari – Mintiu, poate în viitor Primăria Bistrița va prinde în bugetul local să se faca prospectiuni geologice ( foraje ) pentru a se vedea daca si pe malul drept al râului Șieu se găsește sare, și poate ca Wonderland-ul se va muta la Sărata pentru o stațiune balneo climaterică care nu necesită transport de apă sărată si nămol din altă parte,.Fac aceste băi de nămol cât pot de des pe timpul verii, este foatre benefic în tratamentul afecțiunilor reumatologice, și azi mai este spațiul destinat băilor de nămol lânga râul Șieu.

  • Imi permit sa-i raspund eu Alinei(desi foarte tarziu;numai acuma am vazut materialul),fiind geolog,cercet.st.1,dr.in geologie,cel care a scris despre apele minerale,inclusiv sarate,din judet;am scris,pentru prima data, despre monumentele naturii din judet si am propus includerea in lista ariilor naturale protejate a „Masivului de sare” de la Saratel;am descoperit „troaca” de la Figa etc.
    Iata raspunsul:-masivul de sare de la Saratel,este o boltire a stratului de sare din adancime(„diapir”),care se intinde,spre sud-est,la Neteni,iar spre nord-est,la Sarata-Valea Magherusului-Caila-Blajenii de Jos etc.La Sarata,in malul drept al Sieului,vis-a-vis de Castel,sarea este la suprafata si este „exploatata de localnici.Aici s-au format gropi cu apa sarat si izvoare sarate,iar ele se afla pe terasa de lunca a Sieului,proprietatea localitatii,a municipiului.Am propus d-lui ing.Ovidiu Cretu,primarul municipiului si primarilor anteriori,de multe ori,amenajarea unor Bai Sarate.Exista rezerve inepuizabile de sare si apa sarata,suprafata pentru amenajari,acces auto si CF pana in localitate,expozitie perfecta,investitie cu mult inferioara celei de la Figa sau partiei de schi.Se pare ca d-ul primar doreste amenajarea unui AQUALAND la Slatinita si sa duca apa sarata cu cisterna.
    Precizez ca apa sarata de la Slatinita nu se poate duce;este un izvor slab,alunecari frecvente,acces costisitor.Cei care vorbesc despre amenajarea unor Bai Sarate la Slatinita viseaza;nu cunosc structura locului.
    Lucrez la un volum „TRANSILVANIA.APE SARATE-APE UITATE” si in acest fel am gasit materialul Dvs.

  • familia Dragus a intrat abuziv pe terenurile de la Saratel de aceea nu o sa primeasca aprobari pt extindere Nu au nici acte au facut ceva hartii de mana cu batranii gasiti prin baruri fara notar pe care nici primaria nici judecatorii nu le accepta .Au facut lac de pesti fara aprobari pe terenul oamenilor si lucreaza cateva hectare la fel fara sa dea prorietarilor nimic

    • Aș vrea să știu dacă la Sărata Bistrița , este și cazare pentru cei care vin de mai departe ?
      Chiar vă rog să-mi spuneți .
      Sunt interesată .
      Vă mulțumesc .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS