Actualitate Economie

Rămâne cum am stabilit. Toaletele de 300.000 de lei de la Dobric, în continuare nefuncţionale

Inspectoratul Şcolar Judeţean are zece investiţii începute în 2008 şi nefinalizate nici până în prezent. Printre acestea se numără şi şcoala din satul Dobric unde s-au cheltuit deja 300.000 de lei pentru grupuri sanitare noi care nu funcţionează. Primarul Paul Ştir spune că este nevoie de şi mai mulţi bani.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud a anunţat că are mai multe lucrări de investiţii începute în 2008 şi nefinalizate nici până în prezent. Este vorba de construcţia grădiniţei din comuna Şanţ, reabilitarea şcolii generale cu clasele I-VIII din Reteag, a şcolii cu clasele I-VIII din satul Măgura Ilvei, a şcolii cu clasele I-IV din satul Malin, comuna Nuşeni, şi a şcolii generale din Josenii Bârgăului.

Potrivit ISJ, mai e nevoie de utilităţi la şcoala cu clasele I-VIII din satul Ţagu, comuna Budeşti, la şcoala cu clasele I-VIII din satul Fântânele, comuna Matei, la şcoala cu clasele I-VIII din comuna Negrileşti, la şcoala cui clasele I-VIII din satul Mureşenii Bîrgăului, comuna Tiha Bârgăului, şi la şcoala cu clasele I-VIII din satul Ardan, comuna Şieu.

Dintre acestea, la solicitarea consiliilor locale, au fost predate: şcoala generală clasele I-VIII din comuna Reteag, şcoala cu clasele I-VIII din comuna Măgura Ilvei şi şcoala generală Josenii Bârgăului care vor fi finalizate pe banii autorităţilor locale.

În curs de predare mai sunt şcoala cu clasele i-VIII din comuna Negrileşti şi şcoala cu clasele I-VIII din satul Mureşenii Bârgăului.

“În perioada 1-15.09 se vor centraliza toate tipurile de intervenţii în spaţiile şcolare pe tipuri de lucrărişi valoare pentru întreţinerea şi modernizarea acestora”, a spus Camelia Tabără.

O situaţie specială este în satul Dobric. Primarul comunei Căianu Mic, Paul Ştir, a declarat pentru Timp Online că la şcoala din localitate, grupurile sanitare în care s-au investit până acum circa 300.000 de lei tot nu funcţionează.

„Avem un proiect de reabilitare a întregii şcoli cu 950.000 de lei. Am discutat şi cu domnul Liviu Dragnea şi ne-a asigurat că va intra la finanţare prin Planul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) şi bineînţeles că vom încerca să punem în folosinţă şi grupurile sanitare, investiţia aceea fiind finanţată printr-un alt program derulat de Ministerul Educaţiei. Eu sper să le punem în funcţiune când vom termina de reabilitat şcoala. Pentru moment, nu am alocat niciun ban de la bugetul local pentru terminarea toaletelor pentru că eu am considerat că 300.000 de lei cât s-a investit deja acolo e deja foarte mult. Ca să le punem în funcţiune trebuie să alocăm cel puţin 50.000 de lei pentru că arată groaznic, tavanul e mucegăit. Până nu terminăm reabilitarea şcolii, nu cred că vom pune în funcţiune toaletele”, a spus Paul Ştir (foto).

Reamintim că, anul trecut, tot în preajma deschiderii noului an şcolar, inspectorul general-adjunct Mihai Mureşan spunea că, printre şcolile care nu pot primi autorizaţie, se numără şi cea din satul Dobric, comuna Căianu Mic, unde s-ar fi investit 300.000 de lei în construcţia unor grupuri sanitare noi pentru copii, dar nu s-au racordat instalaţiile la reţeaua de apă.

“Acolo, la Dobric, există inclusiv instalaţii în acele grupuri sanitare. Ce mai trebuie este o fântână de unde să-şi poată pompa prin hidrofor apă ca să racordeze grupul sanitar. Am discutat cu primarul (Paul Ştir – foto) de acolo să sape o fântână. E păcat pentru că stau acolo terminate grupurile sanitare de 2-3 ani de zile. S-au investit circa 300.000 de lei în aceste grupuri sanitare, o parte de la Guvern, alţii de la autoritatea locală”, a spus Mihai Mureşan.

Inspectorul general-adjunct a explicat că în anul 2008, judeţul Bistriţa-Năsăud a fost inclus cu 20 de poziţii într-un program guvernamental prin care se alocau bani pentru instalaţii sanitare.

“Prin Hotărâre de Guvern s-au alocat câte 175.000 de lei fiecărei primării ca să facă aceste lucrări. Unde nu a fost probleme cu apa, lucrurile au mers bine, dar aici, la Dobric, a fost o problemă cu foratul ca să vadă la ce adâncime se poate găsi apa. Primăria a cheltuit pe foraje cea mai mare parte din banii primiţi de la Guvern. Ce pot să vă spun eu este că tot ei, cei de la Primăria Căianu Mic, au terminat lucrările, deşi alţi bani nu au mai primit de la Guvern. Din păcate, nu au găsit apă. Mie mi-e frică să nu înceapă să dispară obiectele de prin clădirea de la Dobric de vreme ce nu le foloseşte nimeni”, a spus Mihai Mureşan.

În replică, primarul din Căianu Mic, Paul Ştir, a catalogat atunci afirmaţiile lui Mihai Mureşan drept “răutăcioase”. “Domnul inspector general-adjunct a făcut nişte afirmaţii răutăcioase fiindcă ştie exact cum stau lucrurile. Conducea ISJ în momentul în care Guvernul a început programul pentru instalaţii sanitare în şcoli. Proiectul nostru de la Dobric a fost evaluat la 500.000 de lei. Iertaţi-mă, dar e o sumă exagerat de mare pentru  o clădire de 120 de metri pătraţi. A fost licitat la 350.000 de lei, iar constructorul a primit 190.000 de lei. A mai făcut lucrări de 100.000 de lei şi nu i le-a plătit nimeni şi mai are de executat lucrări de 60.000 de lei ca să fie gata proiectul. Nu va preda clădirea până nu primeşte banii, degeaba fac eu puţ. El are prevăzut în proiect să foreze la 25 de metri după apă. Habar nu am de ce. Mi-e foarte greu să înţeleg de ce o clădire de 120 de metri pătraţi în care sunt WC-uri pentru băieţi şi fete costă chiar şi 350.000 de lei şi de ce e nevoie de un puţ la adâncimea aceea. Poate ne explică cei care le-au aprobat atunci. Eu am preluat situaţia aceasta, nu eram primar în 2008, ştiu cum stau lucrurile şi sunt uimit să văd ce declară domnul Mureşan. Mi-e ruşine de cum arată acolo grupurile saniatre, ca acum 30 de ani, dar nu am ce face. Am preluat o primărie cu arierate, trebuie să plătesc pe rând ce am de plătit. Mai am şi alte instituţii de învăţământ în subordine. Am creat condiţii bune peste tot, am depus un proiect pentru reabilitare Grupului Şcolar Ion Căian Românul de 1,3 milioane de euro şi am cerut bani prin Regio, mai am un proiect de reabilitare a şcolii din Dobric, dar unul realist. Ca să refacem toată şcoala e nevoie de 700.000 de lei. Faceţi o comparaţie cu cât au costat grupurile sociale şi trageţi concluziile. Eu nu vreau să spun nimic mai mult. M-am interesat la ISJ, nu sunt bani pentru investiţii. Probabil că noi va trebui să plătim ce s-a făcut acolo ca să ne predea clădirea, dar nu putem acum”, a spus atunci Paul Ştir.

9 comentarii

  • ASta a fost maniera in care PNL a inteles sa faca guvernare: au promis luna si stelele in materie de invatamant si au oferit praful de pe toba. (asta fac in continuare) Nu o spun pentru ca e tanar, ci pentru ca il cunosc personal, primarul Paul Stir este un om muncitor si cinstit. Daca ar depinde de el rezolvarea acestei probleme sunt convins ca ar fi rezolvata pe loc.

  • Peste tot sunt probleme preluate de la vechea conducere. S-au aruncat bani pe apa sâmbetei si nu s-a facut nimic concret. In timp o sa se rezolve toate, dar nu se poate pusca din degete si gata sa fie reparate toate Greșelile care le-au facut cei care au fost la putere înainte.

  • Nici macar Dumnezeu nu a facut pamantul intr-o singura zi! Lui Dumnezeu i-au trebuit 6 zile! Tanarul asta a facut in 2 ani de cand e primar cat nu au facut nici unul din 1990 pana 2012! Lasa-ti omul sa isi faca treaba linistit! Suntem convinsi ca va fi in regula!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS